Simona Halep, numărul 1 mondial, s-a bătut singură înainte de meciul cu tânăra Naomi Osaka (20 de ani, 44 WTA). Japoneza care nu știe japoneză ar fi putut face doar figurație pe teren și tor ar fi câștigat această partidă.

Simona a pierdut confruntarea din semifinale încă din sferturi, când l-a umilit pe Darren Cahill. L-a chemat târziu la „on-court coaching”, după ce a pierdut setul doi, nici nu a privit înspre el, parcă n-ar fi existat, i-a spus persiflant că nu va face nimic în setul 3 și l-a trimis în tribune, pentru a-l chema din nou după numai trei ghemuri. Aceeași atitudine, aceeași bosumflare, același blocaj mental, aceeași privire în gol, spre nicăieri.

A fost uluitor cum a reușit totuși să se mobilizeze și să o bată pe croată, dar semnalul era clar. Ceva se întâmpla în mintea ei, cu corpul ei, poate o oboseală psihică, poate și fizică, deși suntem abia în a treia lună a sezonului.

Nu avea nicio șansă cu Osaka

Am fost convins când i-am văzut împietrirea de pe scaun în dialogul-monolog cu Cahill, la jocul cu Martic, că Simona nu are nicio șansă în meciul din semifinale, cu Naomi Osaka.

Românca și-a mascat slăbiciunile în debutul partidei din această dimineață, 3-3 și 30-0 pe serviciul japonezei și apoi 3-4 și două mingi de 4-4. De aici s-a rupt totul. În loc să îl cheme pe Cahill la 3-5 – asta dacă reușea să audă ceva din discursul australianului – și să încerce să salveze setul, Simona nu l-a solicitat nici după ce a cedat prima parte, ci abia la 0-3 în setul 2!

Și am văzut aceeași scenă, cu Halep în lumea ei și cu Cahill încercând să salveze ceva, deși nu mai avea ce.

De când l-a luat în staff pe australian, Simona a făcut un progres evident din punct de vedere mental, dar și al jocului. În meciurile astea două, cu Martic și Osaka, mi s-a părut că a pierdut tot ce câștigase în această perioadă. A revenit la slăbiciunea psihică de dinainte, la acel blocaj ca o orbire temporară, în care nu mai vede și nu mai simte nimic.

Sper să fie doar o mică dereglare a unui sportiv imens, care este și el om. Cred în Simona și cred cu tărie că va depăși aceste momente greu de explicat.

Credit foto: bnpparibasopen.com