Românul care l-a umilit pe Zlatko Dalic, actualul selecționer al Croației, este Florin Motroc. Acesta l-a întâlnit pe Dalic când se afla pe banca lui Al Taawon, în timp ce croatul o antrena pe Al Faisaly, în prima ligă din Arabia Saudită.

Era 21 aprilie 2011. Al Tawoon, echipa pregătită de Motroc, se afla în clasament deasupra lui Al Faisaly, formația antrentă de Dalic. A fost o primă repriză echilibrată, Al Tawoon deschizând scorul în minutul 44, dar după pauză s-a desprins la 3-0 în minutul 77. S-a terminat 4-1, iar Motroc a fost ridicat în slăvi de șefii clubului și a încasat o primă de 10.000 de dolari. Iată aici golurile marcate în acel meci:

La sfârșitul campionatului 2010-2011 din Arabia Saudită, Motroc a fost pe 8, iar Dalic pe 7, cu specificația că ierarhia era invers dacă echipa românului nu era penalizată cu 3 puncte după ultima etapă, când jucătorii lui Al Tawoon au mimat fotbalul.

Zlatko Dalic a antrenat la începuturile carierei în Croația și Albania, iar din 2010 e în țările arabe, unde a pregătit la început echipe modeste, apoi o scurtă perioadă pe Al Hilal în Arabia Saudită, iar între 2014 și 2017 pe Al Ain, în Emiratele Arabe Unite.

Pentru a afla amănunte despre Dalic, proapăt finalist cu naționala Croației la Mondiale, l-am contactat pe Florin Motroc, actualmente antrenor la Al-Jabalain, o echipă nou-promovată în Liga a doua din Arabia Saudită.

Echipa lui Dalic abia scăpase de retrogradare

„Zlatko era de un an la Al Faisaly, eu fusesem secundul lui Gigi Mulțescu în sezonul precedent și în turul ediției 2010-2011. Faisaly ne-a bătut în tur cu 1-0, apoi nea Gigi a plecat, iar eu am rămas principal la Al Tawoon. Ne-am întâlnit la meciul retur. Nici echipa lui Dalic, nici a mea nu erau foarte puternice. Noi eram nou-promovați, iar echipa lui abia scăpase de retrogradare. Eu veneam după o serie bună, 4 victorii la rând, l-am bătut și pe el și apoi am mai avut două succese, am făcut în total 7 victorii consecutive, a rămas unic în istoria lui Al Tawoon. L-am bătut cu 4-1, eram tineri amândoi acum 7 ani”.

După un an, în 2012, Motroc s-a întâlnit cu Zlatko Dalic în aeroport „Am crezut că el se reîntoarce la Faisaly, stăteam de vorbă la o cafea, când mi-a spus că a semnat cu echipa Under 21 a lui Al Hilal. M-am mirat și l-am întrebat: Păi de ce pleci de la prima ligă la tineret? Iar el mi-a spus: Florin, de la echipa a doua la prima echipă e un singur pas. Și a avut dreptate! A stat opt luni la tineretul lui Al Hilal și, când a fost dat afară antrenorul de la echipa mare, a fost instalat Zlatko, chiar înaintea finalei Cupei Regelui, pe care a și câștigat-o.”

Într-adevăr, în carieră trebuie să ai și puțin noroc. Dar cum a ajuns Dalic la Al Ain ne povestește tot Florin Motroc: „A avut același parcurs. A fost deștept, a preluat Centrul de Copii și Juniori la Al Ain, antrena și echipa a doua. La prima echipă, unde juca atunci și Rădoi, a fost demis un antrenor din Paraguay, parcă, și a fost adus Quique Sanchez Flores, dat afară și el după vreo lună jumate sau două. Și l-au pus pe Zlatko!”

“Dalic? Un băiat modest, cu bun simț”

Cum îl caracterizează Florin Motroc pe selecționerul Croației? „Mie mi-a plăcut, era un băiat modest, cu mult bun simț, avea o relație bună cu jucătorii. Unii spuneau că n-ar avea o personalitate puternică și că i-ar fi destul de greu să antreneze vedete de primă mână, dar uite că s-a adaptat. Eu cred că a lăsat liberă echipa, ai văzut ce trupă a avut, că jucau singuri.”

L-am întrebat pe interlocutorul meu dacă se aștepta ca Zlatko Dalic să aibă ascensiunea asta, atunci când l-a bătut cu 4-1. „Nu m-așteptam, Florin! Îți jur! Dar, vezi, în viață totul e posibil. Trebuie să ai și puțină șansă, puțin noroc și să știi să profiți de această șansă. El a știut să profite. Eu, din păcate, am fost neinspirat, deși am avut de câteva ori șansa să antrenez la echipe care se băteau la trofee, însă din diverse motive n-am putut să plec. De câteva ori am ales greșit… Eu, de exemplu, nu aș fi făcut pasul ăla pe care la făcut Zlatko, să meargă de două ori la o echipă secundă.”

Zlatko Dalic, învinsul lui Florin Motroc în 2011, cu 1-4, e proaspăt vicecampion mondial cu naționala Croației. Ce poveste!

Credit foto principală: Anton Denisov / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures