Camelia Potec, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, a vorbit la Sports Business Academy despre nevoia pe care o simt sportivii de a fi manageriați și îndrumați de oameni competenți, specializați, dar și despre nevoia acestora de a fi consiliați psihologic de-a lungul carierei.

„Este foarte important ca un sportiv de performanţă să aibă un manager, o echipă mai completă decât am avut-o noi, şi asta încerc să fac la Federaţie. Din păcate, nu sunt mulţi oameni specializaţi în sport, de aceea i-am mulţumit lui Cristian Gheorghe (inițiatorul și susținătorul Sports Business Academy) pentru proiectul de aici, care formează manegeri sportivi. La fel, nici psihologi sportivi nu prea există la noi”, a spus Camelia în exclusivitate pentru SBA. Pentru a face performanță, un sportiv trebuie să aibă în spate o echipă completă, cu manager, psiholog, nutriţionist, domeniu de cercetare, etc. Cam greu să găsești așa ceva în România, nu-i așa? Dar Camelia înceracă să facă asta pentru sportivii de performanță de la înot și pentatlon modern, ea fiind președintele acestei federații.

„Eu am crezut dintotdeauna că e bine să faci ce-ţi place în viaţă. Acum, când am venituri şi din turism, aş putea să stau liniştită din punct de vedere material, dar fac ce-mi place, adică lucrez în sport, și nu consider că am o meserie, ci doar că muncesc de plăcere. În cei cinci ani la Federaţie, nu am considerat că mă duc la serviciu, ci la birou, şi nu obligată de cineva”, afirmă campioana olimpică pe www.sportsbusinessacademy.ro.

Camelia a vorbit pentru SBA și despre voință, despre cum poți trece peste momentele dificile, pentru că, în viața unui sportiv, sunt și obstacole de toate felurile: „Când aveam momente dificile, părinţii îmi spuneau să mă las de sport, pentru că vedeau cât de greu este şi că sufeream pentru a-mi îndeplini obiectivele. Dar eu nu am considerat că aceea e suferinţă, ci plângeam de nervi, pentru că ştiam că pot mai mult. Când am avut probleme în carieră, la 18 ani, mulţi specialişti din domeniu au spus că s-a încheiat sportul de performanţă pentru mine şi că începea coborârea în carieră. Eu nu i-am crezut, ştiam că nu mi-am arătat adevăratul potenţial în acea cursă de la JO din Sidney”.

Potec recunoaște că a fost şocată de amploarea acelei competiţii: „Eu eram obişnuită cu 1000-1500 de oameni în tribune, iar la Sidney erau 15.000-20.000, care susţineau, normal, sportivii lor. A fost un blocaj, şi nu o pregătire precară. Am continuat pregătirea, mi-am urmat visul şi am reuşit. Deci am mers pe ce am simţit şi nu am greşit; asta vă sfătuiesc şi pe voi, să acţionaţi pe mâna voastră”, este îndemnul transmis la Sports Business Academy de campioana olimpică de la Atena.

Camelia Potec a participat la 4 ediţii ale JO, calificându-se în 7 finale, a câştigat o medalie de aur, şi  a mai fost de 3 ori foarte aproape de podium, clasându-se pe locul 4! 

Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu