Încredere și optimism, acestea trebuie să fie sentimentele după eșecul României cu Suedia, 1-2 la Stockholm, în primul meci din preliminariile europene.
Veți spune că am pierdut, că am fost conduși cu 2-0, că ei au mai avut ocazii, că noi am greșit, am fost temători în prima repriză, dar mie mi-a plăcut naționala noastră în partea a doua.
Am văzut că putem juca de la egal la egal cu o echipă care a ajuns anul trecut în sferturile de finală ale Campionatului Mondial, că reușim să punem presiune pe aceasta la ea acasă, să revenim în joc, să marcăm și să sperăm chiar la un egal.
Încredere în tineri
Trebuie să avem încredere în această națională care a propus pe teren 6 jucători sub 23 de ani: Cristian Manea (21 de ani), Răzvan Marin (22 de ani), Tudor Băluță (20 de ani), George Pușcaș (23 de ani), Ianis Hagi (20 de ani), Andrei Ivan (22 de ani), dintre care 4 titulari. Plus Alex Mitriță, și el tânăr – 24 de ani. Pe banca de rezerve, alți doi tineri cu un mare talent: Cicâldău (21 de ani) și Dennis Man (20 de ani). Și să nu-l uităm pe Nedelcearu (22 de ani), chiar dacă acesta nu a prins lotul de 23 de jucători.
E clar că nu toți tinerii au dat satisfacție, dar sunt sigur că ei vor crește de la meci la meci. Să vorbim pe rând despre cei 7 care au jucat:
Cristian Manea: Mi-a plăcut, are curaj, o atitudine pozitivă în joc, a căpătat deja experiență și la națională.
Răzvan Marin: A pornit mai greu motoarele, dar, când și-a intrat în ritm, a fost unul dintre cei mai buni jucători români. Pasă decisivă la golul nostru, o mare ocazie de a marca, un piston permanent în atac, dar și un bun recuperator.
Tudor Băluță: Și el a intrat mai greu în joc, dar când a trecut peste trac, a jucat excelent, acoperind foarte bine mijlocul terenului.
George Pușcaș: Mare merit la golul nostru. Când a fost singur în atac, fără Keșeru, s-a izolat între turnurile suedeze. A părut apăsat de emoții, dar am mare încredere în calitățile lui. Sper să joace în Serie A la anul.
El trebuie să fie titular
Ianis Hagi: Foarte ambițios, a intrat cu tupeu în joc, a driblat, a centrat la ocazia lui Săpunaru. Sunt sigur că va da mai mult dacă va avea și mai mult timp la dispoziție.
Andrei Ivan: A crescut considerabil de când joacă în Austria, era mai împrăștiat când evolua la Craiova, s-a mai maturizat.
Alex Mitriță: Nu s-a aflat în apele lui, poate diferența de fus orar a fost de vină. Așteptăm altceva de la el.
Concluzionând, eu zic că trebuie să avem încredere în acești tineri și în această națională. Să le dăm credit în continuare, ba chiar să-l vedem și pe Hagi titular, în locul lui Stanciu, de exemplu, care a dat o mulțime de pase la adversar. Trebuie să avem încredere și în Nedelcearu, pentru că joacă într-un campionat puternic, cel rusesc. Mai mult decât să gafeze ca Grigore, ce poate să facă?
Spre deosebire de meciurile din campionat care sunt atat oribile ,cu greșeli tehnice interminabile, încât nu le pot viziona mai mult de câteva minute ici-colo, în meciul cu Suedia jucătorii români au arătat ceva fotbal,adica cel putin au reușit să tina de minge în mod controlat lungi perioade ceeace te făcea să speri și la actiuni de poarta. Acestea nu prea au fost în afară golului f. frumos și a unui șut de transformare la rugby a lui Răzvan Marin din pozitie f. bună și libera și centrală în careu.Desi “impresia artistică ” a echpei noastre a fost relativ buna ,dacă ne raportăm la ocaziile de gol adevărate din repriza secundă ,când (cică!) am jucat bine după aprecierea selectionerului scorul, putea fi cu usurinta 4-1 pentru Suedia.Spre deosebire de selectionata noastră care a arătat fragilitate extremă în apărare și în contactele cu suedezii la mijlocul terenului (am primit 2 goluri pe pierderea mingii în contact cu adversarii) , cu exceptia golului echipa română nu a putut desface deloc blocul echipei adverse.Lipsita în campionatul intern de jucători de reală valoare care sa dea consistenta și culoare jocului(asa cum erau acum 2-3 ani Alibec și Budescu) ,sau măcar de jucători de valoare medie care sa joace în campionate puternice echipa României a oferit totuși un joc onorabil ,iar Contra are un merit incontestabil pentru aceasta.
Apropos de scenele de la antrenamente.Stoichita declara, impresionat de ce văzuse la antrenamente, ca echipa noastră cu siguranta nu va pierde.Poate el a văzut altceva decât ce am văzut eu. Eu am văzut un exercitiu extrem de ciudat în care jucătorii erau puși să meargă în “patru labe” și să deplaseze nu știu ce simultan.Alt exercitiu ciudat se realiza în timp ce jucători încercau să jongleze mingea și să boxeze din când în când o minge de apa pentru copii care era aruncată spre ei. Eșec total la acest exercitiu. Un alt exercitiu putin ciudat ,dar și el total eșuat la ce am văzut, era încercarea jucătorilor sa jongleze balonul peste un fir întins în timp ce jucătorul incerca sa tina balonul în aer în timp ce el trece dintr-o parte în alta. Cornel Dinu,care cunoaste cate ceva despre fotbal și antrenamentele specifice, ridiculiza cred pe buna dreptate aceste exercitii,la care jucătorii nostrii au arătat totale inabilitati.
Cei care au făcut acel reportaj de la antrenamente cu acele exercitii penibile ce au urmărit ei să arate ? Sa facă o contrareclama echipei?
Încă un cuvânt despre schimbări. Cred ca Stanciu, care repriza a doua a fost inexistent pe teren, ar fi trebuit schimbat cu Hagi ,nu Pușcaș care s-a bătut permanent cu puternicii suedezi.
[…] lucruri, o părere personală: voința și credința. Sportul rege e prea marcat de bani. Oricât de mulți bani ar avea, fotbaliștii doresc și mai […]
[…] pe Cluj Arena. Îl înțelegem pe vârful de la Ludogorets că nu mai înscrisese de mult pentru România, însă orice alt rezultat în afară de victorie era cel puțin rușinos pentru […]
[…] Răzvan Marin! El e românul cu care trebuie să ne mândrim acum în fotbal. El va fi liderul României la Campionatul Mondial din […]
[…] Naționala de hochei a reușit să facă performanță din „piatră seacă” la hochei, în condițiile în care are o mână de patinoare și doar câteva sute de legitimați. Prima ligă se desfășoară cu șapte echipe de seniori. Mai mult, lotul național a fost alcătuit doar din jucători legitimați la echipe din România: 9 de la Corona Brașov, 6 de la Miercurea Ciuc, 4 de la Gheorgheni, 3 de la Galați. […]