Șmecherașii care ne conduc au cucerit definitiv România. Costumul de firmă, gargara ieftină și zâmbetul parșiv formează ținuta acestui șmecheraș autohton.

Așa e, ne-ați ciuruit. Suntem plin de găuri, la pământ, contorsionați, ne-ați supt sângele și energia de 28 de ani încoace. Nu mai avem valori, nu mai știm după ce să ne ghidăm, suntem dezorientați, triști, săraci, ciuruiți.

Voi conduceți Mercedesuri, Maybach-uri, ați pus mâna pe posturi importante, aveți afaceri prospere cu Statul, case la munte și la mare, la Ibiza și în Congo. Sunteți tari!

Noi muncim ciuruiți, ne plătim taxele și impozitele la timp, mergem la serviciu fără coloană oficială, în timp ce voi aveți datorii de milioane de euro, le-ați prescris sau, pur și simplu, a uitat toată lumea de ele, faceți legi pentru voi, ca să stați pe ciolan cât mai mult, aveți coloană oficială, dar nu și coloană vertebrală.

V-ați construit palate, aveți moșii, servitori, dividende. Ați supt tot din țara asta, până și fierul vechi, și autostrăzile care nu s-au mai construit, dar vă întrebați cu o mutră fals-serioasă de ce plecăm afară.

Unii șmecheroi au început să se retragă, dar încă mai sug. Alții, mai tineri, au apărut de curând, avizi de putere. Sunt școliți de șmecheroii vechi, au rapacitatea și nesimțirea în sânge și știu să tragă exact la „muscă”. Nu ai cum să scapi, ești imediat ciuruit.

Dacă au pus mâna pe putere, nu îi mai dai la o parte. Se agață cu încăpățânare, cu ghearele lor bine ascuțite, de orice și de oricine îi poate ține în funcții. Se pricep foarte bine la asta. Au învățat șantajul, promisiunea neonorată, amăgirea, amenințarea la școala vieții sau la școala cu trese pe sub sacou.

Odată ajunși sus, preiau toate abilitățile șmecheroilor vechi, își dau salarii mari, diurne barosane, prime cât un apartament, își angajează prietenii și rudele în funcții bănoase, strivesc pe oricine le stă în cale, nu știu ce este aceea moralitate sau ce este acela respect.

Ei ne conduc. Și au dreptate, ne-au ciuruit…