Degradarea brandurilor Dinamo și Steaua a ajuns la punctul culminant. Fosta echipă a Securității se chinuie de doi ani în play-out, în timp ce fosta protejată a regimului comunist și-a pierdut numele prin Divizia D.

Dinamo și Steaua dominau fotbalul românesc pe timpul lui Ceaușescu. Adunau tot ce răsărea mai bun în țară, de multe ori cu japca, pentru a se bate între ele în campionat și în Cupa României, dar aveau și evoluții bune în cupele europene. Erau,  practic, două selecționate naționale.

Le mai deranja din când în când Craiova, care le-a și luat două titluri în 1980 și 1981, plus unul în primul campionat disputat fără comuniști, dar cu neocomuniști (1990-1991).

Steaua a dominat competiția internă în anii 90, câștigând șase campionate la rând între 1993 și 1998. A intrat apoi repede  în impas, nu se știe de ce, după atâția ani de succese, iar la echipă și-a făcut apariția, în 2000, Gigi Becali, omul văzut drept salvator. Salvator pentru ce, de vreme ce echipa se clasase de 6 ori pe locul 1 și jucase de trei ori la rând în grupele Ligii Campionilor?

Rămâne în istorie prin faptul că a pierdut cel mai mare brand al României!

Becali a „salvat”, așadar, echipa, nu se știe de la ce, și a devenit omul care va rămâne în istorie prin faptul că a pierdut brandul Steaua, acesta fiind câștigat în instanță de Armată. Așadar, Becali a lăsat să-i scape printre degete cel mai mare brand al României. Asta după ce preluase echipa Armatei  în condiții dubioase, folosind ilegal, timp de 13 ani, numele FC Steaua București.

Degradarea a venit firesc: actuala lui echipă, FCSB, nu mai are stadion propriu și a pierdut o mulțime de fani. Multe jocuri din campionat au o asistență de 2-3000 de spectatori, sub unele cluburi de Liga a doua!

Dinamo s-a păstrat și ea în elită după Revoluție și a încăput apoi pe mâna unor oameni care au ajuns ulterior la pușcărie pentru fapte din fotbal, dar nu numai: Cristi Borcea, Gigi Nețoiu, Florian Bucșă Walter. A scăpat Nicoale Badea.

Epoca de glorie s-a petrecut între 2000 și 2007, când Dinamo a cucerit patru titluri, unele dintre ele pătate de blaturi și de aranjamente cu arbitri. Chiar Cristi Borcea a alimentat suspiciunile, spunând în direct că se afla la „butoane” în Liga 1, adică își deleagă singur arbitrii pentru meciurile echipei sale!

Degradarea: „Ți-am câștigat campionatul cu aranjamente”

Mai mult, într-o ceartă la tv cu Ioan Andone, fost antrenor al câinilor, i-a reproșat acestuia că i-a câștigat campionatul cu aranjamente!

Dinamo și Borcea au rămas în istoria recentă cu celebra replică: „Lăsați-ne să ne pregătim de Liga Campionilor!”, competiție în grupele căreia clubul din „Ștefan cel Mare” nu a reușit să ajungă nici până astăzi!

Fotografii: sportpictures.eu

Cel mai prost loc din istorie!

Dar să-l lăsăm pe Borcea și să trecem la Ionuț Negoiță, omul care a dus echipa, împreună cu Mircea Rednic, pe cel mai prost loc din istorie, 9!

Patronul de hoteluri s-a dovedit prea mic pentru un război atât de mare cum e fotbalul. A salvat cum a salvat clubul din insolvență, dar n-a reușit nicio performanță majoră, ba chiar l-a dus în acest minim istoric, o rușine pe care fanii n-o mai pot înțelege și nici suporta.

Negoiță n-a fost în stare să o poarte pe Dinamo din nou spre trofee, pentru că n-a știut să-și pună oameni competenți la conducerea clubului, care să facă o echipă competitivă și care să atragă fonduri.

Degradarea a ajuns în punctul culminant: Steaua nu mai există ca nume în Liga 1, Dinamo e într-un faliment al rezultatelor! Mă întreb cum e mai bine: cu altă titulatură în Liga 1 – practic Steaua există doar în Liga a 4-a, sau să-ți păstrezi brandul, dar să nu mai contezi în competițiile interne?

Voi ce părere aveți, care dintre cele două se află într-o situație disperată în momentul de față?

STEAUA

21 titluri în Liga 1

20 trofee Cupa României

4 trofee Supercupa României

1 trofeu Cupa Campionilor Europeni (1986)

1 trofeu Supercupa Europei (1987)

Ultimul titlu câștigat: 2001*

  • Titlurile din 2005, 2006, 2013, 2014 și 2015 aparțin clubului înființat de Gigi Becali în 2003, SC FC FCSB SA, afiliat ilegal la FRF.

DINAMO

18 titluri în Liga 1

13 trofee Cupa României

2 trofee Supercupa României

Ultimul titlu câștigat: 2007