Cristina Neagu este un exemplu pentru toți sportivii, nu numai pentru cei care joacă handbal – este de părere Lenuța Cheța, antrenoarea echipei de handbal fete a Colegiului Tehnic Media, câștigătoare a Olimpiadei Liceelor McDonalds.

Ce înseamnă pentru elevi, din punct de vedere sportiv, participarea la Olimpiada Liceelor McDonalds?

Fiind singura competiție școlară de acest gen, o tratează cu multă seriozitate, cu interes. Se joacă mereu cu dăruire. La nivel de municipiu există și premiile date de sponsori, pe lângă diplome și medalii, care reprezintă o motivație în plus.

Câte jucătoare din echipa câștigătoare sunt legitimate?

ani de liceu

 

Toate sunt legitimate, având în vedere că suntem un liceu cu discipline sportive.

Cum apreciați baza de selecție pentru naționalele de junioare?

Baza de selecție nu este foarte mare. Demografic, numărul copiilor a scăzut, în timp ce numărul disciplinelor sportive a crescut. Fiecare sport încearcă să îi atragă pe copii de partea lui.

“Mai multe ore de educație fizică în școli!”

Și ce se poate face pentru ca handbalul să atragă mai mulți practicanți?

Cred că este nevoie de mai multe ore de educație fizică în școli, nu numai de două ore pe săptămână. Trebuie ca elevii să aibă ocazia să se joace, să aibă ocazia să prindă gustul fiecărui sport. Cu siguranță că se vor îndrepta mulți spre handbal dacă se va întâmpla acest lucru.

Există o strategie comună Ministerul Educației Naționale – Federația Română de handbal, în care să fie incluși jucătorii din licee?

Bănuiesc că există o colaborare, dar nu cunosc detalii.

La un moment dat, elevii legitimați nu aveau drept de joc în olimpiadele școlare. Care este situația acum?

Într-adevăr, erau la un moment dat două competiții, una pentru sportivii legitimați și una pentru sportivii amatori. S-a renunțat la acel format din cauza nivelului slab al competiției de amatori. Jocul sportiv se învață greu. Vorbim de tactică, de felul în care te raportezi la coechipieri. E dificil să faci o echipă competitivă. La sporturile individuale este mai ușor, pentru că au o mai mare pondere calitățile individuale.

Cristina Neagu, precum Mircea Lucescu

La fotbal, Mircea Lucescu a fost în vestiarul celor FCSB în pauza unui meci, pentru un discurs mobilizator. Pe cine ați aduce în vestiar să le vorbească jucătoarelor înainte de un meci important?

Pe Cristina Neagu, este un exemplu nu numai pentru handbaliști, ci pentru toți sportivii români.

Apropo, în opinia dumneavoastră, de ce nu reușește România să cucerească un titlu european sau mondial cu toate că o are pe Cristina Neagu?

Fiind un joc de echipă, Cristina Neagu nu poate să câștige singură o competiție. Trebuie ajutată de coechipieri, de tactica făcută de antrenor și, poate, de o altă mentalitate. Și celelalte fete trebuie să își asume faza de finalizare, să nu lase totul pe umerii Cristinei.

Interviu realizat de Victor Partan.