CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova sunt echipele cu șanse reale la câștigarea titlului în acest an, cu 8 etape rămase de disputat în play-off.

Liga 1 din România ar fi trebuit să se reia vineri, 12 iunie, cu meciul dintre Universitate Craiova și FC Botoșani, dar medicul echipei moldovene a fost depistat pozitiv la testul Covid-19, așa că această întâlnire a fost amânată.

Marele eveniment al primei runde de după întreruperea cauzată de pandemie este meciul dintre CFR Cluj și FCSB (duminică, ora 20).

Iată situația în clasament în acest moment, într-o captură realizată de pe site-ul lpf.ro:

Să le luăm pe rând pe cele 3 contracandidate și să găsim argumentele pro și contra pentru titlul de campioană a României ediția 2019-2020:

CFR CLUJ

Campioana ultimelor două ediții de Liga 1 e favorită la obținerea trofeului și în acest an. O spun și specialiștii în fotbal, dar și cei din lumea pariurilor, dovadă și cota mică pentru câștigarea campionatului dată echipei din Gruia: de la 1.45 pe Unibet, la 1.50 pe Betano.

Dar să vedem argumentele fotbalistice:

  1. Cel mai bun antrenor din Liga 1, a luat titlul și cu Urziceni, și cu actuala sa echipă. Un adept al disciplinei de vestiar și al disciplinei tactice, Petrescu știe să se facă respectat de jucători. Respectul se vede și pe teern, unde fiecare fotbalist încearcă să-și facă treaba cât mai bine și să respecte cu strictețe indicațiile antrenorului. Știe să joace la rezultat, e interesat de punctul sau de punctele puse în joc, mai mult decât de spectacol.”Bursucul” organizează foarte bine defensiva, cu jucători experimentați, dovadă și faptul că actualul lider are și cea mai bună apărare de până acum, cu doar 17 goluri primite în 28 de partide (26 în sezonul regulat și două în play-off).Nu numai în defensivă se bazează Dan Petrescu pe fotbaliști experimentați, ci și în celelalte linii, el fiind cel mai aprig contestatar al regulii FRF cu doi jucători Under 21 pe teren din primuil minut.

    EXPERIENȚA JUCĂTORILOR

  2. Despre al doilea punct forte al echipei am scris și la punctul 1: experiența jucătorilor. Mulți dintre ei au în jur de 30 de ani, sunt la apogeul carierei, ba chiar unii depășesc cu mult această vârstă, cum este cazul lui Deac, al lui Arlauskis, al lui Hoban, Vinicius sau, până de curând, al lui Culio.
  3. Tot pornind de la experiență, vorbim și de tipul de jucător lider, care lipsește contracandidatelor. Aici îl numim în primul rând pe Ciprian Deac. Acesta are cifre foarte bune și în acest sezon, la 34 de ani: 12 goluri și 9 pase decisive în 34 de meciuri jucate în toate competițiile (calificări Liga Campionilor și Europa League, grupele EL, campionat și Cupa României).
cfr cluj

FOTO: Flaviu Buboi / Sport Pictures

În plus, CFR Cluj mai dispune de câțiva jucători de tip lider, atât în vestiar, cât și pe teren: Arlauskis, Vinicius, Camora, Djokovic. Din acest punct de vedere, celelalte contracandidate sunt surclasate net.

La minusuri, am putea trece conflictul dintre Dan Petrescu și secundul Alin Minteuan, soldat cu îndepărtarea acestuia din urmă, însă nu cred că acest episod va destabiliza prea mult atmosfera din echipă.

Tot la negative, lumea mai discută despre o echipă de conducere administrativă modestă, cu acel Marian Copilu pe post de președinte, cu Mara și Bilașco lângă el. Ccontraargumentul ar fi că în formula asta s-au luat ultimele două titluri. În plus, Dan Petrescu este cel care conduce clubul de facto, pentru că se implică foarte mult și la transferuri și toată lumea de la CFR Cluj ascultă directivele lui. Deci conducerea administrativă poate fi și decorativă.

FCSB

  1. Tinerețea lotului ar putea fi un argument de performanță, însă acești tineri fotbaliști au nevoie și de un antrenor de anvergură, care să-i dirijeze și să-i disciplineze.
  2. Un plus ar fi stabilitatea financiară. Becali dă salarii mari și încă nu sunt semne că a ajuns la fundul sacului, deși echipa nu s-a mai calificat în grupele Europa League.
  3. La plusuri ar putea fi trecuți Florinel Coman și Dennis Man, doi dintre cei mai promițători din campionatul intern. Primul chiar are cele mai bune cifre din campionat: 14 goluri și 10 pase decisive în toate competițiile, în 35 de partide bifate în acest sezon.

FOTO: Stefan Constantin/SPORT PICTURES

Minusuri sunt multe la FCSB:

– imixtiunea patronului în problemele tehnice, care a dus la bulversarea tuturor jucătorilor;

– un antrenor fără nume și fără experiență la titlu;

– lipsa unui lider în teren, cum era odată Pintilii sau, mai demult, Bourceanu;

– o echipă fără casă, fără stadion propriu, care nu prea simte căldura și încurajările fanilor;

– un singur vârf de careu rămas în lot, Adrian Petre, după îndepărtarea lui Gnohere. Iar Petre nu părea deloc integrat în echipă înainte de întreruperea campionatului;

– se bazează pe un portar încă necopt, Andrei Vlad, care mai și gafează, fără ca acesta să aibă o concurență deosebită;

UNIVERSITATEA CRAIOVA

Principalul argument al Craiovei pentru titlu era reprezentat de public și de stadionul nou, pe care băieții din lot se simțeau mândri că sunt fotbaliști. Acum, trebuie să ne îndreptăm atenția spre alte repere.

1. Haideți să zicem că spiritul din Oltenia poate fi un plus pentru actuala echipă. E nevoie de multă ambiție pentru ca Universitatea să depășească o echipă atât de solidă precum CFR.

2. Craiova are la dispozițe unul din jucătorii care au progresat cel mai mult în ultimul an, și mă refer la atacantul Valentin Mihăilă (20 de ani), numai că cifrele lui nu sunt impresiponante: 7 goluri și 3 assist-uri în 25 de meciuri jucate. S-o punem pe seama tinereții și să fim optimiști pentru viitorul fotbalului românesc: Mihăilă are potențialul de a crește destul de mult, poate chiar în acest play-off.

CICÂLDĂU, LIDER LA 22 DE ANI

3. Craiova beneficiază de serviciile unuia dintre cei mai buni jucători din campionat, Alexandru Cicâldău, și el destul de tânăr (face 23 de ani pe 8 iulie), dar cu cifre mai bune decât Mihăilă: 12 goluri și 6 pase decisive în 33 de meciuri jucate, în condițiile în care evoluează la mijlocul terenului și se află mai rar în fața porții adverse.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Cicâldău e un lider în devenire. O o echipă competitivă a Craiovei se poate construi în jurul lui.

Venirea lui Bergodi la echipă e cu două tăișuri. Pe de o parte, e un antrenor experimentat, care a lăsat ceva în urmă pe unde a antrenat, ca stil de joc, dar, există și un mare „dar”, el nu a câștigat nimic în cariera de tehnician. Să vedem dacă va da lovitura acum.

La minusuri s-ar încadra:

– frica de FCSB, în fața căreia a cedat sistematic, cu o excepție;

– o apărare ușor de depășit, cea mai slabă dintre echipele din play-off, alături de Gaz Metan, cu 33 de goluri primite în total (26 meciuri în sezonul regulat și două în faza curentă a competiției)

CONCLUZIE: CFR CLUJ, MARE FAVORITĂ

Campioana en-titre, CFR Cluj, deține cele mai multe argumente pentru a deveni din nou campioana României – ar fi al treilea titlu consecutiv.

Ar trebui să se întâmple ceva ieșit din comun pentru ca FCSB sau Craiova să-i sufle trofeul lui Dan Petrescu și băieților acestuia.

Consider, de asemeneea, că actuala echipă a Craiovei și antrenorul Bergodi pot termina pe locul 2, înaintea FCSB.