Gabriela Szabo este una dintre cele mai mari atlete ale României din toate timpurile. Între 1994 și 2002, a dominat cursele de semifond și fond (1500, 3000 și 5000 de metri) și a fost desemnată cea mai bună atletă a lumii în 1999! Povestea unei cariere impresionante, în episodul 7 al Marilor momente ale sportului românesc.

Suntem în ultimul tur, ultimul cot spre ultima turnantă în finala olimpică a cursei de 5000 de metri de la Sydney 2000. Românca Gabriela Szabo conduce și se îndreaptă spre medalia de aur, dar vulpoaica irlandeză Sonia O’Sullivan forțează și o ajunge din urmă. Sunt aproape umăr la umăr!

Pentru câteva secunde, impresia e că Gabi va ceda victoria, prea tare vine uraganul irlandez. Totuși, sportiva noastră rezistă, găsește resurse nebănuite după 4800 de metri de alergat susținut, recuperează distanața de 1-2 metri și se îndreaptă spre finsih.

Sonia mai încearcă o dată cu doar 10-15 metri înainte de linia de sosire, românca se ține tare și trece prima!

Nu renunța niciodată!

Victorieeee! Victorieeee! Victorieeeee! Aur olimpic pentru România, într-o probă extraordinar de dificilă, în care ai nevoie de o rezistență de fier, de ambiție, încăpățînare, antrenament până la epuizare. Până cazi, la propriu. De fapt, Gabi îmi povestea în interviul pe care i l-am luat pentru Elita României că nu renunța niciodată, nu abandona lupta. Au fost multe antrenamente în care s-a oprit doar atunci când a căzut, epuizată. Altfel, nu! Totul până la capăt, totul pentru victorie!

În 1999, anul premergător Jocurilor Olimpice de la Sydney, Gabriela câștigase tot: campioană mondială de sală în 1999 la 1500 și la 3000 de metri, campioană mondială în aer liber la 5000 de metri! Plus un titlu european, chiar în anul Jocurilor, la 3000 de metri!

Și încă ceva: tot în 1999, a luat premiul cel mare împreună cu danezul cu origini keniene Wilson Kipketer. Cei doi au împărțit 50 de kilograme de lingouri de aur!

Eșecul de la Atlanta a înverșunat-o pe Gabriela Szabo

Era cea mai bună atletă din lume în 1999, dar nu uitase un mare eșec. La JO Atlanta 1996, când toată lumea o vedea favorită la câștigarea aurului olimpic în proba de 5000 de metri, nu s-a calificat nici măcar în finala acestei probe. Și s-a pregătit apoi 4 ani numai cu gândul la Sydney! Și la medalia de aur.

„În ziua finalei, când am intrat în stadion, mi-am spus «da» în seara asta eu câștig!” – povestește Gabriela. Era montată la maxim, hotărâtă, înverșunată, conștientă de propria valoare, extrem de bine pregătită, și fizic, și psihic. Nu avea cum să nu câștige, nu avea cum să nu ia aurul! Și l-a luat!

gabriela szabo

Între 1996 și 1999, mai obținuse titlul mondial în sală la 3000 de metri, titlul mondial la 5000 de metri în 1997 (prima atletă din România care a luat aurul la un Campionat Mondial) și titlul european la 3000 de metri în 1998.

La Sydney, a obținut și bronz la 1500 de metri (luase argint în această probă al JO de la Atlanta), iar anul următor (2001) a mai fost o dată campioană mondială la 1500 de metri.

Aurul de la Sydney a rămas reprezentativ pentru sportul românesc, datorită îndârjirii și ambiției cu care Gabriela Szabo a abordat cursa din finală. A alergat de parcă de această victorie ar fi depins toată cariera ei, toată viața ei.

Alerga de plăcere, nu cu gândul la bani

La începutul carierei, sportul n-a fost deloc o înverșunare pentru micuța Gabi. Alerga pentru că îi plăcea, alerga pentru că nu obosea niciodată. Sportul era plăcere, poate că asta ne-am pierdut acum, fugind mai mult după bani.

Iată ce mi-a spus Gabriela în interviul pe care i l-am luat pentru Elita României: „Nu a fost niciodată banul pe primul loc. Făceam sport pentru că ne plăcea. Făceam sport pentru că și călătoream foarte mult. După anii 90, ne lăudam pe unde mergeam. Eu am ajuns în Honolulu! Aveam 15 ani, cine se putea lăuda cu Honolulu? Cu diurna îmi cumpăram Coca-Cola și gumă de mestecat, asta era bucuria noastră!”

Din păcate, atletismul românesc a decăzut, ca și aproape tot sportul românesc. Nu ne rămâne decât să sperăm că se va mai naște, cândva, o atletă precum Gabriela Szabo. E bine să ne reamintim și să revedem măcar ultimii 200 de metri ai acelei curse senzaționale de 5000, din finala olimpică de la Sydney: