Șansa lui Mihai Teja de a deveni un antrenor cu CV se numește FCSB. E greu să refuzi o astfel de ofertă, când știi că ai la dispoziție un lot cu care poți câștiga campionatul în România.

Acum un an pe vremea asta, Mihai Teja era un antrenor-șomer. L-am întâlnit la Gala AFAN în ianuarie 2018 și părea resemnat cu faptul că nu mai poate pătrunde în fotbalul nostru pentru că nu are pe cineva în spate. A apărut în vara asta oferta de la Gaz Metan, tânărul tehnician s-a apucat de treabă și a construit o echipă nouă, care a jucat un fotbal plăcut, pe alocuri spectaculos, încă din primele etape ale actualului campionat.

Șansa de a lua titlul

Și a venit oferta de la Becali. Cine ar fi refuzat-o? Poate Dan Petrescu, poate Cosmin Olăroiu, dar nu un antrenor care caută să-și consolideze cariera. FCSB este, vrem sau nu vrem, o rampă de lansare, un capitol important în CV. Aici te bați meru la titlu, poți să-l câștigi, joci an de an în cupele europene, ai șansa să pătrunzi, datorită coeficientului, în grupele Europa League, te vede lumea, se discută despre tine, ești în prim-plan.

E aproape imposibil să refuzi așa ceva. Serios. Normal că intervin toate celelalte. Poți să reziști în fața unui om ca Becali, care te calcă în picioare la tv? Poți să comunici cu el? Să-i faci poftele? Și în același timp să nu te compromiți, să nu dai impresia că ești doar o jucărie în mâna unui excentric?

Fotografii: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Dică și-a asumat acest risc, a fost terfelit de Becali în mai multe rânduri, dar are în CV un an jumate la FCSB. A meritat? Ce ziceți?

În mod normal, te gândești că Teja va avea aceeași soartă. Nu ai cum să te opui unui personaj ca Gigi Becali. Nu ai cum să-i faci față, poți să fii și Pițurcă, și Hagi. Ambii, și nu numai ei, au terminat-o rău din această relație.

Vreau să vizualizez altceva pentru Teja, dar nu reușesc. Și totuși, poate șansa lui este câștigarea titlului și un joc coerent, ofensiv, pe care Dică nu a reușit să-l imprime.

Teja merită o soartă mai bună

L-am observat cu atenție pe Mihai Teja la conferința de presă de prezentare la FCSB. Părea un copil cuminte, care ascultă cu sfințenie cuvântul părintelui. A stat liniștit în fotoliu, umil, încercând să priceapă ceva din discursul ca de obicei aberant al patronului. E un băiat cu bun simț, modest, pasionat. Merită o soartă mai bună.

Titlul, calificarea în grupele Europa League îl pot pune pe Teja pe un piedestal de care Becali să nu se apropie. Altfel, va fi vai și-amar. Ca de obicei.