Se apropie ziua scadenței pentru Gigi Becali, omul care a preluat Steaua în 2003 prin vicleșuguri și având complicitatea tacită a șefilor fotbalului românesc de atunci.

Becali pierde tot.

Punctul 1: a pierdut marca.

În decembrie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție anula marca Steaua înregistrată de Gigi Becali la OSIM. După înființarea firmei SC FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREȘTI SA (vezi captură foto la finalul articolului), în 2003, Becali a cosmetizat vechea siglă a Stelei și a înregistrat-o la OSIM. În 2014, Instanța a hotărât că Becali nu avea voie să folosească această siglă.

Becali și clica lui au schimbat atunci sigla și au făcut-o pe actuala, cu steaua în opt colțuri și cu o cruce pe fundal.

Foto: sportpictures.eu

Punctul 2: a pierdut numele Steaua.

În decembrie 2016, Curtea de Apel București îi interzicea lui Becali să mai folosească numele Steaua pentru clubul său, înființat în 2003. O lovitură imensă de imagine, pe care Becali a bagatelizat-o, ca de obicei. Pentru că pe el, așa cum o spune de câte ori are ocazia, îl interesează doar banii, și nu sigla, numele sau fanii care vin la stadion.

Lipsa aceasta de respect pentru tot ce înseamnă istoria Stelei și pentru oamenii care susțineau această echipă l-a adus până la urmă în situația actuală, de a nu mai avea nimic din ce a însemnat cel mai mare brand românesc.

Clubul lui George Becali este înregistrat la LPF cu numele Fotbal Club FCSB SA și are culorile galben-albastru.

Punctul 3: pierde și palmaresul.

Decizia de ieri a Tribunalului București lămurește și situația palmaresului: Steaua e cu treaba ei, Becali cu a lui. Nu este o hotărâre definitvă, dar, ca să aibă o șansă la apel, avocații lui Becali trebuie să aducă probe noi în favoarea acestuia, iar probele respective nu există. Așa că va urma o hotărâre definitivă și în speța palmaresului.

Tribunalul București a hotărât ieri că palmaresul Stelei aparţine CSA Steaua din 1947 până în 2003, adică 21 de titluri de campioană a României, 22 de Cupe ale României, 4 Supercupe ale României, Cupa Campionilor Europeni din 1986 și Supercupei Europei din 1987.

Lui Becali și clubului său i-au rămas cinci titluri (2005, 2006, 2013, 2014, 2015), trei trofee Cupa României (2011, 2014, 2015) şi două Supercupe ale României (2006 şi 2013), adică performanţele obţinute din 2004 până acum.

Punctul 4: Prejudiciul

Armata a cerut în instanță și un prejudiciu de 36 de milioane de euro, pentru perioada în care Becali a folosit ilegal numele Steaua, proces aflat în continuare pe rol. Dacă și acest proces va avea finalitatea celor trei amintite mai sus, Becali va fi obligat să plătească această sumă (sau cea care va fi stabilită de Instanță) către statul român.

Foto: sportpictures.eu

Dar ce mai are Becali în momentul de față? Palmaresul din 2004 încoace al echipei înființate în 2003 și lotul actual de jucători. Ca să acopere prejudiciul, va trebui să vândă aproape tot lotul, ceea ce înseamnă desființarea actualului club.

Punctul 5: un eventual proces al preluării ilegale a Stelei

„Becali este un trișor ordinar, este un hoț de profesie. Steaua a furat-o, l-am ajutat să fure Steaua, rețineți! Fac autodenunț: l-am ajutat să fure Steaua! El a avut bani din pământuri, Steaua era într-o criză financiară și atunci el nu a cumpărat Steaua, el a dat împrumut și după aia i-a șantajat pe frații Păunescu!”, a dezvăluit Dumitru Dragomir în 2005, în direct la tv.

Cert e că Becali nu are niciun act că a cumpărat Steaua în 2003 sau mai târziu, nu a arătat niciodată așa ceva. Ca să fi cumpărat acest club de la statul român, era nevoie de o Hotărâre de Guvern, pentru că Steaua aparținea MApN, deci statului român.

Nimeni nu a deschis un proces după autodenunțul lui Dragomir, dar nu e timpul trecut. Și apropo de Dragomir, el și Mircea Sandu au fost părtași la ilegalitățile lui Gigi Becali: au închis ochii și au înregistrat la LPF și FRF un club nou-înființat, în 2003, pe locul FC Steaua București. Cum a fost posibil? Asta doar procurorii pot afla.

Ținând cont și de banii în sacoșe pe care i-a dat Becali ministrului Apărării din acea perioadă (Victor Babiuc) și prietenilor acestuia în tranzacția terenurilor, se poate anticipa cum s-a procedat.

Și Gică Hagi a prezis în 2002 ce avea să se întâmple: a vorbit despre furtul pe care-l pun la cale Gigi Becali, Viorel Păunescu și Victor Pițurcă.

Ce va urma?

Dacă hotărârea de ieri a Tribunalului București se va menține și la Apel, FRF trebuie să înștiințeze UEFA de situația creată în România. Există un club, CSA Steaua, care are sigla, numele și palmaresul Stelei din 1947 până în 2003, a cărei secție de fotbal s-a reactivat în 2017, și un club, FC FCSB SA, înființat în 2003, care a jucat în Liga 1 pe locul Stelei, dar care nu a deținut niciodată nimic din ce a însemnat Steaua.

Susținătorii CSA Steaua cred că echipa lui Becali trebuie retrogradată, latifundiarul din Pipera amenință cu o plângere penală. Cine credeți că va avea câștig de cauză?

Foto principală: sportpcitures.eu