Spiritul lui Hîldan e acolo, în galerie, băieții mai vechi trăiesc cu el în suflet, în minte, în mâini, le pulsează în vene și încearcă să-l transmită membrilor mai noi și jucătorilor de pe teren, care se tot perindă pe la acest club în ultimii 5-6 ani.

Aseară, cei 14 „câini” care au jucat împotriva teoretic mai puternicei FCSB au primit de la fani injecția de adrenalină. Aceasta i-a transformat în vechii dinamoviști, adevărații câini roșii – de la frații Nunweiller la ceilalți mari fotbaliști care au evoluat în alb și roșu.

Echipa actuală a lui Dinamo, considerată poate cea mai slabă din istoria clubului, împovărată de greutatea unui noi „calificări” în play-out, s-a regenerat fantastic pentru acest meci de supraviețuire morală.

Spiritul dinamovist

Ante Puljic, luptătorul bosniac cu banderola lui Hîldan pe braț, a preluat strigătul mobilizator al galeriei și l-a transmis coechipierilor, care au jucat cu o ambiție extraordinară. Au vrut să demonstreze cu toții că Dinamo poate renaște. Măcar pentru un meci.

Românul Filip și croatul Mrzljak au dat și ei semnalul de luptă fără menajamente, sârbul Perovic a riscat totul când a pus capul în gheata inconștientului Cristea. Vali Lazăr s-a luat de gât cu fecesebiștii imediat ce a intrat pe teren și a marcat apoi golul victoriei, iar „mânzul” Sorescu a enervat permanent defensiva adversă.

Dinamo n-a câștigat numai meciul, ci și încrederea. De aici se poate construi.

FCSB a ajuns o adunătură arogantă, pentru că așa a fost construită: din miștouri ieftine, din mucegaiuri și noroi, aruncate de un patron neghiob, care s-a înconjurat de colaboratori de aceeași teapă. Iar jucătorii și exprimarea lor pe teren au devenit oglinda unor acțiuni bulversante.

Este a „n”-a lecție și a „n”-a palmă pe care le primește Becali. N-a înțeles nimic niciodată. Dacă te bate o echipă căzută, de pe locul 9, iar tu tot vrei să iei campionatul și nu poți, nu trebuie să te spânzuri la mijlocul terenului, pentru că ești creștin. Trebuie doar să te lași de fotbal.

Foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu