Ilie Balaci este minunea României, „Minunea Blondă”, cum a fost denumit de fani, de prieteni și de jurnaliști, o minune cu care am crescut, dar pe care nu am apreciat-o la adevărata valoare.

Am crescut cu Ilie Balaci. Când mi-am dat seama care-i treaba cu fotbalul, pe la 8-9 ani, am descoperit Minunea și de atunci l-am iubit pe Balaci și am iubit fotbalul. Pentru că el era un artist, un maestru al acestui sport, cum este Enescu în muzică sau Grigorescu în pictură. Pentru că Balaci cânta, valsa pe teren – deși spunea că nu a dansat niciodată, la propriu, în afară de sârbe și hore -, picta și desena fazele ofensive ale Craiovei Maxima, era un geniu!

Balaci a fost cel dintâi care ne-a dus în sferele înalte ale fotbalului. Cu el dirijor, am învins Italia în 1983, campioana mondială en-titre la acel moment. Cu el pe teren, am ținut Anglia la respect pe Wembley, 0-0, în 1981. Și datorită evoluțiilor sale de excepție, Universitatea Craiova a eliminat Fiorentina, Girondin de Bordeaux și Kaiserslautern în sezonul 1982-1983 al Cupei UEFA, ajungând în semifinalele acestei competiții, unde a fost extrem de aproape de o finală, 0-0 și 1-1 cu Benfica, după ce marele Balaci deschisese scorul în retur!

Emoția Maxima

Am crescut cu Balaci, aveam 12-13 ani la performanțele României și ale Craiovei Maxima, am văzut în el Fotbalistul, am simțit datorită lui Emoția maximă, am învățat ce înseamnă fotbalul adevărat, am învățat să mă bucur, să plâng de fericire la marile victorii și la golurile lui, l-am iubit, l-am apreciat, am simțit o tristețe enormă când acel Arezanov i-a rupt genunchiul, în 1984.

ilie balaci

Era în plină maturitate fotbalistică, a ratat Campionatul European din Franța, la care România se calificase și datorită lui. Apoi a ajuns la Scornicești și, pe final de carieră la Dinamo, unde îl luase Lucescu să-i relanseze cariera, dar Balaci nu mai era Balaci după acea accidentare cruntă.

Aș fi vrut ca Balaci să joace alături de Hagi. Cum ar fi fost naționala României cu doi artiști pe teren? Poate că am fi ajuns și la CM 1986 cu el în echipă, poate că el ar fi găsit soluția în acel meci-horror cu Irlanda de Nord. Poate că…

Ilie Balaci, geniul

Pe Ilie Balaci mi-l voi aminti mereu ca pe Minunea Blondă, ca pe Geniul fotbalului dinainte de Hagi, ca pe un imens jucător, care ar fi putut evolua la orice echipă mare din Europa, dacă regimul din anii 80 i-ar fi permis.

Din păcate, ne-am adus aminte de el acum, când nu mai e printre noi! N-am știut să-l apreciem cât era în viață. Ilie Balaci putea fi președinte de onoare al Universității Craiova, dar cine să-i propună? Și cine să-i recunoască meritele? Iartă-ne, Ilie Balaci, pentru că suntem nerecunoscători și pentru că nu știm să ne cinstim oamenii de valoare!

Minunea Balaci va rămâne în sufletul meu și în mintea mea. Minunea copilăriei mele. Minunea fotbalului românesc. Minunea Blondă.