România europeană, România mondială, România extraterestră! Așa este handbalul jucat în aceste zile de fetele din naționala tricoloră!

Nu sunt cuvinte mari, am umilit multipla campioană europeană, mondială și olimpică Norvegia cu 31-23. Le-am dat gol nordicelor din toate pozițiile și le-am blocat printr-o apărare agresivă și exactă, cum nu am mai avut vreoodată.

Remarcabil este faptul că nu mai depindem doar de Cristina Neagu. Sunt lângă ea și alte jucătoare de același nivel, foarte înalt, și mă refer la cele două portărițe, Dedu și Dumanska – fetițele elastice, la zburătoarea Eliza Buceschi, la stânca Pintea, care calcă totul în picioare, dar și celelate fete țin pasul cu brio.

Mai important decât valoarea individuală a tricolorelor este faptul că, în sfârșit, avem echipă! Se vede pe teren că fetele sunt prietene, râd și se bucură împreună, strâng rânduriel împreună, câștigă împreună!

România europeană joacă bine și cu rezervele!

Iar la asta chiar nu mă așteptam: România să joace cu rezervele ultimele minute ale meciului cu puternica Norvegia, să marcheze și să se și apere binișor!

Și mai avem ceva: cel mai bun antrenor din lume, acest spaniol care își trimite cuvintele în engleză cu o forță extraordinară de pătrundere în mintea fetelor noastre. Fiecare indicație, fiecare schemă, fiecare încurajare sun transmise de această voce prietenoasă, dar severă în același timp.

Să ne oprim acum cu laudele. Pornim cu 4 puncte în grupa principală, însă urmează trei meciuri grele, cu Olanda, cu Spania și cu Ungaria, pe care fetele trebuie să le abordeze cu aceeași seriozitate, cu aceeași concentrare, cu aceeași bucurie a jocului. Dacă reușesc să evolueze la fel, nici nu mai contează adversarul, vom ajunge în semifinale, iar de acolo e posibil orice, chiar să cucerim titlul european!

Putem spera, putem visa, putem fi optimiști datorită acestor fete minunate.

România merită șefia Europei la handbal!