Pentru cei care spun continuu pe rețelele de socializare că nu se mai uită la meciurile din Liga 1, deoarece acestea sunt de un nivel foarte scăzut, luați meciul ăsta și vizionați-l măcar o dată!

Și eu sunt de multe ori nemulțumit, dar mă uit la meciuri și sper. Sper să văd mai des un joc ca acesta, cu ritm drăcesc, nebunesc, cu faze de poartă la fiecare acțiune ofensivă, de parcă pentru fiecare băiat care a intrat pe teren ar fi fost primul și ultimul derby.

Dinamo a beneficiat de geniul lui Nistor, care, vă spun eu, are loc oricând la FCSB. Echipa lui Becali nu dispune la mijlocul terenului de un decar cum e Nistor. Cu viziune, cu pasă decisivă, cu execuții excepționale din fazele fixe. Nici Ovidiu Popescu, nici Oaidă, și nici Vână nu au calitățile ofensive ale dinamovistului.

De fapt, cred că Dinamo a reușit să echilibreze de multe ori meciul și să-și creeze câteva mari ocazii de a marca tocmai datorită liniei de mijloc formate din Neicuțescu, Nistor și Moldoveanu, mai inventivă, mai elastică, mai tehnică și mai vie decât cea a FCSB-ului. Chiar dacă s-a observat și lipsa de experiență a celor doi tineri din acest compartiment.

Frumusețea derby-ului a fost dată și de mulțimea din tribune, dar nu și de acțiunile demente ale unor așa-zis ultrași. Când sunt mulți fani pe stadion, și jucătorii se simt fotbaliști și încearcă să-și atingă limitele sau să și le depășească, precum un atlet care aleargă sau sare după un record personal.

Fotografii: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

Disciplina lui Uhrin și normalitatea de la FCSB

Să punem la socoteală și plusul pe care l-a adus antrenorul Dusan Uhrin unei echipe aflate, înainte de venirea lui, în degringoladă. Cehul i-a trezit la viață pe câini, le-a inoculat disciplina tactică fără de care poți să ai 5 de Florinel Coman și 5 de Nistor, și tot n-ai cum să ții ritmul unui meci intens.

Trebuie notat și faptul că FCSB a intrat într-o normalitate a primului 11 și a schimbărilor, după perioada halucinogenă din debutul sezonului.

Ritmul susținut, dorința jucătorilor de a arăta mai mult decât au făcut-o până acum, numărul spectatorilor din tribune, disciplina tactică au fost elementele care au transformat acest derby românesc într-unul de nivel european.

E un semn bun, un semn de la care toți avem de învățat. E nevoie de un refresh în fotbalul românesc, iar acesta se poate face numai dacă toți actorii implicați în fenomen respectă fotbalul.

Prin implicare, a jucătorilor și a fanilor, prin disciplina de care vorbeam, dar și printr-o bună organizare a celor care conduc echipele, cluburile, Federația și Liga. De fapt, aceștia din urmă trebuie să dea semnalul unei reveniri. Altfel, ne chinuim cu Malta și așteptăm doar minuni, cum a fost acel 4-3 de la Glasgow.

Avem nevoie de stadioane bune, de strategii, de marketing, de politici de atragere a fanilor, de o mai mare implicare la copii și juniori și de mult mai mult respect.