Dinamo la retrogradare! Această afirmație îi dă fiori oricărui fan al roș-albilor, dar varianta a fost lansată în spațiul public de două mari glorii ale „câinilor”, Cornel Dinu și Ion Pîrcălab.

Începem cu clasamentul. Dinamo are 28 de puncte, iar ocupanta locului de baraj, Chindia Târgoviște, 21. Cum șansele de a accede în play-off sunt mici de tot, echipa lui Negoiță va juca în play-out pentru al treilea an consecutiv. Dacă am înjumătăți acum punctele, roș-albii ar rămâne cu 14, Chindia ar avea 11, Clinceni – 10 și Voluntari – 4. Așadar, doar 3 puncte distanță de locul 12 și doar 4 de penultima poziție!

Și nu mă convinge nimeni că distanța nu s-ar putea micșora, ținând cont de programul pe care îl au câinii în ultimele 4 etape ale sezonului regulat al Ligii 1. Cu Astra și FCSB pe teren propriu și cu Voluntari și Gaz Metan în deplasare. Așadar, ideea cu Dinamo la retrogradare e susținută până acum de locul din clasament și, bineînțeles, de punctele acumulate.

Continuăm cu lotul de jucători.

Dinamo a mai jucat câte ceva doar cu Nistor în teren, acesta fiind decisiv în 11 partide din cele 16 jucate în campionat – 4 goluri și 10 assist-uri. Când căpitanul a lipsit, evoluția echipei a fost de cele mai multe ori de zona retrogradării.

Un nou sezon de sacrificiu

Odată cu plecarea lui Nistor, liderul formației, semnalul este destul de clar: Dinamo a renunțat la ideea play-off-ului, pentru că șansele sunt infime. Va fi un nou sezon de sacrificiu și la vară se va face din nou reconstrucție. Probabil Dușan Uhrin va fi și el schimbat, iar noul antrenor va dori alți jucători. Un scenariu cu care Dinamo ne-a obișnuit.

Fotografii: sportpictures.eu

Stadion. Arena pe care joacă Dinamo e poate cea mai proastă din Liga 1. Chiar și cluburile aflate sub gruparea din Ștefan cel Mare în clasament și-au modernizat stadioanele. Dinamo e singura rămasă în urmă la infrastructură, stadionul „fără pistă” n-a mai apărut. Ghencea se ridică văzând cu ochii, Giuleștiul dă și el semne de viață. Nu același lucru se poate spune și despre noul proiect din zona Velodromului dinamovist.

Din păcate pentru cei care încă mai rezonează cu acest club, echipa are un stil învechit, precum stadionul.

Fanii. Oricât ai fi de dinamovist, după dezamăgirile din ultimul timp e greu să mai vii la meciuri. Știu ce se spune, că dragostea și susținerea fanilor trebuie să se vadă și în momentele dificile. Dar aici cred că nu este vorba numai de rezultate, ci de modul cum a fost administrat clubul și de calea pe care acesta a luat-o cu Negoiță la timonă.

Dinamo la retrogradare: niciun pilon important

Fanii nu au simțit că se face ceva și pentru ei, așa cum nu au simțit nici fanii FCSB, dovadă și fuga acestora de Becali și de fauna pe care acesta a adunat-o în jurul lui. Iar stadionul propriu este unul din factorii determinanți în tot acest întreg unde fani, jucători, antrenori, conducători trebuie să se simtă acasă.

Dinamo nu mai are niciun pilon puternic din cei 4 care formează un club de succes: echipă – fani – stadion – finanțare. Într-o lume normală, nu ai cum să supraviețuiești astfel pe piață.

Pentru ca Dinamo să nu moară sau să nu retrogradeze, trebuie să se întâmple ceva radical, să se schimbe ceva esențial. Voi vedeți vreo soluție?