De ce se chinuie FCSB în Liga 1, având în permanență cel mai bun lot din România? E o întrebare pe care și-o pun și fanii care mai țin cu această echipă.

Motivul numărul 1: Transferurile nebunești

Becali transferă cu nemiluita, ia 8 mijlocași, 8 atacanți, dar se zgârcește la un fundaș central! Cine să-l mai înțeleagă? Dar nu neapărat lipsa unui fundaș central care să-i dubleze pe Planic și Bălașa reprezintă motivul pentru care FCSB se tot poticnește în campionat, se împiedică și cade la final pe locul 2. E doar unul dintre motivele pentru care această echipă nu câștigă campionat după campionat, la 15 puncte distanță, așa cum face Bayern Munchen în Germania sau Juventus în Italia.

E cam același model, păstrând proporțiile. Toate trei au bani mulți, raportând pe fiecare la competițiaîn care joacă. Bayern domină Germania, Juventus – Italia, iar FCSB se chinuie.

Un joc chinuit a fost și cel cu Dinamo, de pe tarlaua Național Arena, chiar și până la eliminarea lui Gnohere. Rednic a reușit să echilibreze un derby dezechilibrat pe hârtie și are dreptate: Dinamo a arătat bine, chiar mai bine decât FCSB.

Motivul numărul 2: Antrenorul

Revenind la motivele permanentei suferințe fecesebiste, îmi pare rău pentru Dică, îmi este chiar simpatic, dar echipa asta, ca să calce totul în picioare, are nevoie de un antrenor șmecher, gen Dan Petrescu sau Mircea Rednic, ambii cu știința fotbalului în sânge.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Dică e la început de carieră, nu știe toate șiretlicurile, se mai păcălește la primul 11, la schimbări, la declarații, e de multe ori ezitant, nesigur, îl mai bulversează și Becali…

În schimb, Puriul, de exemplu, e uns cu toate unguentele performanței, a câștigat titluri în România, a antrenat în străinătate, știe totdeauna ce are de făcut, chiar dacă n-a mai avut rezultate în ultimul timp.

Motivul numărul 3: Lipsa identității

Am mai vorbit despre asta. Pentru cine joacă băieții ăștia în rou și albastru? Pentru ei, pentru banii lor, pentru Gigi, pentru Meme și cam atât. În fotbal trebuie să mai lupți și pentru fani, care au dispărut ușor-ușor, pentru tradiție, istorie, pentru un nume. Dar când te numești FCSB, pentru cine lupți?

Motivul numărul 4: Haosul de la club

Un singur om zăpăcește pe toată lumea, dar el se simte bine. Fără scouting, fără marketing, fără un antrenor experimentat, fără un manager sănătos la minte și curat în CV, FCSB pierde campionat după campionat, nu e echipă, ci doar un grup format din individualități, multe de valoare, ce-i drept, dar atât. Fiecare cu a mă-sii, cum se zice, scuzați expresia!

Ținând cont de toate acestea, cum să bată FCSB, chiar dacă e mult mai valoroasă? Cum să ia campionatul la 15 puncte distanță, cu 5 etape înainte de final? E imposibil.

Când își va rezolva aceste probleme, FCSB poate deveni o forță. Până atunci, e mai mult o glumă.

Credit foto mare: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu