Pentru cine jucați, pentru ce, care-i scopul, ce organizați? Întrebarea e pentru oamenii din fotbal, pentru patroni, președinți, federali și lepefiști.
Jucătorii au vina lor, doar dacă nu se antrenează și dacă nu joacă la capacitate maximă fiecare partidă, dar, de principiu, ei sunt niște oameni manipulați. Așa cum suntem și noi, cei care iubim fotbalul, sportul în general.
Fotbalul românesc trăiește din inerție și din elucubrațiile lui Becali. E grav că am ajuns să supraviețuim datorită unui personaj certat cu legile, dar asta e realitatea. Fără el, cum spun unii, ne mânca pe toți falimentul.
Dacă nu dă el niște bani pe transferuri și dacă nu ar fi contractul ăsta exorbitant pe care televiziunile îl plătesc pentru nimic, atunci n-ar mai fi existat fotbal în România. Dar problema e alta. De ce nu fac nimic oamenii din fotbal? De ec se complac și se mulțumesc cu puținul care vine din drepturile de televizare și de la Becali? Răspunsul e simplu: pentru că nu sunt în stare.
Oamenii noștri de fotbal, chiar și Becali și ai lui, vor bani picați din cer, așa cum sunt cei veniți din contractul drepturilor tv.
Spectatorii, o noțiune neglijabilă!
Spectatorii care apar pe la meciuri sunt o noțiune neglijabilă. Nu interesează pe nimeni că sunt 100 sau 20.000! Nici măcar site-urile de sport nu mai scriu în caseta statistică a meciului numărul de fani care sunt prezenți pe stadion! Site-ul lpf, nici atât! De parcă pe cei de la LPF i-ar interesa spectatorii!
În orice țară civilizată din lume, fanii reprezintă și o sursă importantă de venit, prin biletele și abonamentele pe care le plătesc, dar și prin produsele cu însemenele clubului pe care le cumpără. La noi, nu există așa ceva. Steaua/FCSB nu mai vinde abonamente de ani buni. Cât despre marketing sportiv, acesta e o povară, în loc să fie o sursă de venit.
Haideți să intrăm pe site-ul FCSB, echipa care ar trebui să vândă cel mai mult, și să vedem care este ultima acțiune de markeing organizată de acest club, ultima acțiune prin care încearcă să aducă lumea la stadion. Eu nu găsesc niciuna. Mai căutați voi! Dar, surpriză! Există o secțiune pe site denumită „Fani”, unde ce credeți că vedem? Revista clubului! Ei, nu vă entuziasmați prea tare, ultima care a ieșit pe piață este din 2011 și îl are pe Tătărușanu pe prima pagină (vezi captură foto).
Tot la „Fani”,descoperim și programe de meci, ultimul din 2010, cu Zapata pe prima pagină, de la un meci cu Ceahlăul!
Ultima partidă a rundei a 13-a (ultima a turului actualei ediții, 2017-2018) a fost sinistră dacă priveai în tribune (vezi foto mare). FC Voluntari – Concordia Chiajna 0-1 s-a disputat cu doar câțiva privitori! Voluntariul nu are nocturnă și a jucat la Giurgiu. Dar de ce s-au apucat să facă stadion dacă nu l-au făcut ca lumea? Numai primarul de acolo știe…
Mă uitam pe o statistică de pe liga1.ro: cei mai mulți spectatori într-o etapă întreagă (adică în șapte meciuri) au fost în runda a doua, 39.090, o medie de 7600 de spectatori pe meci, dar numărul mare se datorează unui singur meci, Timișoara – FCSB, unde au fost 20.000 de oameni în tribune, adică mai mult decât în celelalte șase meciuri la un loc!
Faceți ceva, nătărăilor, pentru a aduce lumea pe stadioane! Voi pentru cine jucați?
Iată și statistica etapei a 13-a în ceea ce privește numărul de spectatori (statistici găsite până acum pe liga1.ro):
Gaz Metan Mediaș – FC Botoșani 1-0: 800 spectatori
ACS Poli Timișoara – CS U Craiova 0-2: 3000 spectatori
FC Viitorul – CSM Poli Iași 5-2: 800 spectatori
Dinamo – Astra 1-1: 500 spectatori (3% din capacitatea stadionului!)
CFR Cluj – Juventus București 2-0: nu există informații
Sepsi OSK – FCSB 0-4: nu există informații
FC Voluntari – Concordia Chiajna 0-1: nu există informații
Citește pe caramavrov.ro și despre Dennis The Man!
întrebarea este bună, dar poate fi pusă și altfel: de ce orașele cu tradiție în fotbal nu mai susțin echipe puternice ? De ce au fost trimise în faliment echipe ca Oțelul, Petrolul, Rapid, Jiul, Argeș, Corvinul ? Nimeni nu le-a ajutat la ananghie, nimeni nu a temperat patroni de hârtie ca aceste echipe să meargă pe 0, s-au făcut presiuni să se aducă jucători din 4 zări care au frecat băncile de rezerve. A fost convins Hagi șă facă un club de tineret la Ovidiu, bun, dar ce au căutat aceștia doi ani în cupele europene ? Se vrea prea mult dar cu bani puțini. Nu patronii sunt ahtiați după bani (mai degrabă a mai rămas un patron care nu și-a distrus echipa – brand național) ci au fost căutați tot felul de afaceriști de duzină care au fost presați să se bage în șmecherii până au umflat pușcăriile. Digisport ține de vreo 6 ani un fotbal care nu mai este dorit de spectatori, presa distruge orice nonșalanță a spectatorului. Cluburi de liga 1 joacă la 60 km de casă meciurile, abia s-a scăpat de insolvențe. Acum 30 de ani nu auzeam de excesele lui Mitică la Victoria, Valentin la Steaua sau gheneralii de la Dinamo. Le simțeam, dar nu se făcea circ zilnic la TV (că ziarele sunt pe ducă, de la 4 cotidiene de sport a mai rămas unul, așa ca să nu zicem că nu a rămas). Și dacă juniorii nu mai sunt atrași la acest sport, rezultatele nu au cum să fie mai bune. Dacă s-ar face un total al banilor cheltuiți și încasați pe afro-sudamericani și aici s-ar ajunge pe minus. Cam astea sunt motivele pentru care mai vin 200 spectatori la liga 1.
Asta e țara, dar trebuie să vină niște legi clare de sus ca să putem schimba ceva.