Ana Bogdan ne-a redat miercuri noapte bucuria și mândria de a fi români. Lupta ei eroică din turul II al turneului de la Melbourne, cu Iulia Putințeva (Kazahstan, 54 WTA), a fost susținută din tribune de o mână de compatrioți, care au contribuit la răsturnarea incredibilă de scor și la victoria finală, 1-6, 6-2, 6-3.

Cuvintele Anei de la final sunt emoționante pentru cei care mai simt ceva pentru această țară, greu încercată în ultimii ani, când și patriotismul a devenit un termen desuet în ochii unora: Acesta e unul din momentele în care te simți mândru că eşti român, când a fi român uneşte şi bucură! Mulţumesc români, mulţumesc prieteni! Mergem mai departe!”

Mai frumos de atât nu se poate pentru o țară în care mulți semeni de-ai noștri își desconsideră valorile, protejând hoția politică, îmbogățirea prin sfidarea legilor și modul de trai de tip manelistic.

Revenirea româncei Anei Bogdan a fost fantastică în meciul cu Putințeva. După primul set pierdut categoric, cu 6-1, și după un început slab al părții secunde, 0-2, Ana a căpătat energii supranaturale.

Cineva din tribună a strigat cu o infimă speranță în glas „Hai, Ana!” și declickul s-a produs! Ana a revenit fantastic, a câștigat șase ghemuri la rând și, implicit, setul, intrând în decisiv cu un moral betonat.

Românii din tribune erau deja în delir. Încurajările și atmosfera creată au făcut-o pe Ana să joace fiecare punct cu o îndârjire extraordinară. Putințeva a clacat sub presiunea celor din tribune și sub presiunea jocului exuberant al româncei, care a închis și setul decisiv, de data asta la 3!

Da, chiar dacă unii mă vor lua în derâdere, asta înseamnă să fii român! Dacă noi nu știm să ne apreciem, să ne respectăm, să ne identificăm ca țară și ca popor, atunci să nu așteptăm de la alții, vezi Uniunea Europeană, să ne salveze din mocirla în care singuri ne-am târât.

“A fi român unește și bucură!” Ce cuvinte mari spuse de o sportivă aflată la cel mai bun rezultat al carierei.

Hai România! Bravo, Ana! Sunt mândru că sunt român și compatriot cu Ana Bogdan!