Sportul trezește spiritul național într-o Românie amorțită, înghețată și de multe ori resemnată. I-am văzut acum vreo lună pe băieții de la reprezentativa de tineret cântând cu înflăcărare imnul național, așa cum au făcut-o acum și fetele de la handbal, în primele două meciuri de la Campionatul European din Franța.

Mi-a plăcut privirea lor scrutătoare și hotărâtă, mimica feței, care inspiră încredere în forțele proprii, mi-a plăcut poziția țanțoșă, cu capul sus, care exprimă mândrie, și modul în care au intonat imnul național, cu putere, cu tărie, ca un strigăt de luptă.

Hotărâți, demni, uniți!

La fel ca și atitudinea fetelor, i-am zărit pe românii din tribune cu mâna la inimă și înfășurați în drapelul roș-galben-albastru, sperând într-o victorie clară. Așa vreau să văd România, așa vreau să-i văd pe români. Hotărâți, demni, uniți.

Așa au fost și fetele noastre în meciul cu Germania, câștigat cu 29-24. De neclintit în apărare, cu excepționala portăriță Denisa Dedu punând cărămidă după cărămidă între cele două bare, până când nemțoaicele au plecat capul, recunoscându-se învinse.

O defensivă din beton-armat, cu Neagu și Pintea mărețe, puternice, agile. O tranziție foarte rapidă de la atac la apărare, și invers, o mecanică fină, de mare precizie, a aruncărilor de la distanță, cu Eliza Buceschi (11 goluri) aproape perfectă și cu Neagu (5 goluri) devenind golghetera all-time a turneelor finale de Campionat European.

Când mai „sparge” apărarea adversă și pivotul Pintea (4 goluri), nu ai cum să nu bați Germania, chiar dacă aceasta făcuse surpriza în prima etapă, când a învins mult-titrata Norvegia.

Credit foto: fra2018.ehf-euro.com

Fetele noastre frumoase din naționala de handbal ne-au trezit din nou spiritul național, ne-au făcut să visăm, chiar dacă este, poate, prea devreme. Vrem măcar semifinale, vrem o medalie și de ce n-ar fi aceasta cea mult așteptată, când avem în echipă cea mai bună jucătoare din lume?

Hai România! Acum ori niciodată! Deșteaptă-te, române!