CFR, FCSB și Craiova se bat în acest an pentru titlu în România. E greu de crezut că una dintre Astra, Viitorul și Sepsi le va depăși pe cele trei favorite.

Să vedem mai întâi de unde pornim. Acesta este clasamentul înaintea primei etape de play-off:

1. CFR Cluj 27 de puncte

2. FCSB 25 de puncte

3. U Craiova 23 de puncte

4. Astra 21 de puncte

5. Viitorul 19 puncte

6. Sepsi 19 puncte

Și începem să analizăm:

I. Lotul

Din punct de vedere al lotului de jucători, FCSB ar trebui să stea cel mai bine, pentru că Becali a cumpărat tot ce a vrut, util sau inutil, din Liga 1. Din păcate pentru acest club, mulți dintre jucători nu s-au adaptat la cerințele patronului, ori sunt slabi pentru acest nivel, ori sunt emotivi și nu reușesc să treacă peste această barieră.

CFR are, de asemenea, un lot bun, iar Craiova pare a fi pe 3 la acest capitol.

Dacă am da puncte de la 1 la 10,  topul ar arăta așa:

 1. FCSB – 8
 2. CFR – 7
 3. Craiova – 6

II. Primul 11

Când vine vorba de primul 11, de echipă, cred că actualul lider e cel mai omogen dintre cele trei. Fără să piardă jucători importanți față de anul trecut, când a și câștigat titlul, clujenii formează o trupă solidă, cu jucători experimentați, care știu foarte bine ce au de făcut, sunt conștienți de propria valoare, își cunosc bine rolul și respectă sarcinile de joc.

Ca echipă, cred că FCSB stă cel mai rău, haotică în continuare în joc, iar Craiova e pe 2.

 1. CFR – 8
 2. Craiova – 7
 3. FCSB – 6

III. Antrenor

Din punct de vedere al experienței și al continuității la acest nivel, Craiova e avantajată. Mangia are deja vechime la echipă și vine cu teoria învățată din Italia. Teja e la început de carieră, are potențial, dar acest război la nivel înalt vine prea devreme pentru el, în timp ce Minteuan e un tehnician din linia a doua, fără rezultate ca principal.

 1. Craiova – 8
 2. FCSB – 6
 3. CFR – 5

IV. Stadion și public

Craiova ar trebui să beneficieze de acest atu. Stadion nou, modern, lumea vine și pentru aceste aspecte, dar ceea ce s-a întâmplat la meciul cu Astra nu este încurajator. Antrenorul și câțiva jucători au fost fluierați copios, culmea, când echipa e în semifinalele Cupei și cu șanse la titlu!

CFR dispune de o arenă ok, dar spectatorii sunt destul de puțini pentru o formație care a luat campionatul anul trecut și care conduce ierarhia și în acest moment.

FCSB stă cel mai rău aici, nu are stadion propriu, fanii sunt din ce în ce mai puțini, din cauza problemelor de identitate din ultimul timp și din cauza batjocurii de la nivelul conducerii.

 1. Craiova – 8
 2. CFR – 7
 3. FCSB – 5

V. Aliați

S-a spus că în ultimii trei ani FCSB a pierdut titlul pentru că nu a avut aliați. Celelate echipe s-au unit împotriva lui Becali și rezultatele s-au văzut. Cum stau lucrurile în această ediție? FCSB pare a fi cu Astra, CFR cu Sepsi, iar Craiova și Viitorul pe cont propriu.

Chiar dacă se speculează că și echipa lui Hagi ar putea-o ajuta pe FCSB, eu nu sunt de aceeași părere. Relațiile dintre naș și fin sunt foarte reci în ultima perioadă, mai ales după ce Becali a mers la TAS ca să conteste titlul Viitorului. Mai degrabă cred că gruparea constănțeană va trage pe final pentru CFR, mai ales că, în anul în care a câștigat campionatul, a învins CFR-ul în ultima etapă, printr-un gol marcat din penalty de Gabi Iancu.

Iată un top după prietenii:

 1. CFR – 8
 2. FCSB – 7
 3. Craiova – 5

Dacă facem totalul celor 5 topuri, ajungem la următorul clasament:

1. CFR – 35

2. Craiova – 34

3. FCSB – 32

Concluzia? CFR nu poate pierde campionatul, a adunat multe atuuri în tolbă, plus punctele acumulate până acum. Craiova are șanse la locul 2, dacă își ține fanii aproape și antrenorul pe bancă, în timp ce FCSB pare să piardă titlul și în acest an, așa cum s-a întâmplat și în ultimele trei sezoane.

CFR, FCSB sau Craiova. Realitatea din teren poate fi alta decât cea de mai sus. Ce ziceți, totuși, de Astra, care joacă, probabil, cel mai un fotbal în acest moment?

 

Credit foto: sportpictures.eu