Ce-i reproșăm lui Rădoi după aceste trei meciuri din preliminarii, la finalul cărora ne-au revenit speranțele de calificare la Campionatul Mondial din Qatar 2022.

Am scos 7 puncte cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia, nu am primit niciun gol, și totuși suntem nemulțumiți. Prestațiile tricolorilor au fost sărace, și ca mod de exprimare generală, dar și luați individual, fiecare jucător în parte, cu excepția lui Niță.

Și contextul a fost nefericit, asta în apărarea lui Rădoi: Florin Tănase s-a accidentat înainte de convocare, a urmat apoi Alibec, în timpul meciului de la Reykjavik. Ianis Hagi și Dorin Rotariu au ieșit pozitivi la testele Covid, așa că am rămas într-un singur atacant, Markovic, neexperimentat și depășit de situație. Orice om din țara asta ar fi evoluat la fel ca atacantul  Universității Craiova, nici nu trebuia să fie fotbalist.

Sunt două aspecte aici: 1. Se pare că aducerea lui Markovici la lot a fost o greșeală și 2. Selecționerul nu a simțit la antrenamente sau la partida cu Liechtenstein că băiatul ăsta nu are nicio treabă cu locul la națională și că trebuie să mai progreseze destul de mult. Apoi, ar mai fi ceva: dacă vezi că își dă numai cu stângu-n dreptu’ în prima repriză, de ce-l mai ții pe teren până-n minutul 63? Nu poți face experiențe cu un astfel de jucător, când ai în față o calificare pe care o așteptăm de 23 de ani!

Ce-i reproșăm? Fără concepție de joc, fără omogenitate

Ce-i mai reproșăm lui Rădoi? Că echipa asta nu are nicio concepție de joc atunci când recuperează mingea. N-am văzut nicio fază lucrată la antrenamente, mijlocașii fugeau din calea balonului, iar când acesta era aruncat spre careul advers, atacanții noștri erau izolați și pierdeau imediat posesia.

Ar mai fi și faptul că Rădoi nu a reușit să formeze în doi ani de când a venit la națională un grup de 6-7 jucători în care să aibă încredere și pe care să-i utilizeze constant. Schimbând des și radical, nu ai cum să ajungi la o omogenitate de gândire, la o mișcare de ansamblu din apărare în atac. De aceea, jocul a părut haotic, fiecare a încercat să iasă în evidență, dar mai mult s-a afundat în neputință.

Poate că suntem prea drastici. Până la urmă, avem șanse de baraj, dar tocmai aici e problema. Dacă ajungem acolo și jucăm la fel de prost, ne va da cu terenul în cap oricare dintre echipele poziționate acum pe locul 2 în preliminarii.

Fotbaliști care nu știu să dea o pasă simplă

Bineînțeles, trebuie să fim de acord că mulți dintre băieții noștri sunt modești, nu știu să dea o pasă precisă, nici măcar pe alea scurte nu le dau ca lumea, execuții de începători în ale fotbalului, doar Răzvan Marin a prins un șut sănătos, din afara careului, cu Macedonia. Deci nu știm să pasăm exact în adâncime, nu știm să tragem la poartă, nu știm să finalizăm, nu știm să driblăm, nu știm să centrăm. Atunci, ce pretenții de Mondiale să avem?

Haideți să numim noi 6-7 jucători în care avem încredere. Eu zic așa: Niță, R. Drăgușin, Nedelcearu, Manea, Răzvan Marin, Cicâldău, Mitriță, Mihăilă, poate Pușcaș, Hagi și Burcă – ultimii doi deocamdată inapți de joc.

După doi ani la naționala României, Rădoi trebuie să lase deoparte experimentele și improvizațiile și să formeze în sfârșit o echipă.

Foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu