Simona, campioană la Roland Garros! Românca noastră ne-a făcut fericiți în 2018, când a scris cu racheta și mingea galbenă unul din marile momente ale sportului românesc. În episodul precedent, ne-am reamintit despre Generația de Aur.

Simona pierduse dramatic două finale la French Open.

În 2014, a jucat aproape 3 ore cu Șarapova. A întors-o pe rusoaică după 4-6 în primul set, câștigând runda a doua cu 7-6, dar în decisiv a cedat tot cu 6-4, după o suită de tertipuri ale mai experimentatei adversare.

Peste trei ani, tot în finala de la Roland Garros, a avut-o în mână pe puștoiaca Ostapenko (Letonia). A luat primul set, cu 6-4, și se părea că se îndreaptă spre o victorie lejeră și spre primul titlu de Mare Șlem al carierei, mai ales că a avut 3-0 și minge de 4-0 în setul 2! De aici, letona a jucat fantastic, a bubuit toate mingile, care au intrat cu o viteză demențială în terenul Simonei. 6-4 pentru Ostapenko în setul 2, dar mai speram.

Simona începe bine decisivul, face 3-1 și servește, la 4-1 ar fi un mare pas spre victorie, dar Ostapenko nu se lasă, 2-3 și de aici Simona cade total, pierzând încă 4 ghemuri la rând! 6-3 pentru letonă, care-i suflă titlul!

Foto: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency

Halep mai pierde o finală la Paris și dă apă la moară contestatarilor, care spun că nu are psihicul sau valoarea să câștige vreodată un turneu de Grand Slam.

Dar vine 2018, cu o nouă ediție de Roland Garros. Putem acum? Reușim?

Turul 1: 2-6, 6-1, 6-1 cu Alison Riske (SUA)

Început mai greu de turneu, cu prim set pierdut, dar Simona s-a trezit, s-a mobilizat și a obținut până la urmă o victorie lejeră.

Turul 2: 6-3, 6-1 cu Taylor Townsend (SUA)

Meci fără istoric și fără niciun fel de probleme pentru românca noastră, care a câștigat clar și rapid.

16-imi: 7-5, 6-0 cu Andrea Petkovic (Germania)

Primul set, mai dificil, în care nemțoaica a încercat să se țină tare, dar a cedat pe final în fața constanței și a preciziei loviturilor trimise de Simona. Setul 2 a fost o formalitate, un antrenament pentru optimi.

8-imi: 6-2, 6-1 cu Elise Mertens (Belgia)

Adversara din această fază nu a știut practic ce se întâmplă, ieșind de pe teren în mai puțin de o oră de la prima minge! Simona nu i-a dat nicio șansă.

Sferturi: 6-7, 6-3, 6-2 cu Angelique Kerber (Germania)

Cel mai greu meci din turneu. Nemțoaica a reușit să „fure” primul set, dar a cedat treptat în fața jocului excepțional al Simonei.

Semifinale: 6-1, 6-4 cu Garbine Muguruza

Marș triumfal al româncei noastre spre primul titlu de Mare Șlem. Muguruza a părăsit arena la fel de uluită ca și Elise Mertens. Simona a jucat aproape perfect.

Și a venit marele moment. Finala cu Sloane Stephens, a treia americancă pe care o întâlnea Simona Halep în turneu. Stephens pierduse până atunci un singur set, în 16-imi, în fața italiencei Camila Giorgi.

Meciul începe dezamăgitor pentru noi. Stephens își demonstrează forma de excepție de la această ediție a French Open și ia primul set destul de ușor, cu 6-3, etalând lovituri uluitoare, în care forța și precizia se întâlneau în puncte mai mereu câștigătoare! Să fie blestem? Să pierdem din nou?

Foto: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / Hepta / Sport Pictures

Simona se scutură de vraja eșecului și revine fantastic în setul 2. La 4-4, se poate întâmpla orice, dar fata noastră își arată valoarea în momentele decisive și trimite meciul în decisiv, 6-4, găsind unghiuri împotriva matematicii, la care Stephens poate doar privi cu respect.

În fața televizorului, tensiunea este maximă

Hai că se poate! La mine acasă, în fața televizorului, tensiunea este maximă. Vrem titlul! Vrem și noi un turneu de Mare Șlem! Simona îl merită, e de atâția ani în Top 5 mondial, a jucat două finale la Paris, se simte bine pe zgură, e mai bună decât Stephens!

Fiecare lovitură a Simonei e o săgeată care-mi trece prin suflet și se înfige în terenul advers. Simona se dezlănțuie, eu sperii vecinii de bloc. 3-0, 4-0!

Simona scoate tot și plasează la milimetru, vine la fileu, dă scurta, servește bine. Hai, Simona! Hai, Simona! Hai, Simona! Repetăm la infinit, pentru că o iubim la infinit! Pentru că e fantastică, e cea mai bună, e fata noastră de aur!

Simona, campionă

5-0, 5-1 și 6-1! E gata! Simona își pune mâinile în cap, Cahill se bucură în tribune, eu aproape rup patul, plonjez și urlu de bucurie. Plâng și nu mi-e rușine. E un moment istoric, un moment pe care, poate, ca fan al sportului, îl trăiești o dată-n viață!

Foto: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / Hepta / Sport Pictures

Asta e Simona noastră, asta e povestea primului ei titlu de Mare Șlem, a primului nostru titlu de Mare Șlem, pentru că pe vremea lui Năstase eram prea mic ca să înțeleg ceva.

Simona, campioană la Roland Garros! Cât mi-am dorit să spun asta! Iar acum o spun, pentru că este real, pentru că am câștigat, pentru că o văd pe Simona ridicând trofeul deasupra capului, chiar dacă am impresia că visez!