Mulțumim, Gică Hagi, că ai salvat fotbalul românesc! Nu sunt cuvinte mari, ci realitatea pură, chiar dacă se găsesc mereu contestatari la adresa proiectului Academiei.

Gică Hagi își propunea acum 8-9 ani, când a început acest proiect, pe lângă obiectivele financiare, să crească jucători pentru naționala României. A avansat mai târziu și cifre, spunea cu tărie că prima noastră reprezentativă va fi alcătuită, la un moment dat, în mare parte, din jucători descoperiți și pregătiți la Academia lui. Iar profeția aproape că s-a împlinit.

Mulțumim, Hagi, pentru aceste comori!

Am scris după calificarea naționalei U21 la turneul final al Campionatului European un articol în Prosport în care îi felicitam, normal, pe toți băieții care au contribuit la această performanță, dar îi aminteam și pe fotbaliștii crescuți de Hagi și care sunt convocați la primele reprezentative de tineret și seniori. Nu mai puțin de 17!

Și am să-i numesc din nou aici, pentru că merită: Tudor Băluță, Denis Drăguș, Ianis Hagi, Măţan, Ghiţă, Boboc, Ciobanu (toţi joacă pentru Viitorul), Răzvan Marin (Standard Liege), Cicâldău (acum la Craiova), Romario Benzar, Florin Tănase, Nedelcu, Florinel Coman (toți patru la FCSB în momentul actual), Manea (CFR Cluj), Mitriță (Universitatea Craiova), Cătălin Căbuz (Hermannstadt). Lor li se poate adăuga și Mihai Bălașa (acum la FCSB), trecut și el prin mâna lui Gică Hagi.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Iar lista pare să nu fie completă. Și Mtriță și Țucudean au fost reinventați de Hagi.

Azi am primit un mesaj de la Ciprian Bălan, la postarea cu articolul despre naționala U21, care îmi spune că și Paul Iacob a jucat pentru tricolorii mici în preliminarii, chiar dacă mai puțin, un jucător format de Viitorul și Gaz Metan!

Hagi a pornit la drum cu Academia în 2009 și a ajuns să aibă 13 oameni la cele două naționale după 9 ani. Cine are răbdare în România 9 ani? Nimeni! La noi, și un an e mult! Vezi antrenorii schimbați pe bandă rulantă la Dinamo, și nu numai acolo.

De la bișnița lui Becali, la afacerea lui Hagi

Hagi ne-a arătat drumul, toți ceilalți bâjbâie, se lamentează, vor doar „tunuri”. Nimeni nu construiește pe o perioadă îndelungată. „Bișnițarul” Gigi Becali, îmbogățit într-o tranziție haotică, vorba scriitorului Andrei Crăciun într-un interviu pe Pariurix.com, știe doar să cumpere și apoi să vândă pe bani mai mulți. Clar, asta e doar bișniță, ca în față la Scala înainte și după Revoluție. Fotbalul e o afacere, dar nu afacere dusă la nivel de bișniță. Fotbalul mai înseamnă și altceva: copii, fani, imagine.

Chiar mă gândeam, dintre toți componenții Generației de Aur, doar Hagi a dat ceva înapoi fotbalului. A mai încercat Gică Popescu, dar școala lui de fotbal a falimentat, din câte știu. Ceilalți au câștigat o grămadă de bani prin străinătate, dar nu s-au gândit să facă în România ceva durabil. Nimeni n-a avut curajul să investească în fotbal.

multumim

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Cât despre așa-zișii oameni de afaceri care au intrat în fotbal, mulți dintre ei au băgat bani negri în buzunare și au falimentat acest sport, în frunte cu Borcea, Nețoiu, Copos, frații Becali, care au și ajuns la un moment dat după gratii.

Hagi e singurul, așadar, care a dat ceva fotbalului românesc, salvându-l practic de la dezastru. Datorită lui s-au ridicat atât de mulți jucători tineri, care, iată, au ajuns acum la un turneu final de Campionat European.

Să lăsăm răutățile, să lăsăm frustrările și să-i mulțumim lui Gică Hagi pentru că a dat refresh unui fotbal care ajunsese în mocirlă!

Credit foto principală: Constantin Ștefan / sportpictures.eu