CFR Cluj pare mai bună decât FCSB la ora actuală, dar momentul adevărului în actualul campionat se va derula sâmbătă, de la ora 20:45, pe Național Arena, unde cele două se vor confrunta.

Ambele echipe ar trebui să se apropie de forma de vârf, ținând cont de faptul că mai sunt doar trei etape până la începerea play-off-ului.

În primul meci pe care l-au disputat în acest an, fecesebiștii lui Dică nu au părut conectați sută la sută la miza campionatului, dar, într-un fel, e explicabil, dacă ținem cont că a fost întâia confruntare după perioada de pregătiri din această iarnă.

Problema e că vicecampioana din ultimii doi ani arată la fel ca în prima parte a actualului sezon, disputată în a doua jumătate a lui 2017: fără prea multe idei tactice, cu o dominare sterilă, cu un joc apatic, fără vlagă.

De partea cealaltă, CFR este mai solidă în toate compartimentele și cu un antrenor care “miroase” jocul în funcție de adversar.

Rezultate din prima etapă pe 2018 (a 23-a a campionatului):

CFR – Concordia 2-0 (Marcatori: Vinicius ’26, Mailat ’59)

Gaz Metan – FCSB 1-2 (Larie ’79 – autogol / Budescu (’25 – penalty), Alibec (’62)

În tur: CFR – FCSB 1-1 (Urko Vera ’45 / Budescu ’63)

PORTARI

Vlad vs Arlauskis: lipsă de experiență contra maturitate

Fecesebistul de 19 ani are ezitări specifice vârstei, nu împinge bine pe picioare când trebuie să respingă, dar  are și probleme de orientare în spațiu la centrări și la ieșirile dincolo de careul de 6 metri.

FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Lituanianul CFR-ului e unul dintre cei mai buni portari din campionat. Experiență, curaj, reflexe, un goalkeeper care transmite încredere și care a primit doar 3 goluri în ultimele 11 meciuri din Liga 1!

Un mare plus pentru liderul campionatului la acest capitol, al portarilor.

APĂRAREA

Dică i-a folosit la Mediaș pe Benzar, Găman, Larie și Momcilovic. Planic și Bălașa, titularii pe postul de fundaș central din prima parte a campionatului, nu și-au revenit complet după accidentările suferite la finalul luij 2017, iar defensiva a scârțîit la Mediaș.

Larie a fost depășit în mai multe rânduri de tânărul Olaru, Nedelcu a dat rateuri în fața apărării și a fost schimbat la pauză, gazdele creându-și câteva bune ocazii de a marca, în afara golului, de fapt un autogol al lui Larie. Benzar a gafat și el, defensiva FCSB-ului mai degrabă a dezamăgit cu Gaz Metan.

Cu CFR va intra probabil Planic, care a jucat destul de puțin în amicalele din pregătiri, dar este un jucător care dă siguranță, cel puțin asta a arătat în prima parte a campionatului, când a făcut cuplu cu Bălașa.

Dan Petrescu a mers în meciul cu Concordia pe o linie defensivă formată din Peteleu, Vinicius, A. Mureșan și Camora, preferându-l pe primul din această enumerare în locul lui Cristian Manea, titularul obișnuit din prima parte a sezonului pe postul de fundaș dreapta. Vinicius și Mureșan formează deja un cuplu solid, iar Camora e senator pe partea stângă.

Ori cu Peteleu, ori cu Manea, defensiva liderului e „beton”. CFR are cea mai bună apărare din Liga 1, cu doar 12 goluri primite în 23 de partide, adică, în medie, cam un gol încasat la două meciuri, ceea ce e senzațional.

Să zicem că aici e egalitate.

MIJLOCAȘII LA ÎNCHIDERE

După cum spuneam și mai sus, Nedelcu a dezamăgit la Mediaș, intrând și în gura patronului, dar Pintilii e încă verde. E posibil ca Filip să prindă locul de titular lângă veteranul FCSB-ului, dar îl putem vedea și pe Texeira lângă Pintilii, dacă Nicolae Dică va risca ofensiv.

La CFR, lângă Hoban ar putea juca Djokovic, doi închizători care ajută mult și în ofensivă și trag bine la poartă de la distanță, dar, în primul rând, își fac treaba în fața apărării, ambii foarte buni recuperatori. Dan Petrescu l-a mai folosit și pe Culio lângă Hoban, dar, de data asta, cred că va dori siguranță, mai mult decât risc.

Deși am să-i supăr pe susținătorii FCSB-ului, și aici mi se pare că echipa din Gruia stă mai bine.

MIJLOCAȘII OFENSIVI

Ioniță a intrat bine în echipa CFR-ului, probabil va fi titular și sâmbătă, mai ales că e antistelist/antifecesebist declarat și a marcat în tricoul Astrei împotriva echipei lui Dică, în returul actualului campionat.

FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.eu

Mailat a înscris superb cu Chiajna, Culio nu poate lipsi din primul 11, va reveni și Deac după suspendare, misiune grea pentru Dan Petrescu în alegerea trio-ului din spatele vârfului. Eu cred că Bursucul va miza pe o surpriză și-l va titulariza pe Costache.

Și FCSB stă bine la acest nivel. Man, Budescu și Texeira sunt în formă, Florinel Coman își așteaptă și el rândul.

Aici pare a fi egalitate între cele două contracandidate la titlu.

ATACANT

Pe FCSB a prins-o derby-ul fără atacant clasic, Gnohere și Alibec fiind suspendați, așa că Nicolae Dică îl va folosi pe Florin Tănase, un fotbalist cu multe calități, dar un pic cam firav. El trebuie să-i depășească pe masivii și puternicii Andrei Mureșan și Vinicius, dar o poate face prin viteză și tehnică.

CFR are două vârfuri cam de aceeași valoare, Țucudean și Balde (Omrani e suspendat), marcatori de meserie, dar și cu o bună tehnică.

Din nou, văd un plus pentru CFR!

ANTRENORUL

Dan Petrescu are argumentul experienței și al disciplinei tactice, în timp ce Dică se pierde printre actualele vedete ale echipei și e derutat de acțiunile patronului.

Plus pentru CFR la capitolul antrenori.

CONCLUZIE

Mai multe plusuri pentru CFR Cluj pe compartimente, dar un meci ca ăsta nu e niciodată decis dinainte.

Liderul a părut mai bine legat în prima etapă din acest an față de urmăritoarea sa.

Dacă nu vor interveni schimbări spectaculoase de atitudine și de joc la FCSB, echipa lui Dan Petrescu e favorită în meciul de sâmbătă.

 

Credit foto: sport pictures.eu