De ce ne bat luxemburghezii cu 2-0? Și nu bat pe oricine, ci campioana României, CFR Cluj. Răspunsurile nu sunt atât de greu de găsit. Iată:

Am găsit pe gsp un interviu de pe 29 octombrie 2017 cu germanul Reinhold Breu, directorul tehnic al Federației din Luxemburg, după ce naționala U17 a acestui mic stat făcuse 0-0 cu reprezentativa similară a României, la noi acasă, la Buftea, într-un meci de calificare la CE 2018.

„În 2004, am dat restart fotbalului, iar acum 6 ani am schimbat filosofia, ne-am decis să creştem jucători cu calităţi individuale deosebite”, dezvăluie Reinhold Breu în interviul citat. Dar noi când am dat restart fotbalului? Sau când vom da? Noi continuăm cu metode învechite la copii și juniori, cu mentalități comuniste, cu o înțelegere greșită a democrației, a vieții actuale, a fotbalului.

Au învins Bulgaria la tineret!

Luxemburghezii au bătut Bulgaria la U21 cu 1-0, pe 5 septembrie 2017, au condus Franța cu 2-0, al același nivel, fiind învinși greu cu 3-2. E clar că acolo s-a schimbat ceva. Ei au o Academie de fotbal la nivel național, tinerii fotbaliști joacă împreună 5-6 ani sau mai mult, până ajung la echipele de seniori. Noi l-am votat pe Burleanu după 4 ani de guvernare a fotbalului românesc în care nu s-a schimbat mai nimic, ba dimpotrivă. Ne-am afundat și mai mult, și la juniori, și cu ligile inferioare.

0-0 cu Franța în preliminariile mondiale!

Vreți câteva rezultate ale luxemburghezilor și la nivelul naționalei mari? 1-0 cu Belarus, 1-1 cu Bulgaria, 0-0 cu Franța (la francezi acasă!), toate anul trecut, în preliminariile CM! 2-1 cu Ungaria și cu Albania, în meciuri amicale din 2017! 0-0 cu Senegal, 1-0 cu Georgia în partide de pregătire din acest an! Deci, nimic întâmplător! Ei nu mai sunt ce-au fost, au progresat enorm pentru că au avut o strategie clară de dezvoltare, iar noi ne tot ducem în jos.

 

„Nu e niciun secret, doar că am muncit din greu, zi de zi. Ştiam foarte clar ce avem de făcut, aveam un program, o logică, o filosofie. Am luat cei mai buni jucători şi am început să-i pregătim, punând baza pe antrenamentul individual, pe dezvoltarea calităţilor tehnice. Şi acum avem o generaţie de excepţie, nu doar la această echipă, dar şi la celelalte”, sunt cuvintele germanului care coordonează loturile naționale ale Luxemburgului.

Am ajuns să luăm exemple de la luxemburghezi, pentru că noi nu suntem în stare să facem nimic. În 2004, când ei au început să construiască, să muncească, noi mai trăiam din amintirile generației de aur și ne făceam iluzii cu Mutu și Chivu. Șefii fotbalului de atunci, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, n-aveau nicio idee clară despre viitor, program, filosofii. Ei doar s-au îmbogățit.

Patru goluri în poarta Legiei!

Să luăm la final Dudelange. Ideea asta cu jucători care se duc la muncă ziua și se antrenează seara nu mai ține așa de mult. Dudelange are în lot 7 francezi, 6 nemți, 2 belgieni, un sârb, un bulgar!

Noi dăm afară antrenorul după 3 meciuri, la ei e vorba de continuitate. Noi spunem portarului să se dea lovit, ca să joace altul, ei au reguli clare de performanță.

2-1 la Varșovia, cu Legia, 2-2 acasă, 2-0 cu CFR Cluj, toate anul acesta, iată ce rezultate are Dudelange!

Unii râdeau de Hagi că a făcut 0-0 acasă tot cu o echipă luxemburgheză, dar uitau că Viitorul s-a calificat mai departe.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Să nu ne mai mirăm, așadar, că ne bat luxemburghezii cu 2-0. Ei muncesc de 14 ani pentru asta, noi ne dăm cu stângu-n dreptu’ și venerăm elucubrațiile fotbalistice ale lui Becali.

Îi vedeți pe cei de la FRF să schimbe ceva în fotbalul românesc? Nu ne rămâne decât să sperăm.

P.S. Mare parte din argumentația de mai sus se aplică și la FCSB, 1-3 în Austria cu Rapid Viena.