De ce are nevoie FC FCSB ca să se bată la titlu? Ce îi lipsește? Încercăm să răspundem în rândurile care urmează.

Această echipă arată din ce în ce mai rău, e din ce în ce mai opacă, mai obtuză, mai lipsită de identitate.

Și aici nu e vorba de Dică, Teja sau că ne aflăm la primul meci din an, ci de faptul că FCSB joacă prost de vreo trei ani încoace.

E clar că echipa asta nu mai simte nimic pentru nimeni, nici măcar pentru Becali și în niciun caz pentru fani, pentru istorie sau pentru un nume. Ce nume e ăsta? FC FCSB? Cine e FC FCSB? Ok, continuatoarea sportivă a Stelei, dar ea nu mai are nicio legătură spirituală cu Steaua de altădată. E complet diferită, o adunătură de mercenari care se bucură că îi ia Becali și le mărește substanțial salariul.

Ce e aia tradiție? Ce sunt alea culori?

Nu cred că se gândește vreunul dintre fotbaliștii aduși la FCSB la ce a fost Steaua odată sau că vine la această „continuatoare sportivă” ca să ducă mai departe o tradiție glorioasă sau să își prețuiască și să își respecte culorile. Nici pe departe. E vorba doar de bani și de expunere.

Ok, trăim într-o vreme a mercenariatului, dar parcă la Craiova, de exemplu, mai există legătura asta între jucători, public și tradiție (nu intrăm aici în războiul fratricid, ci ne gândim la marea echipă a Craiovei din perioada Balaci-Ștefănescu-Cămătaru).

Epoca mercenariatului

Și la Dinamo, avem parte de un mercenariat, de tip „rednician”, culmea – o fostă glorie, dar care nu s-a gândit vreun pic că trebuie să readucă la echipă și spiritul de „câine roșu” pe care îl aveau Răducioiu, Mulțescu, Augustin, Ionuț Lupescu, Andone. Sau poate nu are cum să-l readucă.

Măcar Dinamo se numește în continuare Dinamo, ar avea de unde să plece pentru o reconstrucție solidă.

Revenind, FCSB trebuie să se transforme radical ca să aibă vreo șansă în fața liderului detașat CFR Cluj. La echipa asta a lui Becali e nevoie de altceva, de suporteri, de un stadion propriu, de spiritul despre care vorbeam, de un lider care să simtă ceva pentru acest club. Și cum să facă așa ceva Becali cu Meme? Hai să fim serioși. Așa a ajuns fosta Steaua, actuala FCSB, un experiment ciudat, în care nu ai cum să crezi.

Foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu