Florin Răducioiu face azi 50 de ani, dar eu îl văd și acum ca la 20. Un copil cu buclele blonde în vânt, care joacă fotbal pe maidanul Campionatului Mondial.

La CM din 1990, Florin Valeriu Răducioiu avea 20 de ani. Zburda pe teren cu dezinvoltură și poftă mare de fotbal. Mircea Lucescu îl cravașase la Dinamo, îi dăduse încredere în campionatul românesc și în cupele europene. Avea ștaif de golgheter, un extraordinar simț al golului, o demarcare năucitoare pentru fundașii adverși, viteză și execuție.

Copilul unei familii simple din Colentina, Răducioiu devenise una dintre vedetele Diviziei A din România. Deși n-a înscris în cele 3 meciuri pe care le-a prins la turneul final al Mondialului din Italia, tânărul atacant a primit o mulțime de oferte de la cluburi din Occident și ales să evolueze pentru Bari, în Serie A.

L-am cunoscut pe Florin îndeaproape acum 5-6 ani și vă pot spune cu mâna pe inimă că este un OM, un sufletist. L-am implicat în câteva acțiuni ale unei fundații care avea grijă de copiii cu probleme sociale. A răspuns de fiecare dată cu bucurie, a alergat la un maraton pentru acești micuți, i-a vizitat pe unii dintre ei acolo unde locuiau, în apartamente insalubre.

L-am văzut cu lacrimi în ochi, iubește enorm copiii, mai ales că are doi băieți de care este tare mândru. A fost extrem de emoționat de condițiile grele în care trăiau micuții cu probleme, le-a vorbit cu prietenie, le-a dat speranțe, a jucat fotbal cu ei într-o acțiune a fundației respective.

Florin Răducioiu, unul din marii fotbaliști ai României

De ce v-am povestit toate acestea? Pentru că am văzut și am auzit mulți oameni care îl mai judecă pe Răducioiu pentru un interviu pe care l-a dat în primul său an din Serie A. Florin avea un pronunțat accent italian, stâlcea unele cuvinte românești și a rămas cu eticheta asta în memoria multora.

Florin Răducioiu este un om extraordinar, a greșit atunci, dar era tânăr, aproape un copil, nematurizat îndeajuns.

Ar trebui să uităm acel episod și să-l iertăm în sfârșit pe Răducioiu pentru tot ce a făcut în fotbalul românesc.

În 1994, a fost golgheterul naționalei noastre la Campionatul Mondial din SUA. A dat două goluri cu Columbia, în grupă, și două cu Suedia, în sferturile de finală. E golgheterul all time la turneele finale pentru România (4 la CM, unul la CE), a fost golgheterul naționalei, cu 9 reușite, în preliminariile pentru SUA, a dat golul calificării la acest turneu în meciul cu Țara Galilor (2-1 pentru România), are 21 de goluri marcate în 40 de apariții sub tricolor! În plus, a jucat la Milan și e singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate ale Europei (Italia, Spania, Germania, Franța și Anglia).

Am vrut să fac un interviu cu Florin Valeriu Răduciou pentru elitaromaniei.ro, pentru că eu îl consider ca făcând parte din elita României. E un mare sportiv și, după cum spuneam, un mare om. Un șef idiot de la Telekom Sport, acolo unde este colaborator, nu l-a lăsat să dea interviul… Asta ca să ne reamintim în ce lume trăim.

Răducioiu a fost un mare fotbalist și este un suflet ales. Merită mai mult respect din partea noastră, în amintirea unor clipe minunate pe care le-am trăit noi, ca suporteri, datorită lui.

La mulți ani, Florin!