Totul despre noul antrenor al Simonei Halep, belgianul Thierry Van Cleemput, care o pregătește pe româncă  pentru turneele de la Doha și Dubai. După aceste competiții, cei doi vor decide dacă vor colabora pe o perioadă mai lungă. Van Cleemput are o experiență de 26 de ani în antrenorat.

Înainte de participarea la Australian Open, Simona Halep considera că lipsa unui antrenor poate reprezenta un handicap la un asemenea nivel. Cele mai bune case de pariuri au ținut cont și de acest aspect când au fixat cotele antepost.

Românca încheiase colaborarea cu Darren Cahill la finalul anului trecut, australianul invocând motive familiale. La meciurile jucate în cadrul turneului de Grand Slam de la Melbourne, în loja Simonei a fost văzut Thierry Van Cleemput, un antrenor belgian apreciat în lumea tenisului, care „se despărțise” recent de David Goffin. Nu exista, însă, nicio relație de colaborare oficială.

„Am fost întrebat dacă pot să dau un sfat”

„Cu grupul Simonei Halep mă înțeleg bine de foarte mult timp. Am fost mereu în termeni buni și, când au aflat că am încheiat colaborarea cu David, m-au întrebat dacă aș putea rămâne să văd meciul și să dau un sfat”, a explicat Van Cleemput.

Ulterior, s-a confirmat că belgianul s-a înțeles cu Halep pentru o perioadă de probă, urmând să îi fie antrenor la turneele din Doha și Dubai: „Urmează probabil un test, poate o colaborare, nimic nu este decis încă. Trebuie să o antrenez, să o însoțesc la turnee, pentru a vedea dacă poate funcționa această colaborare. Vreau mai întâi să o antrenez, ca ea să vadă metoda mea de lucru și, dacă o asimilează, dacă îi place, o voi însoți la turnee. Va fi o frumoasă provocare, este o jucătoare extraordinară”.  

S-a aflat și salariul lunar pe care Simona Halep i-l va plăti belgianului: 17.000 de euro. Darren Cahill avea o remunerație de cinci ori mai mare!

Cine este Thierry Van Cleemput

În vârstă de 50 de ani, Thierry Van Cleemput și-a obținut licența de antrenor de tenis acum 26 de ani, în 1993. Ultimul jucător pe care l-a antrenat înaintea colaborării cu Simona Halep a fost David Goffin (numărul 22 ATP), între 2014 și 2019, unul dintre cei mai buni tenismani ai Belgiei. Acesta nu a mai acceptat, însă, ca tehnicianul să colaboreze în paralel și cu centrul federal de la Mons.

În CV-ul noului antrenor al Simonei Halep mai sunt trecute și colaborările cu Olivier Rochus (numărul 24 ATP, l-a pregătit între 1993 și 1997) și Steve Darcis (numărul 38 ATP, l-a pregătit între 2011 și 2012). De asemenea, Van Cleemput a fost și asistent al căpitanului echipei Belgiei de Cupa Davis între 2002 și 2005

Poate produce schimbări de atitudine

Potrivit Fanatik.ro, Van Cleemput are o înțelegere cu oficialii Asociației francofone de tenis ca, de câte ori ajunge acasă, să își facă timp pentru a vorbi antrenorilor locali și părinților copiilor până în 12 ani, selectați de specialiști pentru a urma un program special de pregătire. Michel Dermience, directorul acestei asociații, l-a caracterizat pe Thierry Van Cleemput drept un om cu putere foarte mare de convingere.

„Cuvintele lui cântăresc acum foarte greu și fac să se producă schimbări majore de atitudine și de concept din partea tehnicienilor care vin să îl asculte. Este fascinant să asculți pedagogia lui Thierry, modul convingător în care îți spune că se pot forma tineri care să ajungă într-o zi la nivelul lui Roger Federer, dar pentru asta trebuie un plan de lucru foarte precis, pe etape de dezvoltare, multă muncă și foarte multă pasiune și încrederea că rezultaltele vor veni, nu imediat, ci în timp”, a declarat Dermience.

La rândul său, Horia Tecău a spus că Van Cleemput „este experimentat, un tip foarte calm, prietenos, face o atmosferă plăcută”.

Ce nume s-au mai vehiculat

Oficializarea colaborării cu belgianul a pus capăt speculațiilor care au asociat-o pe campioana născută la Constanța cu mai mulți antrenori capabili de a duce mai departe munca începută de Darren Cahill. Sven Groeneveld, Boris Becker, Rannae Stubbs,  Patrick Mouratoglu și Andre Agassi au fost numele vehiculate din străinătate, în timp ce principalul favorit dintre antrenorii români era Andrei Pavel.

S-a mai zvonit și că preparatorul fizic Teo Cercel ar putea deveni antrenor principal, acesta fiind foarte apreciat de Cahill.

Dacă pariezi pe tenis, intră pe 10pariuri.ro pentru a vedea ponturi din toate competițiile importante. Pentru Simona Halep începe o nouă „eră”, una în trebuie să muncească foarte mult pentru a redeveni numărul 1 mondial.

Credit foto: Recep Sakar / Anadolu Agency /ABACAPRESS / Sport Pictures