Unde s-a decis derbyul FCSB – Craiova? Sunt trei elemente esențiale care au dus la victoria echipei antrenate de Mihai Teja, pe care le vom analiza în cele ce urmează.

Primul element îl reprezintă viclenia lui Florin Tănase la faza penalty-ului din minutul 83. A fost sau n-a fost?

Actorul secerat de gloanțe

Am privit faza de nenumărate ori și am văzut clar împingerea lui Kelic la Tănase, dar nu îmi dau seama dacă a existat intensitate în această acțiune a fundașului de la Craiova. Văd în schimb căderea de actor secerat de gloanțe, din filmele lui Sergiu Nicolaescu, a atacntului de la FCSB.

Nu poți să-i impuți arbitrului Avram că a dat penalty degeaba, dar nici nu poți să ignori plonjonul de artist la „Cirque du Soleil” al lui Tănase, care a dus „aruncatul în careu” la rang de artă.

A fost acțiunea care a decis rezultatul unui meci spectaculos, între două echipe care vor lupta la titlu până în ultimele etape ale play-off-ului, alături de liderul actual, CFR Cluj. Dar au mai existat două motive esențiale care au dus la victoria roș-albaștrilor.

Trei jucători determinanți

FCSB a jucat mai bine ca de obicei, mobilizată de numele adversarului, de publicul din tribune, de dorința de revanșă după eșecul din tur. Gazdele au avut în plus față de Craiova calitatea și experiența a trei jucători determinanți, Pintilii, Filip și Hora, care au închegat o echipă deseori haotică pe parcursul acestui campionat.

Fotografii: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

În afară de faptul că a marcat pentru 2-2, Filip a acoperit excelent mijlocul terenului, atât timp cât a stat lângă Pintilii, iar apoi a jucat exact și ca fundaș central, după înlocuirea lui Planic. Hora a dat două goluri și a fost foarte prezent în majoritatea acțiunilor ofensive ale FCSB-ului.

Iar Pintilii a alergat fantastic și, chiar dacă a mai greșit, a transmis acea atitudine agresiv-pozitivă, necesară oricărei echipe care vrea titlul.

Lipsa de reacție a lui Mangia

Și trecem la al treilea motiv. Craiova a evoluat cu entuziasm până la 2-2, un fotbal ofertant, o echipă conștientă de propria valoare, care a venit la București să câștige. Din păcate pentru cei 3-4000 de fani din tribune, oaspeții au jucat mult timp cu un om în minus, deși la numărătoare ieșeau 11 jucători în alb-albastru pe teren.

În afara fazei din care a scos penalty-ul de 1-1, Nuno Rocha s-a ascuns în spatele propriei umbre, un pieton care traversa visător pe o zebră imaginară pe la mijlocul terenului. Iar aici vina e a antrenorului Mangia, care n-a avut luciditatea să-l schimbe pe jucătorul din Insulele Capului Verde măcar prin minutul 60.

Viclenia lui Tănase, tridentul Pintilii-Filip-Hora, detaliul ignorat de Mangia privind absenteismul lui Rocha au dus până la urmă la acest 3-2 pentru FCSB.

Lupta la titlu continuă, iar diferența poate fi făcută până la final de orice mic detaliu. CFR, FCSB sau Craiova? Voi pe cine creditați cu prima șansă?