Fotbalul s-a întors acasă, în Anglia, acolo unde s-a născut acum peste 150 de ani! Premier League trimite două formații în finala Ligii Campionilor, Liverpool și Tottenham, două echipe nebune, nebune, nebune.

Ambele au întors de la 0-3! Liverpool – după înfrângerea de la Barcelona, Tottenham – după 0-1 la Londra și 0-2 în minutul 35 la Amsterdam!

Cum a fost posibil? Cum să bați Barcelona cu 4-0? Cum să-l anihilezi pe Messi, după ce ți-a dat două goluri în tur? Cum să mai ai puterea în minutul 95 să duci mingea în careul advers și să marchezi golul calificării?

Anglia domină fotbalul european, probabil și mondial, la nivel de cluburi. Banii șeicilor de la City, și nu numai, drepturile tv vândute pe sume exorbitante, stadioanele pline, fotbalul spectaculos, vedetele aduse în număr mare au transformat Premier League în cel mai spectaculos și cel mai valoros campionat de pe mapamond.

Magia celor trei dimensiuni

Liverpool ne-a lăsat cu gura căscată, ne-a arătat cât de puternic este acest trident care definește fotbalul: Echipă-Antrenor-Suporteri. Magia e produsă doar cu aportul nedisimulat al celor trei dimensiuni.

Tottenham nu se predă niciodată! Golul calificării după 2-4 la City, în sferturi, golul calificării din ultimul minut de joc cu Ajax, în semifinale! Reveniri incredibile după ce echipa era undeva, jos de tot.

Cum îi trezește Pochettino, ce le spune la pauză, ce le transmite pe parcurs? E vorba de încredere, de spirit, de filozofie pozitivă, de gândul permanent la victorie și la calificare, bineînțeles de valoare, de suflu, de suflet, de inimă, minte lucidă când alții sunt tulburați.

Dar e vorba și de bani! Mulți bani!

Într-un top al celor mai bogate cluburi de fotbal, realizat de compania Deloitte, una dintre cele mai cunoscute firme de consultanță fiscală și audit din lume, campionatul englez are 9 reprezentante din 20 de cluburi luate în considerare!

În plus, 23 din cei 37 de jucători cotați la peste 100 de milioane de dolari, din întreaga lume, joacă în Premier League.

Dacă mai punem la socoteală că drepturile tv din această competiție au fost vândute cu 5,27 miliarde de euro pentru perioada 2019-2022, avem și răspunsurile pentru finala englezească din Champions League și pentru jocul senzațional al lui Liverpool, Tottenham, City, United și Arsenal.

Fotbalul s-a întors acasă! Anglia domină lumea. Liverpool – Tottenham e finala Champions League!

Montaj foto: uefa.com