De ce unii o iubesc pe Simona Halep și de ce alții o urăsc? O întrebare la care încerc să răspund în rândurile ce urmează.

Am întâlnit controversa asta de fiecare dată când am scris sau am postat pe facebook ceva despre Halep. Sunt mulți români care o susțin și care o iubesc, dar și mulți care abia așteaptă o înfrângere ca să mai facă un comentariu negativ.

De ce o iubim?

Pentru mine e simplu: ne-a readus bucuria victoriilor în turneele de tenis la cel mai înalt nivel. Am trăit și trăim alături de ea momente minunate, de sport adevărat, de luptă dusă până la limitele rezistenței fizice.

În plus, a jucat două finale de Grand Slam, la Roland Garros. Simona s-a calificat  de două ori în ultimele patru ediții în ultimul act al unuia dintre cele mai importante turnee de tenis din lume, un adevărat campionat mondial al acestui sport.

A bătut-o pe Serena Williams, o dată ce-i drept, dar a bătut-o bine! Puține sportive se pot mândri cu o victorie în fața acestui monument al tenisului, care dezvoltă o forță de lovire a mingii egală cu a unui bărbat.

Mai mult, e singura sportivă din România la sporturile individuale care se menține de atâția ani în Top 10 mondial, cu șanse mari în continuare de a deveni numărul 1.

De ce îi minimalizează unii conaționali meritele și de ce nu o plac?

Unii vor mai mult de la Simona. De multe ori, te pui în pielea celui pe care îl susții și ai impresia că tu puteai face mai bine și că sportivul respectiv nu a dat, de fapt, totul. E cazul să ne detașăm un pic și să înțelegem că sportivii sunt și ei oameni și că pot greși sau pot prinde o zi mai proastă. Sunt sigur că Simona își dorește mai mult decât noi să câștige un meci, dar trebuie să înțeegem că, uneori, nu se poate.

Alții cred că e cu gândul doar la bani și că s-a plictisit de tenis. Repet, sunt opinii pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului, printre comentariile celor care accesează pagina mea de facebook sau site-ul SPORTescu. Nu pot fi de acord cu această opinie. Nimeni nu poate performa într-o disciplină dacă nu îi place acel sport. Și chiar dacă s-ar gândi la bani, cred că oricine o face. Nu se mai joacă demult numai din plăcere, este o combinație a celor două aspecte, material și pasional.

O altă critică la adresa Simonei este aceea că s-a dat lovită sau că și-a găsit motive să nu joace unele meciuri din FED Cup și să nu participe la Jocurile Olimpice de la Rio. Aici e de discutat. E clar că ne-o dorim mereu pe Halep pe teren la FED Cup, așa cum ne-am dorit să joace la JO, dar trebuie să-i respectăm deciziile și temerile.

Eu zic că ar trebui să fim mai toleranți, mai înțelegători, cu astfel de sportivi, pentru că avem prea puțini la acest nivel în România. Nici mie nu îmi place când Simona pierde sau când se lamentează. Și nici când nu o văd la competiții importante sub culorile României. Dar mi-a adus prea multe bucurii ca să nu îi iert orice greșeală și să o aștept din nou, cu emoție, la următorul turneu.

Și cred în continuare într-un trofeu de Mare Șlem!