Greenfarm SRL, firma care a produs gazonul de pe „Ion Oblemenco”, are varianta ei cu privire la starea proastă în care se prezintă terenul. Joi, reprezentantul societății care a montat gazonul pe stadionul Petrolul a adus acuze grave constructorilor arenei din Craiova, iar ieri firma care a pus iarba în Bănie s-a disculpat. Mai jos, interviul cu Istvan Böti, patronul Greenfarm:

Firma dumneavoastră a produs gazonul pentru stadionul din Craiova. De ce s-a rupt așa repede? De ce arată așa?

Eu l-am pregătit așa cum trebuie, special pentru ternuri de sport, că lucrez de peste 20 de ani în domeniu. Facem și export, am dat și la stadionul din Debrecen, și pentru cel din Kisvarda. Eu am dat anul trecut 5 hectare la export, avem calitate. Am făcut și trei terenuri aici, în Satu Mare.

Și la Cluj Arena tot de la dumneavoastră a fost…

Da. Noi facem un gazon de calitate. Când îl duce grădinarul acolo sau cine lucrează, nu știu care e problema. Nu știu cum se pregătește solul, nisipul. Stadioanele astea sunt închise. Există zone umbroase și zone însorite. E nevoie de un specialist care se pricepe la gazon. Eu i-am zis și lui Mircea (n.r. – Mircea Crăciun, managerul firmei care a montat gazonul), și celor de la CON-A (n.r. – una dintre cele două firme care au construit stadionul din Craiova) să vină să vadă gazonul, care era perfect. Putea să fie pus la orice stadion. Acolo, la fața locului, ei trebuie să aibă un om foarte bun, specialist.

“Doar un om din România se pricepe la gazon de sport!”

Păi asta ar fi culmea, să nu aibă…

Nu știu ce să zic acum. Eu știu un singur om din țara asta care se pricepe la gazon de sport, Stelian Dia, de la Arena Națională. Un gazon care este montat pe un stadion închis, se poate distruge în două-trei zile dacă nu este întreținut cum trebuie. Dacă nu e ventilat cum trebuie, gazonul nu se lucrează.

Înțeleg de la dumneavoastră că asta ar fi marea problemă, nu e întreținut cum trebuie, nu există specialiști.

Unde e soare, trebuie să irige mai mult, unde e umbră – mai puțin. Sunt multe cauze pentru care un gazon se poate strica.

Și la Cluj Arena s-a stricat.

Nu pot să zic cine, cum. Dacă zic, dumneavoastră o să scrieți și o să am probleme. Am așa reclamă negativă cu stadionul ăsta de la Craiova, mai bine nu dădeam gazon acolo. Eu puteam să trăiesc și fără să dau la Craiova.

Și cât ați dat?

Cam 8200 de metri pătrați.

Grosimea ruloului am înțeles că e de 3 centimetri…

Da, da.

Se poate juca la trei zile de la montare!!!

Și la Debrecen tot așa ați dat?

Așa au cerut, cu 3 centimetri. La gazonul ăsta de 3 centimetri, după ce l-ai montat, în două-trei zile se poate juca fotbal pe el.

Păi Mircea Crăciun (n.r. – patronul firmei cared a montat gazonul pe „Ion Oblemenco”) zice că a avut nevoie de 90 de zile…

Apăi… Părerea mea e invers. Eu am dat și la Național Arena în fața porților, când Steaua a jucat cu Chelsea. Era luna decembrie. L-au montat și la două zile a jucat Chelsea cu Steaua.

Mai gros puteți să îl tăiați?

Așa au cerut. Se poate…

Acesta este gazonul tăiat pentru stadionul din Craiova:

Aveți utilajele necesare?

Da, da. Avem, avem.

Deci garantați pentru gazonul dumneavoastră?

Păi uitați-vă pe facebook, sunt poze acolo, unde am pus noi.

Dar după părerea dumneavoastră, nu trebuie să fie mai gros ruloul?

Problema mai mare este dacă stă așa mult, trei luni, cum a zis Mircea. Cu cât e mai subțire, se prinde mai bine. Dacă e mai gros ruloul, el stă așa cum l-am trimis noi. Problema e de întreținere. Trebuie găsite soluții, îngrășăminte, irigări.

Gazonul cât costă la dumneavoastră?

În funcție de grosime. Poate fi de la 4 până la 5 euro pe metru pătrat.

Domnul Crăciun spunea că nu știe cum l-ați tratat înainte. Bănuiesc că aveți ceva experiență în domeniu…

Da’ cum să nu! Lucrez de 20 de ani.

În concluzie, dumneavoastră ziceți că problema nu poate fi de la producție, ci de la montaj și întreținere.

De la întreținere. Aici e problema. Și dumneavoastră când cumpărați flori, dacă nu sunt ținute cum trebuie, mor. Așa și gazonul: dacă nu e întreținut cum trebuie, are probleme. Eu știu care e problema acolo, dar nu vreau să zic.

Așa a arătat gazonul la amicalul România – Suedia, disputat marți, 26 martie:

FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Nu vreți să ziceți, dar lumea vă acuză și pe dumneavoastră…

Știu, știu. Mă bucur că m-ați sunat. Am dat la stadioane de afară și nu am avut probleme.

Dar la Cluj și la Craiova au fost probleme.

Acuma, dacă nu faci ce trebuie acolo… Să mă duc să fac eu?

Dumneavoastră ați ști ce să faceți?

Acum am făcut o intervenție, am fost la Craiova (n.r. – înainte de meciul România – Suedia) și gazonul merge către bine. Dacă faci întreținere cum trebuie, gazonul își revine. Dacă nu faci, gazonul moare.

Speranțe că gazonul va fi bun

Deci gazonul își poate reveni.

Da, sigur, poate. Dacă vor face ce trebuie, o să fie bine. Dacă nu, vor avea probleme tot timpul. Și așa, e greu de întreținut terenul ăsta, fiindcă e închis. Vara, din cauza căldurii, se încălzesc betoanele și acoperișul, jos va fi o temperatură foarte mare.

Dar el nici nu a fost folosit vara…

Da, știu. Dar la vară trebuie întreținut foarte bine, e nevoie de ventilație.

Am văzut că sunt niște ventilatoare acolo…

Aia e o ventilare zero. Trebuie mult mai mare.