Omul negru Colțescu a făcut o gafă uriașă la Paris. I-a zis „negru” unui tip din staff-ul lui Istanbulspor. Și de aici s-a declanșat nebunia.

Precizez din start că arbitrilor li se spune în trecut „oamenii în negru”, ca să nu avem interpretări ale acestei expresii. În plus, „Omul negru” era un joc în copilărie. Așa li se mai spune și oamenilor tot timpul supărați sau fioroși.

Sunt aproape convins că Sebastian Colțescu nu a folosit acest cuvânt în sens rasist, deși tot Mapamondul urlă acum că a fost rasism. Însă oficialul român a făcut o mare prostie, o idioțenie. Oficiind la acest nivel, trebuia să știe că lucrurile sunt foarte sensibile în privința rasismului și să evite folosirea acestui cuvânt.

Omul negru a comis-o grav

Nu vreau să îi iau apărarea lui Colțescu. Oricum ar fi, el a comis-o grav. Trebuie să și gândești puțin înainte de a spune ceva la un meci de Liga Campionilor și într-o lume atât de atentă când vine vorba de așa ceva.

Sunt convins că alte nații sunt mult mai rasiste decât suntem noi. Probabil că de-aia s-a și ajuns la astfel de sensibilități, pentru că unii spectatori au jignit grosolan sportivii de culoare. La italieni, exemplele sunt nenumărate.

Personal, cred că se exagerează în această privință. Dacă nu e folosit în sens peiorativ, cuvântul „negru” nu mi se pare deloc rasist. Păi dacă e negru, cum să i se spună? Alb? Sau galben?

Exigență de suprafață

Dar, repet, acest cuvânt trebuia evitat de Colțescu într-o lume extrem de exigentă în această privință, chiar dacă este vorba despre o exigență de suprafață.

Problemele sunt mult mai mari în State, de exemplu, unde sunt zeci de mii de oameni de culoare care nu au unde dormi, nu au un adăpost deasupra capului. Sau la periferia unor mari orașe din Europa.

Dar, revenind la subiectul de la care am pornit, concluzia este clară: Colțescu a comis-o grav. Are experiență la acest nivel, trebuia să evite o astfel de exprimare. Problema e că România a fost asociată de întreaga lume cu rasismul. Iar asta nu prea mai are cum s-o spele mister Colțescu, omul negru.