Mihaela Buzărnescu (30 de ani), numărul 24 mondial și a doua jucătoare de tenis a României, a avut o ascensiune fulminantă în 2018. De altfel, ea a urcat 520 de locuri de la începutul lui 2017 încoace, un adevărat record mondial!

mihaela buzarnescu

Accidentată la gleznă la Montreal, la începutul lunii august, Mihaela se antrenează acum normal la București și abia așteaptă să înceapă noul sezon. Am întâlnit-o zilele trecute pe performera ultimilor doi ani din tenisul mondial la o reuniune cu presa organizată de staff-ul ei, la Diplomatic Business Lounge, și am aflat câteva dintre secretele ei:

Despre glezna accidentată: Sunt ok, am tot făcut tratament ca să se reducă din inflamație. Am făcut și fac kinetoterapie și fizioterapie.

Ce vrea să îmbunătățească în jocul ei în 2019: Serviciul. Lucrez mult la primul serviciu, dar și la al doilea. Mai am de lucrat, dar sper să se vadă rezultatele. Vreau să servesc mai apăsat și mai puternic.

Mi-e foame de meciuri. Abia aștept să joc”

Despre rachete: Am acum vreo 10, mai iau de pe Amazon și e-bay.

Obiectiv 2019: Reintarea în top 20 și apoi, de ce nu, în top 10.

Despre înjurături: Încerc să mă controlez mai mult.

Despre doctoratul pe care și l-a luat: Îmi spuneau „Doc” și unii arbitri, și supervizorul.

Despre Jocurile Olimpice: Vreau să joc la Jocurile Olimpice și la marile turnee. Să văd cu cine joc dublu-mixt, că Horia nu mai e disponibil, l-a luat Simona. Cu Florin (n.r. – Mergea) sau cu Marius (n.r. – Copil).

Despre mama ei: Și-ar dori să meargă mai des la turnee, nu numai la Grand Slam-uri. E foarte pasionată.

Despre începuturile din tenis: A fost din prima tenisul, deși tatăl meu era arbitru de handbal. Jucam de la 4 ani la perete, chiar și în casă. Mai veneau vecinii să se plângă.

Ce muzică ascultă înainte de meciuri: Rock, ca să-mi ridice adrenalina, Michel Jackson, house, mix-uri.

E bine să faci ce îți spune instinctul, ce simți pe moment”

La ce concerte ar vrea să meargă: Mi-ar fi plăcut să văd un concert Quinn, acum aș vrea să o văd pe Rihanna cum cântă live.

Ce ar vrea să facă atunci când nu joacă tenis: Mi-ar plăcea câte un city break la Veneția, în Irlanda și Țara Galilor, să merg la schi. Din păcate, nu am voie să schiez anul acesta din cauza gleznei. Aș vrea să mai merg și la shopping, de asemenea. După ce termin cariera, aș vrea să vizitez tot ce nu am văzut în orașele în care am jucat tenis.

Ce vrea să facă după încheierea carierei: Aș vrea să rămân în sport, să am un club de tenis, să îl manageriez, să fie și alți foști jucători de performanță ca antrenori.

Foto: Marian Burlacu / sportpictures.eu

Cum vede România la Centenar

„România e destul de dezvoltată acum față de trecut, dar libertatea asta e cu dus-întors. Sunt multe probleme, nu avem locuri de parcare, traficul e infernal. În unele țări, ca Olanda, Franța și altele, oamenii de vârsta a treia au timp și bani de vizite, de vacanțe, iau cina la restaurant, se duc la teatru, La noi, toată lumea se plânge, oamenii au probleme medicale.”

Cum a depășit momentele grele din carieră

„Când credeam că nu nu mai am șanse să mai joc… E foarte complicat în acele momente. Depinde totul numai de tine, contează și persoanele apropiate. Dar m-am ambiționat, am tras de mine și mi-am spus că trebuie să continui. Mă dureau genunchii, rezultate nu prea erau, cădeam în top. Am avut nevoie de două-trei meciuri câștigate la rând și apoi a venit încrederea. E păcat să renunți. Trebuie să te antrenezi până la epuizare”!

Totul depinde de mine, indiferent cu cine joc.”

Cum arată o zi de antrenament

La 9.30-10 încep antrenamentul, pregătire fizică, recuperare, vreo 7 ore în total, cu o mică pauză. Apoi, am masaj de 2-3 ori pe săptămână, acupunctură – tot de 2-3 ori pe săptămână. „Se face ora 17 sau 18 și eu nu termin uneori programul. Cu masaj, analize, ajung în fiecare zi acasă pe la ora 21”.

Traficul din București: A fost atât de rău luna asta, că îmi venea să nu mai conduc și să mă urc într-un taxi.

Ce mașină conduce: Un Audi, luat la second hand.

Cu cine îi e cel mai greu să joace: Greu de jucat cu Monica Niculescu, pentru că dă multe slice-uri. Cu Kvitova e dificil, deoarece este tot stângace și îmi vine mingea invers.

„Îmi place mult să conduc jocul, să atac, să joc eu punctul, să le scot din teren pe adversare”

Cum s-a încheiat singura experiență de la un meci de fotbal: Am fost o singură dată la un meci de fotbal, pe arena BNR, când aveam 8 ani. M-am speriat de zgomotul prea mare, am început să plâng și am plecat.

Superstiții: „Nu prea am. În pauza dintre ghemuri, îmi dau cu gel pe mâini, prosop, apă, de fiecate dată. În rest, nu îmi place să știu adversarul cu două zile înainte de meci.”

Prietenele din tenis: Irina Bara, Alize Cornet, Alexandra Krunic, Wozniacki, Kvitova sunt și ele de treabă.

Când s-a emoționat ultima oară: La filmul Bohemians Rapsody, când am și plâns. M-a emoționat și filmul, și istoria.

Ce îi place să mănânce: Mănânc de toate. Dacă aș putea, aș sparge frigiderul, dar trebuie să fiu atentă. Îmi plac pizza, cartofii prăjiți, burgerii, adică ce e mai rău. În schimb, nu mănânc dulciuri, doar cele făcute de mama acasă. Abia aștept să facă mama cozonaci de Sărbători!