Suntem români doar când câștigăm, când suntem lăudați, când ne merge bine. În rest, ne plângem tot timpul pentru soarta vitregă, dar nimeni nu vine cu soluții.

Tendința generală este să fim dezamăgiți de ce se întâmplă în România, și la fotbal, dar și în alte domenii. Și eu pic deseori pe panta asta. Nu-mi place mai nimic, șoselele sunt proaste – și așa sunt -, n-avem autostrăzi – și chiar n-avem -, ne bat Armenia și Georgia la fotbal – chiar ne-au bătut.

Ideea e că avem de ce să ne plângem, dar ar fi bine să găsim și rezolvări sau măcar să ne gândim la eventuale soluții.

Suntem supărați pe viață, pe noi, pe politicienii nesimțiți, iar la fotbal – pe națională. Selecționerul e slab, am convenit asta, nu mai transferăm jucători în campionate importante, la echipe importante – o știe toată lumea -, avem impresia că băieții chemați sub tricolor nu mai dau totul, nu mai simt emoția, nu mai realizează că e o onoare să joace pentru țara lor și să reprezente în lume milioane de români. Dar credeți că e bine să-i renegăm, să le întoarcem spatele, să-i lăsăm singuri, fie ce-o fi, nu ne mai interesează!

Nu ne mai interesează, dar noi tot criticăm, tot ne lamentăm, ne văităm. De fapt, ne criticăm pe noi înșine. Așa suntem în majoritate, delăsători, leneși, fără mândrie, ne complacem în mediocritate.

Bineînțeles că sunt și excepții, în toate domeniile de activitate, și cred că spre aceste excepții trebuie să privim. Spre puținii medaliați olimpici sau paralimpici – exemple de curaj și de ambiție -, spre românii care performează în marile companii ale lumii, spre doctorii care fac operații extrem de complicate, spre copiii câștigători de Olimpiade internaționale de matematică sau de robotică, spre specialiștii din IT tot mai căutați în străinătate. Apreciindu-i, am putea deveni și noi un pic mai buni. Și mai înțelegători.

Suntem români, să susținem naționala!

Așadar, renegăm definitiv naționala? Sau mai bine realizăm că ei sunt ai noștri, că atât pot acum și că au nevoie de susținerea noastră? Suntem români, să susținem România în orice condiții!

Pentru că se vorbește atât de mult despre selecția lui Rădoi, haideți să vedem lotul și să dezbatem ce nu ne convine la jucătorii convocați:

PORTARI: Marian Aioani (Farul Constanța, debutant), Florin Niță (Sparta Praga/Cehia, 6 meciuri / 0 goluri), Andrei Vlad (FCSB, 1/0).

E corectă contestarea convocării lui Vlad, un portar nesigur, care nu a impresionat nici în Liga 1, nici în cupele europene. Cine putea fi în locul lui? Un exemplu: rapidistul Horațiu Moldovan (foto) a primit doar două goluri în 7 meciuri!

Sau Iacob, de la UTA, cu numai 3 goluri încasate în 7 etape.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

FUNDAȘI: Mario Camora (CFR Cluj, 4/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia, 64/0), Virgil Ghiță (Farul Constanța, 0/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 10/1), Ionuț Nedelcearu (Crotone/Italia, 15/2), Andrei Rațiu (Huesca/Spania, 0/0), Adrian Rus (Fehervar/Ungaria, 6/0), Alin Toșca (Gaziantep FK/Turcia, 25/0).

Aici se poate discuta din nou despre soluția Camora, dacă acest portughez naturalizat a adus ceva pozitiv atunci când a jucat. Părerea mea este că nu ne-a ajutat mai deloc, reconvocarea lui este nefericită, ca și cea a lui Toșca, de altfel.

Dar cine în locul lor? Poate Țigănașu, de la FC Botoșani, că pe Bancu l-am tot făcut praf. Voi aveți altă soluție?

Selecție corectă la mijlocași, minus Rotariu

MIJLOCAȘI: Alexandru Cicâldău (Galatasaray/Turcia, 14/2), Andrei Cordea (FCSB, 0/0), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția, 18/1), Dennis Man (Parma/Italia, 9/1), Marius Marin (Pisa/Italia, 0/0), Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 30/2), Dragoș Nedelcu (Fortuna Dusseldorf/Germania, 2/0), Darius Olaru (FCSB, 1/0), Dorin Rotariu (Ludogoreț/Bulgaria, 10/1), Deian Sorescu (Dinamo București, 2/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 47/10).

La mijlocași, primul contestat este Dorin Rotariu – un gol în 4 apariții la Ludogorets în acest sezon. Nici eu nu văd care este criteriul pentru care a fost chemat acest jucător. La națională, nu resuscităm, ci aducem cei mai în formă fotbaliști ai momentului. În rest, în linia mediană, mi se pare o selecție corectă.

ATACANȚI: Denis Alibec (CFR Cluj, 19/2), Denis Drăguș (Standard Liege/Belgia, 2/0), Jovan Markovic (Universitatea Craiova, 0/0).

La acest capitol, stăm cel mai prost. Alibec nu m-a impresionat în partidele în care a intrat pentru CFR. Am înțeles că Drăguș e în revenire de formă, după vreo 3 ani în care nu a jucat mare luru, iar Markovic, chiar dacă a făcut câteva meciuri bune, cred că trebuie să mai confirme.

Alte variante de atac

Dar pe cine să fi chemat Rădoi în atac? Adrian Bălan și Carnat de la Rapid, Roman de la Botoșani, Hora, Miculescu și Antal de la UTA. Ei, aici ar fi o discuție, echipa antrenată de Laszlo Balint fiind una dintre cele mai în formă din campionat. Măcar unul dintre cei trei să fi fost convocat!

Și încă un atacant în formă: Petrila, de la CFR.

Eu cred că oricare din cei 6 de mai sus este la fel de bun ca Alibec, Drăguș sau Markovic.

Cam astea ar fi discuțiile și soluțiile. Așadar, avem 25 de băieți convocați, un selecționer contestat, și cu ei trebuie să ne jucăm șansele. Haideți să fim mai înțelegători, măcar până se termină al treilea joc, cel din Macedonia. Să ne susținem conaționalii și să sperăm că vom câștiga 9 puncte, care ne-ar aduce o rază de soare pentru calificarea la Mondiale.

Să fim optimiști, ce ne costă? Hai România!