Eric de Oliveira (31 de ani) a renăscut la Viitorul: două goluri în ultimele două etape, contribuții importante la cele două victorii ale constănțenilor, ultima reușită fiind cea de trei puncte împotriva principalei favorite la titlu, FCSB. Am încercat să aflăm de la mijlocașul brazilian care este secretul evoluțiilor sale foarte bune din ultimul timp, după o perioadă mai sterilă.

Joci din ce în ce mai bine, dai goluri spectaculoase, ai dat și înainte de venirea la Viitorul, dar parcă se vede o schimbare în jocul tău, mai matur, mai exact, alergi mai mult. Ce ți-a făcut Hagi?

M-a făcut să alerg. Am ascultat ce mi-a spus, am jucat din ce în ce mai bine. Chiar dacă am ieșit din Champions Leagu și apoi din Europa League, el mi-a transmis că e mulțumit de mine, dar că se poate și mai bine, să nu mă opresc. Eu mi-am luat un nutriționist, am ascultat de el, am făcut ce trebuia, sunt dispus la alergare și sunt bine. Înainte de meciul cu Chiajna, i-am solicitat o ședință domnului Hagi, l-am întrebat ce trebuie să fac ca să fiu mai bun și să ajut echipa. Mi-a spus că trebuie să alerg mai mult și că în momentul în care voi alerga pentru a face fazele de poartă, o să fiu cel mai bun.

Alergi mai mult decât la Pandurii sau la Gaz Metan?

E greu să spun asta. La Gaz Metan, eram cu ambii genunchi operați, iar la Pandurii eram în forma aceea foarte bună. Acum e altceva. Ajung la 10-11 kilometri la fiecare meci. Simt aici că alerg foarte mult și că nu alerg degeaba. Avem un preparator extraordinar și mă simt minunat când lucrez cu el.

Pari ok și cu kilogramele. Cât ai dat jos de când ai venit la Viitorul?

Am dat opt kilograme într-o lună. Port și tricou mărimea M acum, pentru că L îmi e prea larg! Încet-încet, ajungem la S (n.r. – râde).

Te-am văzut vorbind de niște recorduri pe care vrei să le depășești. În general, fotbaliștii se feresc să promită că vor da nu știu câte goluri, că vor doborî recorduri, din superstiție. Tu nu ești superstițios?

Am spus că voi încerca să-l depășesc pe Wesley. Sunt de atâția nai în România și ar fi super dacă aș deveni cel mai bun marcator străin din istoria Ligii 1. Asta e dorința mea. Nu vreau să dovedesc cuiva, ceva. Poate doar mie să îmi demonstrez că încă pot. Obiectivul meu este să-l depășesc pe Wesley.

Top marcatori străini în Liga 1

  1. Wesley (brazilian, FC Vaslui) 64 goluri
  2. Golubovic (bosniac, Ceahlăul, Iași, Steaua, Gaz Metan) 53
  3. Eric (brazilian, Gaz Metan, Pandurii, Viitorul) 51
  4. Kapetanos (grec, Steaua, CFR) 48
  5. Fatai (nigerian, Farul, Astra) 41

………………

    7. Bawab (iordanian, Bistrița, Gaz Metan, Craiova, FCSB, Dinamo, Chiajna) 37

………………

  1. Teixeira (portughez, Brașov, Rapid, Petrolul, Astra, FCSB) 30
Statistică: Răzvan Toma

Tu ce superstiții ai?

Intru mereu pe teren cu piciorul drept, iar dacă nu sunt căpitanul echipei, intru ultimul. E vorba aia: ultimii vor fi cei dintâi! În afară de astea, nu am. Cu ciorapi, cu chiloți…

Cum mai e viața în Brazilia? Când ai mai fost?

Am fost în decembrie, cu Erico de la Astra, am făcut Revelionul împreună, a fost foarte frumos.

Copiilor tăi unde le place mai mult?

E complicat. Uneori, băiatul meu cel mare plânge că îi e dor de bunica lui din Brazilia. L-am întrebat dacă i-ar fi plăcut să locuiască acolo și a zis că da. Copii… Dar e bine pentru ei oriunde. Au aici o familie care îi iubește foarte mult, ca și acolo, de altfel.

Îi faci fotbaliști? Le place mingea?

Să se facă ce vor. Ei vor avea susținere din partea mea și a soției mele. Nu îi forțează nimeni. Dar, îți dai seama, eu mi-aș dori ca măcar unul dintre ei să ajungă fotbalist, dacă nu amândoi! Va fi greu, pentru că vor fi judecați din perspectiva tatălui. Dar, până să ajungă acolo, e mult de muncă și vor fi multe critici. Celui mic îi place mai mult, toată ziua vrea cu mingea, după meci fuge după minge.

Băiatul cel mic s-a speriat la golul tatălui împotriva FCSB!

Câți ani au?

Deric, cel mare, are 6 ani, iar Anthony – 2 ani și șapte luni. Anthony se uită la meciuri, acum s-a speriat când am dat gol cu Steaua, că am sărit și am alergat către ei, nu știa cum să reacționeze, dar până la urmă a aplaudat. E bine că ei văd lucrurile astea, poate le intră în cap că vor. Dacă nu, oricum îi vor susține în tot ce fac.

CITEȘTE PE CARAMAVROV.RO ȘI DESPRE TRANSFERURILE FĂRĂ CAP ALE FCSB

Tu ai mai spus-o, te simți și român.

Mereu. Pentru tot ce mi-a dat România, șansa de a juca în campionatul românesc și apoi în alte țări. Aici mi-am găsit familia.

Ai și cetățenia română?

Încă nu. Trebuie să-mi depun actele, dar nu am avut timp.

S-a vorbit în trecut de o convocare a ta la naționala României. Te-a căutat cineva până acum?

Nu, nu m-a căutat nimeni, dar nici nu mă mai gândesc. Eu voi munci aici, la Viitorul, vreau performanță, sper să ajungem în play-off, iar acolo șansele sunt egale. Puteam să merg altundeva, să stau și să-mi iau banii. Pentru că vreau să-mi fac și casa mea și după aia să mă liniștesc. Dar am ales să fac performanță cu Viitorul.

Unde îți faci casa, în Mediaș?

Da.

Și mai ai de lucru?

Păi, am de… început! Încă n-am început-o. Am locul, dar lipsește chestia principală, casa. Sper să o fac până mă las de fotbal.

Golurile lui Eric împotriva Stelei (FCSB)

14 noiembrie 2010: Steaua – Gaz Metan 0-1;

23 noiembrie 2013: Pandurii – Steaua 1-1;

15 martie 2015: Pandurii – Steaua 3-1;

9 septembrie 2017: Viitorul – Steaua (FCSB) 1-0

Statistică: Răzvan Toma

CITEȘTE PE CARAMAVROV.RO ȘI DESPRE EROUL ETAPEI, IONUȚ POPA