Simona calcă totul în picioare pe zgură, ajungând la un nivel care ne îndreptățește să credem că are șanse mari să câștige din nou turneul de la Roland Garros.

Victoria de azi cu elvețianca Belinda Bencic, care avea 5 victorii din ultimele 5 meciuri cu jucătoare din Top 5 mondial (una chiar cu Simona, în sferturile de la Dubai), confirmă supremația româncei pe zgură. Nimeni nu-i poate sta în cale pe această suprafață, în condiții normale de joc și atunci când se află într-o stare fizică bună.

M-a frapat declarația ei de după meciul cu Bencic: „Nu mă aflu încă la potențialul meu maxim!” Vă dați seama când va atinge acest vârf ce ar putea arăta Simona pe teren!

Unde ar mai putea crește

Dar unde ar mai putea crește Simona? Pentru că se află deja la un nivel foarte înalt. Trebuie să mențină doar ritmul pentru a ridica din nou deasupra capului trofeul suprem, la Roland Garros. Totuși, să fim la fel de perfecționiști ca și ea și să încercăm să găsim punctele mai slabe, acolo unde ar trebui să facă mai mult.

Serviciul funcționează foarte bine – un procentaj de 71% pe primul cu 63% puncte câștigătoare (36 din 57) în meciul cu Bencic, mai slab pe al doilea, bineînțeles, și poate doar aici ar fi ceva de îmbunătățit. Dar oricum serviciul 2 al Simonei a devenit mai adânc și cu mai mult efect, astfel încât e greu ca adversarele să mai facă punctul direct din retur, cu excepțiile de rigoare, bineînțeles.

Defensiva e la superlativ. Plasamentul foarte bun, viteza de deplasare și loviturile lungi, bine țintite, o fac pe Simona să iasă din situații dificile, când e scoasă destul de mult în spatele terenului, să ajungă rapid din defensivă în atac și să câștige puncte pe care le consideram ca și pierdute.

Uneori stă prea în spate

Aici se poate vorbi, a spus-o și Simona, de poziționarea ei față de linia de fund, în unele momente ale jocului. Atunci când stă prea mult în spate, normal că e mai vulnerabilă și că poate fi surprinsă cu scurte la fileu. E conștientă și ea, trebuie să tragă covorul mai aproape și să nu mai facă atât de des pasul înapoi.

Ieșirea la fileu este, probabil, cel mai slab aspect din jocul Simonei. Tocmai de aceea cred că a început să joace mai multe meciuri de dublu, unde e nevoită să ajungă mai des lângă plasă.

simona calca

FOTO: Sorin Pana/Sport Pictures

Fiind mică de înălțime, Simona poate fi lobată ușor, iar voleul sau smash-ul de lângă fileu nu au forță și intensitate, fiind ușor de scos de către adversare. Aici e destul de greu, dar nu imposibil, ca jucătoarea noastră să progreseze, tocmai din cauza staturii sale.

Am scos în evidență minusurile Simonei, pentru că de plusuri am vorbit tot timpul și pentru că ea însăși dorește continuu să devină mai bună, să greșească tot mai puțin, să progreseze de la meci la meci.

Simona calcă totul în picioare pe zgură

Așa cum spuneam și la început, jocul Simonei, per ansamblu, este senzațional, a demonstrat-o și cu Belinda Bencic. Ea compensează handicapul înălțimii prin plasament, lovituri, viteză de reacție și de deplasare, printr-o ambiție imensă.

Având toate aceste atuuri și încercând să îmbunătățească ce mai e de îmbunătățit, Simona Halep ne poate aduce din nou o mare bucurie la Paris.

Până atunci, să o încurajăm mâine pentru al treilea titlu la Madrid și pentru revenirea pe locul 1 în lume!

Credit foto: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / Hepta / Sport Pictures