Înjurăturile Mihaelei Buzărnescu din partida de ieri cu olandeza Kiki Bertens au adus victoria pentru românca noastră, însă imaginea ei după acest meci s-a șifonat serios.

Mihaela a suferit imens de-a lungul carierei. Am scris în articolul precedent despre calvarul prin care a trecut, cu operații după operații, fără bani pentru aceste intervenții chirurgicale, cu împrumuturi la persoane fizice. Când ai asemenea ghinioane după ce ai fost pe locul 4 în lume la juniori, mai și înjuri.

Și noi înjurăm, și tu, și eu, să nu ne mai dăm pudici, pentru că nu e cazul. Și copiii de școală înjură, nu că ar fi bine, dar asta e realitatea. Chiar ieri am auzit în Cișmigiu o puștoaică de 16-17 ani strigând fără jenă „Ce … mea!”, deși nu are în dotare acel „obiect”.

Când auzi o fată că scoate cuvinte urâte pe gură, nu dă bine, deși ea nu-și dă seama. Așa cum nu îmi place când văd o domnișoară fumând pe stradă. Femeile sunt, prin structură, sensibile, iubitoare, gingașe, nici nu-și dau seama cât de rău se vede din afară când înjură sau fumează pe stradă. Asta nu înseamnă că nu o pot face, sunt libere să se comporte cum doresc, e vorba doar de imaginea pe care o transmit.

Înjurăturile lui Năstase și McEnroe

S-a vorbit despre exemplele vechi Ilie Năstase și John McEnroe, care înjurau și ei birjărește, dar ei sunt bărbați, nu prea am auzit fete în circuit aruncând atâtea vorbe de ocară.

E clar că Mihaela nu trebuie să continue cu stilul ăsta, ba dimpotrivă. E momentul să se oprească, dacă vrea să nu se trezească în circuit cu cine știe ce apelative. Plus amenzi, plus sponsori care se pot îndepărta. Și nu e prima oară când am auzit-o descărcându-se astfel, ceea ce înseamnă că la ea e obișnuință, și nu o toană trecătoare.

Am înțeles că Mihaela a lucrat la mental cu un psiholog sportiv, dar ieșirile ei în decor demonstrează că mai are de muncă la acest nivel. Sau poate că are nevoie de o pauză, e obosită psihic, a jucat enorm de mult în ultimul an și jumătate, ar trebui să ia serios în seamă această variantă, mai ales că am auzit-o ieri strigând: “Nu mai pot să joc. Urăsc viața asta! Nu mai pot!”

Mihaela Buzărnescu a scris cea mai frumoasă poveste din tenis în ultimul an și jumătate. E păcat să se vorbească acum mai mult despre înjurăturile ei, decât despre performanța imensă pe care a realizat-o.

Oprește-te din înjurat, Mihaela. E spre binele tău.

PS Fără înjurături și, ce-i drept, cu dureri la umărul stâng, Mihaela a cedat clar în turul III la Eastbourne, 1-6, 2-6 cu Jelena Ostapenko (Letonia).