Gabriela Ruse (20 de ani), numărul 195 mondial, a impresionat aseară, la Wimbledon, în meciul cu experimentata poloneză Agnieszka Radwanska (29 de ani, 30 WTA), în fața căreia a avut 6 mingi de meci!

Din păcate, Gabriela a ratat toate cele 6 oportunități care o puteau duce în turul II pe iarba londoneză, dar jocul și expresivitatea ei ne dau speranțe pentru viitor.

Puștoaica noastră a început cu mari emoții, crispată, pierzând la rând primele 5 ghemuri ale setului 1 și se părea că meciul va avea o istorie scurtă. Dar a venit întâiul joc de succes, moment în care Gabriela s-a bucurat ca după o partidă câștigată, cerând și suportul publicului. Iar asta arăta deschiderea ei către joc și spectacol.

Gabriela Ruse: Bucuria jocului și atitudinea pozitivă

Mi-a plăcut zâmbetul ei și mi-am zis: „Ei, da, asta vreau să văd la o sportivă din România”. Zâmbetul acesta i-a mai adus două ghemuri, s-a apropiat la 3-5, dar vulpoaica de dincolo a închis prima parte a meciului.

A fost ca un set câștigat de Gabriela, pentru că ea ascăpat de toate complexele, de toate barierele emoționale și mentale, și a început să joace cu dezinvoltură și cu același zâmbet relaxat pe buze. A ajuns la 5-2 în această parte secundă, poloneza a revenit până la 5-4, iar fata noastră a arătat tărie de caracter și a dus meciul în prelungiri.

Aici, s-a mers cap la cap. Gabriela a condus cu 5-4 și, pe serviciul polonezei, a făcut rost de nu mai puțin de șase mingi de meci. Mai avea nevoie și de un pic de noroc… N-a fost să fie de data asta, dar sunt convins că victoriile importante vor veni curând.

 

Am avut inspirația pe 9 august 2015 să facem pe SPORTescu un interviu cu Gabriela Ruse, care nu împlinise 18 ani, dar reușise, la junioare, un sfert de finală la Roland Garros și o semifinală la Wimbledon și câștiga turnee ITF.

Am asemuit-o de atunci cu Simona Halep, care se afla în plină ascensiune spre locul 1 mondial. Era poate prea devreme pentru o asemenea comparație, dar acum mi se certifică acest lucru.

Gabriela Ruse are poate mai mult decât avea Simona Halep la 20 de ani. În primul rând, e mai pozitivă, mai dezinvoltă, se bucură mai mult de tenis. Apoi, are avantajul unei staturi foarte bune acest sport, un trup perfect, o înălțime bună și o greutate bine proporționată.

“Țineți minte acest nume!”

Bineînțeles că mai are multe de pus la punct, la serviciu, în defensivă, în gestionarea momentelor importante, dar potențialul ei este, repet, mai mare decât al Simonei Halep la această vârstă.

„Țineți minte acest nume”, a fost îndemnul postat pe contul de twitter al Wimbledon după meciul cu Radwanska. Asta vă spun și eu: „Vom vorbi în curând de Gabriela Ruse în prima sută mondială, iar apoi ne vom gândi și mai sus”.

Gabriela a plâns la final, pentru că a fost atât de aproape de o mare victorie, dar vorbele multiplei campioane Martina Navratilova, pentru BBC, o vor face, cu siguranță, să aibă și mai mare încredere în forțele proprii:

„Câtă determinare și câtă putere de a trece peste orice moment! Chiar și când părea că nu e acolo, ea era de fapt acolo. Văd un mare talent la această jucătoare. A jucat fantastic, iar felul în care a luptat vorbește despre caracterul ei. Mă încântă felul ei de a fi. Iubesc atitudinea ei, felul în care dădea din mâini și cerea ajutorul publicului. Păcat că a pierdut, dar câștigă multe după acest meci”.

Bravo, Gabriela!

Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu