Dinamo a intrat în faliment din punct de vedere al rezultatelor în acest sezon, dar și din punct de vedere al strategiei generale. Se bate pentru salvarea de la retrogradare și a ieșit din Cupă, aseară, după eșecul cu 1-0 de la Craiova.

Se spune despre Negoiță că a salvat-o pe Dinamo de la dispariție. A băgat-o în insolvență, a scos-o în condiții neclare, existând acum un proces pe rol în acest sens, dar a ținut-o în viață. A fost însă o viață amărâtă, la limita subzistenței.

Să o luăm pe rând:

 1. Nota 4 la Stabilitate. Negoiță a acționat haotic, lotul s-a schimbat radical aproape la fiecare pauză competițională, și iarna, și vara. Au fost lăsați să plece destul de ușor și pe bani puțini jucători care începeau să simtă precum „câinii roșii” de altădată.
  În plus, antrenorii au fost schimbați mai mereu la câteva luni după ce, se spunea, începuseră un proiect de durată! Mulțescu, Stoican, Teja, iarăși Stoican, Rednic, Andone, Contra, Miriuță, în nici 5 ani, reprezintă o listă prea lungă pentru numai 5 ani, de când proprietarul de hoteluri a preluat echipa.

Bratu e al 9-lea antrenor adus din martie 2013 până în martie 2018, adică, în medie, cam doi tehnicieni pe sezon, ceea ce e enorm pentru un club care se respectă.

 1. Nota 5 în privința bugetului. Negoiță a asigurat un buget modest în cei 5 ani de guvernare. Bani pentru slavarea de la retrogradare, în niciun caz de titlu sau cupe europene. Anul trecut au ajuns totuși să se bată pentru campionat după ce abia au intrat în play-off, profitând de acest sistem cu înjumătățirea punctelor.
  Cu bani puțini, nu poți avea obiective mărețe, nu poți transfera jucători importanți, nu poți da salarii consistente pentru a-ți păstra fotbaliștii. Și, când dai salarii mici, joci și un fotbal modest.
 1. Nota 3 la infrastructură. Nu contează motivele, realitatea e cruntă: Dinamo nu are un stadion propriu, unde fanii și chiar jucătorii să vină cu drag, să se simtă acasă. Arena din ”Ștefan cel Mare” arată groaznic, e din altă epocă, zici că a fost bombardată.
 1. Nota 6-7 la fani. Dacă pe Național Arena suporterii lui Dinamo sunt de 9-10, ceea ce demomstrează cât contează și stadionul, în „Ștefan cel Mare” atmosfera e sinistră, de nota 3-4 (de aici și media finală), în afara meciurilor cu Steaua, când acestea se joacă aici.

  Fotografii: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 1. Nota 4 la conducerea administrativă. Nu există un președinte care să se priceapă la fotbal. Clubul a funcționat fără această poziție o bună perioadă, apoi a fost adus acest Alexandru David, fost director al ziarului Ring, depre care nu prea auzisem nimic înainte de instalare.
  Președintele are rolul lui bine definit în cadrul unui club, e liantul dintre jucători și antrenori, se ocupă de transferuri, de probleme organizatorice, vezi cazul CFR – Iuliu Mureșan. De ce nu poate fi Dănciulescu președinte de club la Dinamo? E o întrebare la care numai Ionuț Negoiță poate răspunde.

Cu asemenea calificative, nu e de mirare că Dinamo se bate în acest campionat pentru salvarea de la retrogradare. Pentru a emite pretenții de trofee, Negoiță și fârtații lui trebuie să aducă aceste note măcar spre 7.

Pentru Stabilitate, e imperios necesar să îl lase pe Florin Bratu să lucreze măcar trei ani și să îi asigure acestuia un lot echilibrat.

La Buget, e cam greu, pentru că Negoiță nu poate mai mult.

Infrastructura poate deveni de 9 dacă se face stadionul pe locul vechiului Velodrom.

Fanii pot mări media, Dănciulescu poate fi președinte.

Teoretic, nu e atât de greu ca Dinamo să ajungă din nou o echipă respectabilă. Problema e dacă Negoiță are capacitatea să-i readucă gloria.