Șmecheria s-a născut în România. Unii sunt jmecheri, cu „j” de la jegoși, alții se nasc cu șmecheria-n sânge, iar alții sunt educați de părinți să fie șmecheri.

Șmecheria e de multe ori prostească, dar unii consideră că îi ajută să fie deasupra celorlalți, a celor care nu sunt șmecheri, ci oameni cu bun simț.

Marius Avram a primit educația de șmecher în familie. Și tatăl lui era un șmecher al arbitrajului și apoi al CCA-ului, de unde a făcut și pușcărie, pentru că se mai întâmplă ca șmecheria în exces să te ducă și la pârnaie. Rar, dar se întâmplă.

L-am văzut de multe ori arbitrând pe Avram junior. Se vede în privirea și în maniera lui de arbitraj că e șmecher. Prin gesturi, prin decizii, chiar și prin modul în care pășește pe gazon. Și a demonstrat asta prin arbitraje șmechere, uneori chiar la două capete, alteori – cu cine trebuie.

Șmecheria de la penalty

Penalty-ul dat CFR-ului în meciul cu Botoșani e unul șmecher. Ok, oricum trebuia dat la henț, la faza premergătoare, dar omul n-a văzut, altfel țâșnea clar spre punctul cu var și poate n-ar mai fi avut acum probleme. Deși au fost și alte faze pe care le-a tratat șmecherește, vezi intrarea cu talpa a lui Burcă pe tibia lui Keyta, unde trebuia dat cartonaș roșu.

Fotografii: Flaviu Buboi/Sport Pictures

Spre nenorocul lui, Avram n-a văzut hențul și nici n-a fost atenționat de ajutoarele sale, așa că s-a dus glonț să indice penalty la o fază care nu impunea așa ceva. A părut că el asta aștepta, un motiv, cât de mic, să poată da penalty.

Iftime, alt tip de șmecher

Cât despre Iftime, e un alt tip de șmecher. Șmecherul parvenit. Are impresia că a descoperit el fotbalul. Prin scandalul pe care-l face acum vrea să ascundă prestația penibilă a jucătorilor săi, care au trimis primul șut pe poartă prin minutul 80 și ceva. Nu vă mai credeți atât de șmecheri, că n-ați jucat nimic. Explicați și asta, domnule Șmecher Iftime!

Vinovatul principal pentru astfel de epsioade precum cel petrecut la CFR – Botoșani este cel care face delegările la meciurile din Liga 1, Alexandru Deaconu. Putea evita delegarea unui șmecher care are relații financiare cu unul din conducătorii CFR-ului.

Concluzia este că toți cei de mai sus și-au făcut treaba.