Regizorul Corneliu Porumboiu, fiul fostului arbitru Adrian Porumboiu, a lansat recent la Festivalul de la Berlin noul său film, Fotbal infinit, un documentar-eseu, un portret al omului care vrea să schimbe regulile fotbalului. Este vorba despre un funcționar din Vaslui, Laurențiu Ginghină, pe care îl vom descoperi ca om și căruia îi vom descoperi latura artistică și filozofică pe măsură ce filmul se derulează, dar și despre curajul sau încercarea de a schimba ceva în viața noastră.

Am stat de vorbă cu cel care a regizat și „Al doilea joc” – un alt documentar cu subiect fotbal -, dar și filmul artistic „Polițist, adjectiv” – laureat la Cannes în 2009.

Al doilea documentar cu acest personaj numit Fotbal. V-a marcat practic sportul ăsta, cu care ați trăit în casă…

Da, da, da. Am și jucat fotbal, mai joc atunci când am timp, încerc să mai merg la sală din când în când.

Ați juca fotbal pe regulile personajului din filmul dumneavoastră?

Pe regulile lui Laurențiu? Nu, nu cred… Dar, pe de altă parte, mi-a făcut poftă, așa, să mai schimb eu regulile. Să introduc regulile mele.

Să se schimbe pe parcursul jocului?

Nu, eu să introduc regulile mele.

Știți că Van Basten a propus tot felul de reguli pentru schimbarea fotbalului, printre care renunțarea la ofsaid, la cartonașele galbene… Știați despre așa ceva înainte să vă apucați de acest film?

Știam că Van Basten lucrează la un astfel de proiect de ceva vreme. El are foarte multe idei, cu penalty-urile care ar trebui să fie ca la hochei… În perioada de documentare, chiar am găsit un articol de-al lui, de prin 2003 parcă, într-o revistă olandeză, în care își expunea aceste idei. Dar nu schimbările astea pe care le vrea Laurențiu m-au făcut să realizez acest film. Mi-a plăcut la el că a pus foarte mult suflet. Asta mi s-a părut interesant din punct de vedere uman. Nu am zis: „Da, domnule, trebuie schimbate regulile din fotbal!”. M-a interesat mai mult ca proiect personal. Dar știam de ideile lui Van Basten, știu că și Guardiola vrea mai multe înlocuiri într-un meci, pentru că jucătorii nu mai rezistă fizic la ritmul de acum. Plus regula arbitrajului video, care deja e experimentată în anumite campionate.

Schimbări ale regulilor au mai fost de-a lungul timpului în fotbal…

Să vedem dacă vor rămâne… Ca și ofsaidul din State, în anii 70… Au fost încercări. Fotbalul, până la urmă, e un limbaj universal, orice schimbare trebuie făcută pas cu pas, încet-încet.

În filmul dumneavosatră, e vorba de libertatea mingii, e vorba de libertate în general, a omului și a gândirii, și despre nevoia și curajul de a schimba ceva în viața noastră… Dumneavoastră cum vedeți fotbalul actual? E acaparat de politică, de bani?

Nu neapărat. Nu, pentru că e foarte divers fotbalul de azi. Eu mă uit din când în când la meciuri din Champions League, s-a ajuns la un ritm extraordinar. E un sport din ce în ce mai dur pentru jucători. Evident că e o zonă de business, iar asta condiționează cumva fotbalul în sine, dar ca tip de joc cred că s-a ajuns la un soi de apogeu.

Mai crede în poezie fotbalului

Nu mai există poezia de altădată?

Eu cred că există și în ziua de azi. Cum să nu? Sunt momente… Mi-aduc aminte de un gol cu capul, al lui Van Persie, cred că la un Campionat Mondial, într-un meci cu Spania. A plutit, așa…

Acestea sunt momente artistice, nu?

Da, mie îmi plac. De-asta mă și uit la fotbal. Eu nu sunt tipul de spectator-fan, care ține cu o echipă. Doar cu naționala țin. Mă interesează sportul, momente de genul ăsta, Messi… Dacă-l vezi pe Messi într-o zi bună, e extraordinar…

Messi sau Ronaldo?

Îmi place mai mult Messi.

La Liga 1 vă uitați?

Foarte rar, foarte rar.

L-a convins sau nu l-a convins pe tatăl său să iasă din fotbal?

Din câte știu, l-ați convins pe tatăl dumneavoastră să renunțe la fotbal. E adevărat?

(râde) Da… Nu… Depinde acuma de… Da, ideea asta cu fotbalul, mă rog, e… Pot să spun că aș… Da…

Vă deranja un pic, așa, când se certa pe la televizor?

Da!

Probabil și de-asta l-ați sfătuit să renunțe…

Până la urmă, e pasiunea lui… Am discutat de câteva ori. El e pasionat de ceea ce face, eu – de ce fac eu. Fiecare cu treaba lui.

Îl vedeți revenind în fotbal?

Ăăăăă… Nu știu, nu cred, nu… Nu știu.

Ce a spus despre „Fotbal infinit”?

Nici nu am avut curajul să i-l arăt până acum. El a arbitrat toată cariera după acele reguli, nu ar fi de acord cu schimbarea lor…

  • Fotbal infinit va rula în cinematografele din România începând cu 9 martie.