Ne-am făcut din nou de râs în toată lumea cu gazonul de pe noul stadion „Ion Oblemenco”. Suedezii s-au arătat uluiți că nu au putut face antrenamentul oficial pe arena pe care s-a disputat jocul și, cu toate că gazonul a fost protejat, a arătat jalnic în timpul meciului.

Gazonul se va rupe de la încălzire”, a spus selecționerul Contra înainte de meci. Și s-a rupt. A fost un fel de orezărie, specific românesc. Brazde scoase, teren moale, gazon desprins la orice alunecare a fotbaliștilor.

Ce se întâmplă cu terenurile din România? De ce nu suntem în stare să facem o treabă ca lumea? Construim stadioane în ultimul timp, dar mai toate au această problemă a gazonului. Pe Național Arena, iarba s-a schimbat de opt ori de la inaugurare, din 2011, de la acel meci cu Franța, în care s-a jucat printre gropi. Cluj Arena a avut și are probleme. La Craiova am văzut cu toții ce s-a întâmplat și ieri, dar și de la primul meci, amicalul cu Slavia Praga, și apoi pe parcursul campionatului în desfășurare.

Un singur gazon de pe stadioanele construite în ultimii ani a rezistat. Cel al Petrolului, acolo unde, anul trecut, jucau trei echipe pe săptămână, Petrolul, Voluntari și Juventus Colentina!

Primarul din Craiova, Mihai Genoiu, vorbește despre o firmă din Olanda care s-a ocupat de gazonul de pe „Ion Oblemenco”. Realitatea e însă alta. Primarul ori a fost mințit de firmele care au construit stadionul (CON-A Sibiu și ACI Cluj), ori se face că nu știe. Gazonul de la Craiova nu a fost montat de vreo firmă olandeză, ci de una românească, Eco Garden Construct, cea care a pus și gazonul pe Cluj Arena, iar gazonul a fost produs de o firmă românească, Green Farm SRL, în timpe ce, pentru suprafețele din zona porților, a fost adusă iarbă din Olanda!

Iată ce scrie cotidianul suedez Sport Bladet, conform hotnews.ro, despre terenul pe care s-a jucat amicalul România – Suedia: “Date recente de la Eurostat: România este a treia țară din UE ca număr de oi. Anul trecut, statisticile au contabilizat 9,8 milioane de oi și pare că ieri cineva le-a eliberat pe toate să pască pe stadionul Ion Oblemenco din Craiova. În orice caz, așa părea”.

Pentru că terenul de la Petrolul (vezi foto, meci de la începutul lui martie 2018) este unul dintre puținele care a rezistat mai mulți ani (din septembrie 2011), am contactat unul dintre specialiștii firmei Garden Center Grup, cea care s-a ocupat de montarea gazonului de pe arena din Ploiești. Seidel Francisc este managerul de vânzări al departamentului privat de la această firmă.

 

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

De ce s-a rupt gazonul la Craiova de la primul meci, amicalul cu Slavia Praga? De ce a arătat rău și acum, după 4 luni de la montare?

Pentru că s-a folosit gazon cu substrat prost, produs în România de o firmă care nu are utilaje profi pentru producerea rulourilor sport. În plus, ruloul este foarte subțire și necesită o perioadă lungă, de peste 60 zile, de prindere a rădăcinilor de patul de pământ pe care a fost montat.

Aceeași firmă, Eco Garden Construct, s-a ocupat de montarea gazonului și pe Cluj Arena, și pe „Ion Oblemenco”, ambele terenuri având probleme destul de mari. Unde au greșit?

Este o firmă care a fost cumpărată special și care avea domeniu CAEN „Lucrări de
pregătire a terenului, dar nu avea activitate în momentul cumpărării. Au găsit această firmă, au cumpărat-o exclusiv ca să poată amenaja acel teren de pe stadionul din Cluj. Pentru că nu aveau experiență și utilaje, au apelat la o firmă din Italia, care avea și o mică experiență și utilaje pentru a face construcția terenului de joc. Au contractat-o doar pentru a închiria utilajele și puțina experiență pe care o aveau.

În România, nu există niciun teren specific pentru cultivarea gazonului profi pentru teren sportiv”

De unde au adus gazonul? Cum l-au montat?

Gazonul a fost adus din România, de la firma Green Farm SRL, care are terenurile de producție lângă Satu Mare. La Craiova, am înțeles că au adus o parte și din Olanda. În România, nu există niciun teren specific pentru cultivarea gazonului profi pentru teren sportiv, golf, tenis și fotbal. Dacă gazonul nu a fost cultivat pe teren ok, nu s-a dezvoltat ok și nu putea fi transportat. Asta e problema: dezvoltarea rădăcinii în adâncime și în lățime. Nu se întrepătrund rădăcinile între ele ca să reziste la transport. Dacă rădăcina nu se țese una de alta, nu ține pătura de gazon. Când fotbaliștii intră prin alunecare, iese afară pământul. Dacă e foarte subțire ruloul de gazon, rădăcina nu are timp să crească și să intre în substratul de pământ.

O firmă fără angajați și fără experiență pune gazonul la Cluj Arena!

Cum a ajuns această firmă să pună gazonul mai întâi pe Cluj Arena și apoi la Craiova? Voi nu ați licitat?

La Cluj, au fost patru firme, printre care și a noastră, dar a câștigat această Eco Garden Construct. Povestea e în felul următor: ACI Cluj este antrepriza care a construit Cluj Arena și este firma a doi frați, Așchilean. În piață se vorbește că familia acestora a cumpărat în 2011 această firmă, ECO Garden Construct. Au participat la licitație, au dat cel mai mic preț din cele 4 firme și, normal, au câștigat, neavând un trecut în domeniu, fără angajați și cu o cifră de afaceri spre zero. Noi aveam vreo 600 de angajați și peste 200 de utilaje și mașini, dar a câștigat firma directorului, de la ACI, bineînțeles, deși nu aveau nimic, nu se pricepeau. Contează asta în România?

Ești sigur că e firma lui?

A familiei, a prietenilor lui, ce contează? Dă pe net și vezi cine sunt acești frați Așchilean.

Extrase din Ziarul de Cluj, un articol publicat pe 12 iulie 2014:

În fata procurorilor DNA Cluj, Răzvan Pop, consilierul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu a oferit detalii si cifre precise despre sumele luate drept mită de acesta din urmă, povestind cu lux de amanunte cine au fost persoanele care i-au dat bani presedintelui CJ si in ce condiții (…). Printre cei care au oferit sume importante, se află și Dorin Așchilean, șeful ACI Cluj”.

Iată una dintre dedclarațiile lui Pop la DNA Cluj: „Așchilean mi-a dat un plic cu bani, în care se afla suma de 30.000 de lei în bancnote de 200. Am revenit la birou și i-am prezentat președintelui. Rețin precis că președintele a fost dezamăgit, probabil se aștepta la mai mult”.

Tot Ziarul de Cluj scrie că „Imediat dupa spaga oferită președintelui Consiliului Județean, Așchilean a beneficiat, întâmplător sau nu, de câștig de cauză în licitații importante desfasurate sub tutela Consiliului Judetean, licitatii de milioane de euro. ACI a construit si stadionul Cluj Arena, tutelat tot de CJ, deci relația comercială a ACI cu Consiliul Judetean era una veche și consistentă, cu lucrari de zeci de milioane de euro.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu,a fost condamnat, miercuri, 31 inuarie 2018, la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la spălare de bani, sentinţa fiind definitivă.

Aceeași firmă care a dat chix la Cluj pune gazonul și la Craiova!

Și au câștigat și la Craiova?

Acolo nici nu s-a mai făcut licitație. Au spus că au contractat o firmă pentru montarea gazonului. Și, surpriză: firma e aceeași Eco Garden Construct, care a montat gazonul și la Cluj Arena, gazon care s-a stricat repede.

Voi ce ați pus la Petrolul?

Am preluat terenul de la cota minus 55 de centimetri, am săpat şanţuri de drenaj, de 25 de centimetri adâncime, de la mijlocul terenului – câte trei, la o distanţă de 11 metri, apoi alte trei, la 8,5 metri. Perimetral, am pus şi ţeavă cu diametrul de 200 de milimetri, iar peste stratul de pământ a fost aşezat un material geotextil, marca “Dupont”, de 250 grame pe metru pătrat. Deasupra acestuia s-au pus 15 centimetri de diatra, sort de 16-31, 10 centimetri de sort 8, 16,5 centimetri sort nisip 0-8. La urmă, s-a montat sistemul de încălzire electrică. Sistemul de irigaţii provine de la firma Rainbird, din Statele Unite ale Americii, fiind compus din opt aspersoare, puse central, plus alte 12 – montate perimetral, toate fiind acţionate de patru programatoare de ultimă generaţie, care sunt telecomandate. Peste sistemul de degivrare şi irigaţii a fost turnat un strat de 25 de centimetri din amestec de nisip 75%, sort 0-3, şi pământ vegetal adus de lângă Bucureşti.

De unde știm că nu au pus ce trebuie și la Cluj și Craiova?

Sunt foarte scumpe și nu cred că le dădea prin cap să facă lucrul ăsta. Numai noi am făcut chestia asta. Nici măcar Oprișan, pentru că noi am angajat un specialist de la el, un italian care a lucrat pentru firma acestuia, și care știa foarte bine ce s-a pus dedesubt.

Gazonul de unde l-ați adus?

Din Austria. Și mai e o chestie: sub gazon exista și o plasă de protecție, ca o plasă de cartofi. Cei de la Green Farm nu cred că pun această plasă. Trebuie pusă pe spatele ruloului, ca să nu se destrame. Ruloul se așează pe o țeavă. Îl fixezi pe spatele unul tractoraș și îl tragi. Îl așezi apoi pe covorul de nisip, care e ultimul strat înainte de a monta gazonul. Dacă acea plasă nu există, dacă nu susține, ruloul se mai rupe când îl montezi, fiind foarte subțire. Ca să nu piardă comanda, bucățile alea, ei îl pun în continuare. Dacă nu s-au prins aceste bucăți, rădăcinile nu au intrat în substrat – le trebuie o lună. Când fotbaliștii intră cu crampoanele în gazon, el nefiind prins ca lumea, ies brazde de pământ.

Firma care a produs gazonul nu are utilajele necesare pentru un rulou mai gros”

Nu a mai adus nimeni gazon de care ați luat voi din Autria?

Nu, pentru că nu există utilaj. Cine produce gazon nu își permite să ia utliaj mare, profi. Câte terenuri de fotbal exisă în România ca să fie rentabil să iei un asemenea utilaj? Nu este cerere să decupezi pământul la 7 centimetri pentru că nu ai cui să vinzi. În România, sunt utilaje pentru o grosime de 3-4 centimetri a ruloului. Tu, ca firmă, nu dai 3-400.000 de euro pentru un tractor care să decoperteze un gazon tip sport la 7 centrimetri, dai undeva la 100.000 de euro și furnizezi gazon în mare parte pentru amenajare peisageră, nu pentru teren sportiv.

Firma care montează gazon pe stadion la Cluj și la Craiova nu știa că are nevoie de o grosime mai mare?

Primăria la Craiova a cerut doar să fie gazon, nu a cerut grosimea X sau Y în caietul de sarcini, pentru că pe Primărie nu o interesa. În caietul de sarcini nu scria că trebuie să fie gazon să se joace peste 5 zile sau peste 5 săptămâni.

La voi scria sau ați pus voi?

Nu, noi am pus pentru că este util și pentru că știam, pentru că era italianul specialist la noi și a spus să respectăm, al meu patron a spus că trebuie să respectăm exact lucrările, să nu ne facem de rușine. Noi ne-am gândit că, dacă facem așa și dacă iese frumos, va fi și pentru noi o carte de vizită. Am zis că poate luăm și alte terenuri.

Oprișan, pe unde a pus, a pus la 7 centimetri?

La Arena Națională cred că a pus, pentru că a fară nimeni nu îți garantează rulou sub 6-7 centimetri, pentru că contractezi un gazon de tip sport. Afară nu e ca în România, nu se joacă nimeni cu calitatea. Când faci o afacere, prima oară îți trebuie utilaj ca să poți să decopertezi. Un tractor foarte puternic care taie pământul și în spate vine alt utilaj care pune gazonul. Totul e automat. Cu cât tractorul e mai puternic, cu atât e mai scump. În România nimeni nu își permite să ia tractor scump când nu e cerere de stadioane. Când eu fac doar pentru peisagiști și mai vine o dată cineva să facă la Cluj un teren, nu o să cumpăr pentru acel teren un tractor de 200.000 de euro, iar pentru o grosime de 3-4 centimentri e perfect, dar nu poți să joci fotbal.

Cât costă gazonul din România față de cel din Austria, pe care l-ați luat voi?

Prețul celui pe care l-am adus noi, cu tot cu transport, e pe la 10 euro metru pătrat. Cel de la noi e cam 4 euro plus TVA. Afară, TVA-ul nu se mai plătește. Probabil că firmele care au construit stadionul (ACI Cluj și CON-A Sibiu) au luat bani pentru prețul de afară, deși au achiziționat gazon cu preț de România. Jumătate din bani i-au luat ei. Nu bag mâna în foc, este o presupunere. Transportul costă mai mult, pentru că e mai mult pământ și, cu cât e mai greu, cu atât costă mai mult. Imediat, poți să intri prin alunecare, poți să faci orice pe el, plus că poți să pui un tăvălug greu, cum am pus noi. Cu tăvălugul, care este al nostru, de 6 tone, am lucrat pentru a îndrepta și pentru a se prinde bine de substrat. Dacă pui un tăvălug ușor, nu se îndreaptă bine.

Două variante pentru „Ion Oblemenco”

Ce ar trebuie făcut la Craiova?

Sunt două variante: 1. Să nu se mai joace pe acest gazon și cred că e imposibil; 2. Să se scoată din nou toată partea de gazon și să se pună un gazon de calitate din import. În două săptămâni este gata. În maxim 3 săptămâni se poate juca pe el, cu garanție cu tot și prețul este foarte mic.

Cât i-ar costa să schimbe din nou?

Cu 150.000 de euro, noi am putea schimba gazonul. Ca să recondiționezi ceva, te costă mai mult decât să construiești. Noi avem acum angajat pe cel care s-a ocupat de terenul lui FC Național, iar gazonul era impecabil acolo.

Întrebarea pe care o pune și Seidel Francisc (foto) și care vine logic este: „De ce a fost lăsată o firmă care a făcut un lucru prost la Cluj Arena să mai facă încă un lucru prost?”

Noi avem calitate, am dat și la export, la stadionul din Debrecen. Un gazon se poate strica în câteva zile dacă nu este întreținut cum trebuie, dacă nu este ventilat. Unde e soare, trebuie irigat mai mult. Unde e umbră, trebuie irigat mai puțin. Sunt multe cauze. Trebuie să știi ce îngrășăminte să pui. Eu cred că problema e de la întreținere. Eu știu care e problema acolo, dar nu vreau să zic. Dacă nu faci ce trebuie acolo… Acuma, să mă duc eu să fac?”
Istvan Boti, managerul firmei Freen Farm, cea care a livrat gazonul pentru Cluj Arena și pentru noul „Ion Oblemenco”

Problema e că noi aveam nevoie de 90 de zile pentru ca gazonul să se prindă bine, dar cei de la Craiova l-au dat în folosință după 71 de zile. Le-am spus, am făcut adrese, în care am explicat că pot exista probleme. În plus, e vorba și despre vremea de afară. A venit iarna și nu a mai fost timp ca gazonul să germineze”
Mircea Crăciun, manager la Eco Garden Construct, firma care a montat gazonul pe „Ion Oblemenco”

Mâine voi publica explicațiile managerilor de la firmele care au produs și montat gazonul de pe noul stadion din Craiova.