Există o lege pentru toți cetățenii României sau aceasta se aplică diferențiat, pe categorii sociale? Sau poate sunt legi separate pentru fiecare categorie în parte…

Asta-i România! Ne mai întrebăm de ce suntem la coada Europei, de ce nu ne dezvoltăm, de ce nu avem autostrăzi, de ce turismul e la pământ, de ce avem spitale la nivelul anilor 1970-1980.

Pentru că mulți dintre noi nu respectă legea. Pentru că atunci când o încalcă sunt iertați, se bagă la reanimare – vezi cazul fostului ministru Chițoiu -, sunt considerați deasupra legii. Și atunci, avem parte de haos.

Scriu aceste rânduri după ce am citit în gsp motivarea deciziei de amânare a executării pedepsei lui Ilie Năstase (care a fost prins beat la volan, i-a jignit pe oamenii legii și în dimineața următoare a condus un scuter după ce i s-a reținut permisul de conducere). Se spune acolo că acesta a fost un mare sportiv! Îmi pare rău și cu tot respectul pentru sportivul Ilie Năstase, dar faptul că a fost mare tenisman nu are nicio legătură cu aplicarea legii. Toți trebuie să fim egali în fața acesteia, fie că suntem foști sportivi, foști miniștri, interlopi sau oameni de rând.

Cum era să mă facă Gațu de 500 de milioane lei vechi

Și nu e singurul caz. Mi s-a întâmplat și mie, într-un proces pe care mi l-a intentat Cristian Gațu pentru un articol în care nu-l jigneam cu nimic. Doar relatasem niște fapte grave care s-au petrecut în handbal pe timpul domniei lui la FRH.

Avocatul fostului mare handbalist a folosit un discurs asemănător motivării din procesul lui Năstase. Că Gațu a fost un mare sportiv, că România n-a primit organizarea nu știu cărui Campionat European fiindcă am scris eu acel articol, etc, etc. Penibilități de nedescris, luate în considerare de judecătorul de la prima instanță. Primă instanță care i-a dat câștig de cază lui Gațu și care mi-a impus mie și lui Filoti, redactorul șef de atunci al Prosport, să-i plătim lui Gațu vreo 500 de milioane lei vechi daune morale!

La a doua instanță, lucrurile s-au schimbat. Avocatul meu, Alexandru Bădeț, și-i mulțumesc pe această cale, le-a explicat judecătorilor că faptele invocate în articol erau dovedite și că se dăsduseră sancțiuni pentru ele (printre altele, FRH fusese sancționată de Federația Internațională de Handbal pentru încercarea de mituire a unor arbitri). Decizia primei judecătoare s-a întors în favoarea mea. Mister Gațu a fost obligat să îmi plătească toate cheltuielile de judecată. Și le-a plătit fără să crâcnească.

Am dat acest exemplu pentru a înțelege mai clar ce se întâmplă în justiție. Vrem o lege pentru toți, care să se aplice fără excepție, indiferent că subiectele în cauză sunt Ilie Năstase, Cristian Gațu, Chițoiu sau un om obișnuit.

Numai așa vom progresa. Altfel, vom rămâne mulți ani de acum înainte la coada Europei, fără o autostradă care să traverseze țara, fără credibilitate, fără seriozitate, fără speranță.

Foto: Ștefan Constantin / sportpictures.eu