Simona Halep a arătat în sfârșit ca un lider mondial în ultimele două partide ale turneului de la Beijing, în care a pus la respect două rusoaice, puternica Maria Șarapova (6-2, 6-2) și reprezentanta noului val, Daria Kasatkina, 20 de ani, scor 6-2, 6-1.

Simona va juca mâine dimineață, de la 9:30, semifinala cu Jelena Ostapenko, cea care a învins-o în finala din acest an de la Roland Garros, cu 4-6, 6-4, 6-3, și care a eliminat-o azi pe Sorana Cârstea în sferturile turneului chinez, 6-4, 6-4.

Simona a părut stăpână pe situație de la un capăt la altul în meciurile cu Șarapova și Kasatkina și a demonstrat nu numai o forță de joc explozivă, ci și una mentală extraordinară.

S-a speculat mai ales la eșecurile Simonei că ea nu ar sta destul de bine cu moralul și că de aceea cedează în momentele dificile. Dumitru Hărădău, director în Federația Română de Tenis a demontat azi această variantă, considerând că Halep a fost mereu foarte bine din punct de vedere psihic și că acesta este de fapt un atu al ei.

Cu toate acestea, am văzut-o pe Simona cedând de câteva ori chiar la scor meciurile jucate cu obiectiv locul 1 mondial, iar asta înseamnă, de fapt, și un blocaj psihologic.

I-am cerut părerea psihologului sportiv Andreas Hniatiuc, președintele Asociației pentru Psihologia Sportului, pe care l-am întrebat și ce ar trebui să facă Simona în partidele cu Ostapenko și apoi din finală, dacă se califică, pentru a scăpa de presiunea locului 1 mondial.

„Rezultatele din ultima vreme obținute de Simona arată nu doar o formă fizică excelentă, dar și o formă mentală de invidiat, pe care o așteptam cu toții, de multă vreme. Pofta de joc, atitudinea și echilibrul de care a dat dovadă în momentele decisive reprezintă argumentele unui psihic puternic. Personal, consider că, într-un astfel de moment, indicat ar fi să nu se gândească la oportunitatea locului 1 WTA, ci să se bucure în continuare de joc, să crească de la meci la meci, iar locul 1 va deveni o consecință firească a tuturor acestor demersuri”, a explicat Hniatiuc.

Să-i ținem pumnii Simonei și să sperăm că vom vedea un nou meci de excepție și o nouă victorie!

* Asociația pentru Psihologia Sportului organizează mai multe cursuri de inițiere și instruire în psihologia sportivă în mai multe orașe din țară: pe 4-5 noiembrie la Cluj, pe 11-12 noiembrie la Timișoara, pe 18-19 noiembrie la Târgu Mureș și pe 9-10 decembrie în București, la care vor participa somități din lumea psihologiei, specialiști în domeniu, dar și foști mari sportivi. Printre lectori: Zoltan Bogathy, Jackie Ionescu, Ovidiu Burcă, Andreas Hniatiuc, Ioan Popoviciu, Carmen Amariei.

Înscrierile se pot face la adresa de mail contact@psihologiasportului.ro,