S.O.S. Salvați sportul românesc! Un strigăt disperat primește răspuns de la o Academie de Sports Business care poate forma specialiștii necesari pentru ca România să mai conteze în sportul mondial.

Tribune aproape goale, comunicare deficitară cu fanii, tricouri și materiale promoționale prea scumpe raportat la puterea de cumpărare din România, incapacitatea de a atrage sponsori, sportivi care intră într-o pasă proastă și persistă în ea… sunt consecințe directe ale lipsei specialiștilor în industria sportului.

Specialiștii în resurse umane vorbesc despre o criză a forței de muncă pe piața din România. Această criză este și mai acută în sport, pentru că până acum câțiva ani nu a existat o școală care să antreneze profesioniști pentru job-uri specifice cluburilor sportive: management, marketing, comunicare, sponsorship, management financiar, legislație sportivă, psihologie sportivă etc.

Fie și dacă ne referim doar la fotbal, cel mai popular sport, avem 14 cluburi în Liga I, 20 de cluburi în Liga 2, câte 16 cluburi în cele cinci serii de Liga a 3-a. În total, sunt 114 cluburi de fotbal în primele trei eșaloane, unde vorbim despre activitate la nivel profesionist. 

Ca și personal minim, ele au nevoie de manager, de PR, de delegat (care completează foile de joc și se ocupă de alte chestiuni de organizare), de bucătar, de medic, de preparator fizic, de psiholog sportiv.

Vedem echipe din provincie care dispută meciurile de acasă cu câteva zeci de oameni în tribune, în loc ca stadioanele să fie pline, pentru că acele echipe reprezintă expresia orgoliului local. 

Spuneam că până acum câțiva ani nu a existat o școală care să formeze profesioniști pentru industria sportului. În 2015, un om cu experiență în management sportiv și în marketing sportiv, Cristian Gheorghe, a fondat o asemenea instituție, pe care a numit-o Sports Business Academy. 

Ideea de la care au plecat Cristian și colaboratorii lui a fost să adune în același loc, mai precis într-o sală a Academiei de Studii Economice, pasionați de sport și sportivi/foști sportivi cu cariere relevante sau specialiști în domenii conexe, care să le vorbească celor din prima categorie ce înseamnă să faci această activitate la cel mai înalt nivel.

Printre lectori – campioni olimpici și mondiali

Printre invitaţii ediţiilor precedente s-au numărat Ana Maria Popescu (Brânză) – campioană olimpică la scrimă, Ciprian Marica – fost component al echipei naţionale de fotbal, Irina Begu – jucătoare de tenis din Top WTA, Ştefan Birtlan – campion mondial handbal, Camelia Potec – campioană olimpică la înot, Monica Roşu – dublă campioană olimpică, Loredana Dinu – campioană olimpică, Ramona Farcău – golgheter Jocurile Olimpice 2008.

Ediția din acest an, prima după obținerea acreditării care permite Sports Business Academy să emită diplome recunoscute la nivelul Uniunii Europene, începe pe 17 octombrie şi se va desfăşura până pe 5 decembrie (se mai fac înscrieri până pe 15 octombrie), în fiecare miercuri. 

Cursanţii vor fi față în față cu: handbalista Paula Ungureanu (foto principală), Laura Badea Cârlescu (campioană olimpică la scrimă) , Alexandru Dedu (președintele Federației Române de Handbal), Ciprian Sora (fost luptător de K1), Justin Ştefan (secretar general LPF), Mihaela Constantinescu (expert marketing sportiv), Ionuţ Urzeală (preşedinte Ploieşti Basketball), Valentin Popescu (marketing sportiv director Alexandrion), Cosmin Hodor (PR manager Simona Halep), Andreea Mira (director marketing GSP), Gigi Loghin (managing partner kick off), Ramona Ciocodei (Communications Manager McDonalds), Cristian Iliescu (partener BDO), Paul Markovits (vicepreşedinte Marketing URB), Cristian Gheorghe (country sales manager SEG Team).

Sunt oameni care au făcut „ceva” la viața lor și de la care au de învățat nu doar cei care se gândesc la o carieră în sport, ci și aceia care lucrează deja într-o federație sau într-un club sportiv. 

E nevoie de timp, dar SBA face, iată, un prim pas spre revirimentul sportului românesc și spre trecerea la un profesionism de tip occidental.