Simoniada ar trebui să fie titlul unui poem pentru Simona Halep, precum Iliada și Odiseea scrise de Homer. Da, Simona este eroina zilelor noastre, este exemplul după care trebuie să ne ghidăm în viață și-n carieră.

Poate că sună pompos sau poate că sună exact ca o odă sau ca un poem, dar trebuie să-i scoatem în față pe românii care luptă supraomenește, care reușesc superperformanțe, care își depășesc limitele și care duc tricolorul peste tot în lume.

Ați văzut ce atmosferă a fost în tribunele arenei de tenis din Dubai? Românii sunt peste tot! Sunt mulți compatrioți puternici, care își consolidează cariere, care merg în străinătate pentru că sunt mai apreciați, mai bine plătiți.

Simona nu este unică, iar asta îmi dă speranțe. Sunt convins că există foarte mulți români de excepție, ca și ea, în diverse domenii de activitate. Și ei trăiesc, s-au adaptat, și-au creat familii, și-au construit sau au cumpărat case acolo unde nu se simt furați, păcăliți, umiliți.

Simona este românca muncitoare, românca IT-istă, ingineră, doctoră, care își face treaba la superlativ, cu talentul și cu abnegația pe care o are în sânge datorită educației pe care a primit-o din partea părinților și datorită propriei ambiții, într-o țară cu un sistem de învățământ și cu un sistem de sănătate și sportiv la pământ.

Ne educăm datorită Simonei!

Am început să ne educăm și să ne schimbăm în țară datorită românilor ca Simona Halep, care ne-au dat exemplul că se poate, care s-au adaptat în sisteme educaționale, relaționale și legislative europene, infinit mai bine puse la punct decât la noi.

Am fost de curând într-un spital de copii. Pare că procesul de schimbare spre normalitate e în desfășurare. Nu m-am mai simțit hăituit, buzunărit, furat, deși există încă goluri de comunicare, de procedură, de funcționare profesionistă.

E singura noastră șansă. Trebuie să privim spre românii care fac performanță afară, să ne punem întrebarea cum de au reușit acolo, să încercăm să facem performanță și noi, în România.

Simoniada, mobilizare extraterestră

Simona Halep a fost fantastică la Dubai, a luptat și a căzut, s-a ridicat și a luptat din nou. A făcut față unui adevărat bombardament venit din partea uriașei Rybakina. Și a învins cu o mobilizare extraterestră pe final.

Excelentă intervenția lui Apostu-Efremov în setul 3: „Cine gestionează mai bine astfel de momente tensionate? Tu, Simona!” Și Simona și-a dat seama că ea este jucătoarea mai bună, mai experimentată, mai titrată. S-a scuturat, a privit lucid înainte și a câștigat.

Simoniada poate fi o odă pentru Simona Halep! O merită!