România, unde ești? A început Campionatul Mondial de fotbal, iar noi – tot la televizor. Care sunt cauzele eșecurilor din ultimi 20 de ani?

Care sunt motivele pentru care naționala României este din nou absentă de la un turneu final de Campionat Mondial? Vă invit și pe voi la comentariile acestui articol, pe www.caramavrov.ro, să îmi spuneți de ce credeți că nu mai avem față de Mondiale, dacă găsiți alte argumente în plus față de cele de mai jos:

1. ȘPĂGI LA JUNIORI. Mult discutata problemă a investițiilor în copii și juniori. Suntem la pământ aici și totul se trage de la guvernarea Mircea Sandu, care a fost atât de proastă, încât nu a existat nicio strategie pentru acest nivel.

Totul se făcea la întâmplare, șpăgile curgeau cu nemiluita, mulți copii talentați erau dați la o parte de cei cu pile. Dezinteresul antrenorilor, prost plătiți, era total. Și-atunci, cum să evoluăm, cum să ne dezvoltăm?

Să zicem că actuala conducere a FRF a mai început să miște ceva la acest nivel, chiar dacă nu se văd transformări spectaculoase. E mai mult decât nimic.

2. TERENURI TIP ARĂTURĂ. Infrastructura a fost lăsată de izbeliște de aceeași gașcă Mircea Sandu – Kassai – Dumitru Dragomir și ceilalți prieteni.

Bani au venit destul de mulți după calificările naționalei din anii 90 de la turneele finale, dar cei enumerați mai sus nu știau cum să-i împartă mai repede pentru propriile buzunare. De ce ar fi ajutat ei cluburile să-și facă stadioane, dacă nu le ieșea nimic?

De ce să fi mers Mircea Sandu pe la Guvern, Parlament, Comisii parlamentare pentru a obține facilități în favoarea cluburilor de fotbal? Dacă nu ieșea „teșcălăul” pentru propriul buzunar, nu era de interes.

Cu bani băgați pe gât de UEFA, s-au construit niște baze gen Mogoșoaia, dar și acolo cheltuirea acelor sume este cel puțin dubioasă.

3. BANI NEGRI pentru impresari și prietenii lor. Dosarul transferurilor a demonstrat cum se învârteau banii în fotbalul românesc: sume mici pentru cluburi, sume mari pentru impresari, la negru, și pentru cei care le facilitau transferurile. Și au fost dezvăluite doar câteva iregularități din sutele, poate miile, care s-au întâmplat.

Păi cum să se dezvolte cluburile, dacă banii din transferuri intrau în conturile impresarilor și ale prietenilor acestora? Cluburile au sărăcit, impresarii s-au îmbogățit.

4. AU FURAT „EUROII” DIN CHAMPIONS LEAGUE! Așa s-a întâmplat la Unirea Urziceni și la Oțelul. Banii veniți din Liga Campionilor, într-o vreme în care aveam o echipă calificată direct în grupe, s-au evaporat, în loc ca măcar o parte dintre aceștia să se întoarcă în fotbal. Aproape 20 de milioane de echipă!

Credit foto: sport pictures.eu

5. PATRONI CARE ȘI-AU DEVALIZAT CLUBURILE. Deși vindeau non-stop în străinătate, și pe sume mari, patronii din Liga I se plângeau că nu se câștigă din fotbal. Au supt cât au putut pentru ei înșiși, iar cluburile au rămas sărace și nu s-au putut dezvolta. De aici și diferența enormă care s-a căscat între noi și cei din Occident.

6. EXOD DE JUCĂTORI STRĂINI LUAȚI DE PE PLAJĂ. În România, au venit niște băieți care jucau fotbal în cartier sau în junglă, aduși pentru comisioane. Își luau și președinții, și impresarii. Iar campionatul românesc tot scădea în valoare.

7. IMAGINE ȘIFONATĂ ÎN STRĂINĂTATE. Impresarii care dețineau monopolul pe campionatele din România au dus în Occident jucători fâsâiți, care nu au făcut față în campionatele profesioniste. Străinii și-au dat seama ușor-ușor și au început să refuze fotbaliștii români.

Dovada cea mai clară este că, în acest moment, în campionatele puternice sunt foarte puțini conaționali. Iar cei care au pătruns acolo nu prea joacă.

Fotbalul din România, distrus din interior

Fotbalul românesc a fost distrus din interior de oameni care au căutat îmbogățirea personală, gen Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Marian Iancu, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu, Ioan Becali, Victor Becali, George Copos, Meme Stoica, mulți dintre ei ajunși la pușcărie, unii reveniți în fotbal și rămași cu averi uluitoare.

E nevoie de măsuri adevărate, dure și curajoase, pentru ca fotbalul românesc să-și revină. Administrația Burleanu a dat mici semne că ar vrea să facă oareșce, dar impresia e că nu poate și nu știe.

Dacă actuala conducere nu reușește să schimbe ceva radical, nici că vom mai ajunge la Mondiale. Și dac-ați ști ce frumos este acolo cu naționala noastră în prim-plan!

România, unde ești?